Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Barcelona se střetne ve finále Španělského poháru s Bilbaem

Barcelona se střetne ve finále Španělského poháru s Bilbaem
MADRID (SPAIN), 10/12/2011.- FC Barcelona midfielder Xavi Hernandez (C) jubilates with his team mates, defender Carles Puyol (L) and Argentinian striker Leo Messi (R) his goal against Real Madrid during their La Liga soccer match played at Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain on 10 December 2011. MEDIAFAX / EFE | zdroj: tisková zpráva

Fotbalisté Barcelony si po roce znovu zahrají finále Španělského poháru. Ve středeční semifinálové odvetě doma porazili 2:0 Valencii a 25. května v Madridu vyzvou Athletic Bilbao. Trenér Pep Guardiola ve čtvrté sezoně na lavičce katalánského klubu dovedl své svěřence do dvanáctého soutěžního finále, jen jedno z nich přitom nebylo úspěšné.

Barcelonu poslal na Nou Campu do vedení v 16. minutě Cesc Fábregas, který po Messiho pasu z vlastní půlky přehodil brankáře Diega Alvese. Šestadvacetiletý brazilský gólman však během prvního poločasu předvedl několik výborných zákroků. Hráči Valencie si po přestávce dokázali vypracovat brankové příležitosti, ale Josého Manuela Pintu v domácí brance nepřekonali. Při výsledku 1:1 z úvodního zápasu by jim přitom stačila jediná branka k prodloužení. Ani domácím se dlouho nedařilo vstřelit pojišťovací gól. Výborný Diego Alves například dvakrát konečky prstů vytěsnil střely Lionela Messiho, kterému v prvním duelu dokonce chytil penaltu. httpv://youtu.be/QCbfgp4ga1M Čtvrt hodiny před koncem však dostal druhou žlutou kartu francouzský záložník Valencie Sofiane Feghouli a musel předčasně ze hřiště. "Barca" využila početní výhodu devět minut před koncem. Fábregas přistrčil míč Xavimu a dvaatřicetiletý středopolař trefil výstavní ranou horní růžek branky. Bilbao rázně ukončilo tažení fotbalistů třetiligového Mirandésu. Úterní semifinálovou odvetu vyhrál baskický celek na svém hřišti 6:2 a s celkovým skóre 8:3 se probojoval po třech letech do finále Copa del Rey. V roce 2009 v boji o trofej podlehl Barceloně 1:4, v dlouhé historii datující se od roku 1902 získal pohár třiadvacetkrát. "Je mi jedno, s kým se utkáme ve finále, pokud vyhrajeme. S Barcou máme špatnou zkušenost, ale dáme do toho všechno, co je v našich silách," prohlásil po utkání útočník Fernando Llorente, který postup podpořil dvěma góly. O výhře Bilbaa nebylo pochyb už po 22 minutách, kdy vedlo 3:0. Mirandés na cestě do semifinále vyřadil tři prvoligové soky Villarreal, Santander i Espaňol. Další senzaci už nedotáhl. "Byla to nezapomenutelná zkušenost, všichni si to budeme pamatovat do konce života. Teď potřebujeme vyhrát ligu a postoupit," řekl kapitán Pablo Infante.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,470 23,650
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma