Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Bayern je podesáté v řadě německým fotbalovým mistrem, desátý titul má i PSG

Bayern je podesáté v řadě německým fotbalovým mistrem, desátý titul má i PSG
Bayern slaví desátý bundesligový titul v řadě | zdroj: Profimedia

Fotbalisté Bayernu Mnichov získali podesáté v řadě německý titul. Bundesligový suverén stvrdil prodloužení rekordní mistrovské série v 31. kole domácím vítězstvím 3:1 nad druhým Dortmundem. Bavorský velkoklub získal celkově 32. ligový titul v historii.

Reprezentační útočník Patrik Schick si připsal 21. ligový gól v sezoně a pomohl Leverkusenu k výhře 4:1 na hřišti Fürthu. Poslední tým soutěže se po dnešní porážce stal prvním jistým sestupujícím. Bayer se posunul na třetí místo před Lipsko, které v závěru přišlo o vedení a prohrálo 1:2 s Unionem Berlín.

Bayern Mnichov porazil svého velkého rivala poosmé za sebou a má na něj tři kola před koncem nedostižný náskok 12 bodů. Domácí vedli v Allianz Aréně o dvě branky už po prvním poločase, trefili se Gnabry a Lewandowski. Polský kanonýr potvrdil, že se mu proti bývalému zaměstnavateli daří, Dortmundu nasázel v 26 zápasech 27 branek.

Po změně stran se Borussia zvedla a Can z penalty snížil, v závěru ale přidal na druhé straně pojistku střídající Musiala. Bayern vyhrál deset ligových titulů v řadě jako první tým v historii v rámci pěti elitních evropských soutěží. Dokonce 11 triumfů má na svém kontě útočník Thomas Müller, jenž se po dnešku stal novým bundesligovým rekordmanem.

Svěřenci trenéra Juliana Nagelsmanna získali druhou trofej v sezoně. Už v srpnu zdolali v souboji o německý Superpohár právě Dortmund. Sám mladý německý kouč ovládl ligu poprvé.

„Pořád je mi teprve čtyřiatřicet let, všechno se událo strašně rychle. Nebyla to jednoduchá sezona, proto jsem rád, že jsme ji zakončili titulem,“ připomněl Nagelsmann nedávné překvapivé vypadnutí ve čtvrtfinále Ligy mistrů se španělským Villarrealem.

„Bylo to zklamání, ale o to víc jsme chtěli dotáhnout domácí soutěž do vítězného konce. Právě proto je tenhle tým tak výjimečný,“ citovala agentura SID kapitána Manuela Neuera.

V zápase Fürth - Leverkusen poslal domácí do vedení v páté minutě Willems, Bayer ale už o deset minut později vedl. Vyrovnání zařídil Schick, jenž v prvním vzájemném utkání v prosinci nasázel čtyři góly. Tentokrát pohotovou patičkou změnil před brankářem Lindem směr míče a poslal ho do sítě. Druhý nejlepší bundesligový střelec se trefil po třech zápasech a poprvé od únorového zranění, které ho vyřadilo na měsíc a půl ze hry.

Rychlý obrat dokonal prvním zásahem v klubu Azmún, jenž vystihl Lindeho rozehrávku a pohodlně zakončil. Po změně stran přidali další góly Paulinho a Palacios. Fürth se po roce vrací do druhé ligy, na barážovou 16. příčku ztrácí nedostižných 11 bodů.

Lipsko ve středu doma vyřadilo po výhře 2:1 Union Berlín v semifinále Německého poháru, dnes se na stejném stadionu role vyměnily. „Rudí býci“ přitom po Poulsenově brance vedli ještě v 86. minutě, Michels a Behrens ale výsledek otočili. Lipsko prohrálo po 15 soutěžních zápasech.

Union udržel šesté místo před Kolínem nad Rýnem, který porazil doma 3:1 předposlední Bielefeld. „Kozli“ nastříleli tři a více gólů ve třech bundesligových zápasech v řadě poprvé od roku 1992.

Pátý je Freiburg, který remizoval na svém hřišti 3:3 s Mönchengladbachem. Borussia vedla ve 13. minutě o dvě branky, Freiburg ale předvedl velký obrat. Divoký zápas přesto ukončila trefa hostujícího celku, vyrovnání zařídil ve třetí minutě nastavení Stindl. 

Fotbalistům PSG stačila remíza s Lens k zisku desátého francouzského titulu

Fotbalisté Paris St. Germain remizovali v 34. kole francouzské ligy doma 1:1 s Lens a čtyři kola před koncem získali desátý mistrovský titul.

Favorita poslal do vedení v 68. minutě Lionel Messi, v závěru ale i v oslabení srovnal Corentin Jean. Pařížané navzdory dnešní ztrátě mají v čele tabulky náskok 16 bodů na druhou Marseille, které zbývá odehrát pět utkání.

PSG získalo titul po dvou letech a jubilejním triumfem vyrovnalo historicky nejúspěšnější francouzský klub St. Etienne. Loni slavilo Lille.

Skóre utkání otevřel parádní ranou z dvaceti metrů Messi, jenž se v lize trefil teprve počtvrté v sezoně. V tu dobu už hrálo Lens bez vyloučeného Dansa a vypadalo to, že Pařížané potvrdí zisk trofeje vítězstvím. V závěru si ale naběhl Jean na Machadovu přihrávku na zadní tyč a ve skluzu srovnal.

Ani oslava titulu se neobešla v rozporuplné sezoně bez komplikací. PSG v průběhu roku bojovalo s nespokojenými fanoušky, kteří požadují rezignaci vedení v čele s prezidentem Násirem Chelajfím a sportovním ředitelem Leonardem. V některých zápasech diváci v Parku princů bučeli na vlastní hráče v čele s největšími hvězdami Messim a Neymarem.

Pařížané získali osmý titul z posledních deseti let. V Lize mistrů se jim ale stále nedaří naplnit ambice, letos vypadli v osmifinále s Realem Madrid.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma