Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Bayernu nepomohla ani výhra v Paříži, v Lize mistrů skončil ve čtvrtfinále

Bayernu nepomohla ani výhra v Paříži, v Lize mistrů skončil ve čtvrtfinále
Bayernu k postupu nestačilo ani vítězství 1:0 nad Paris St. Germain | zdroj: Profimedia

Fotbalisté Bayernu Mnichov triumf v Lize mistrů neobhájí. Loňští šampioni sice zvítězili ve čtvrtfinálové odvetě na hřišti Paris St. Germain 1:0, nicméně doplatili na prohru z prvního utkání 2:3. K postupu jim nestačila branka Erika Maxima Choupa-Motinga ze 40. minuty ani závěrečný tlak. Francouzský tým oplatil soupeři loňskou porážku ve finále. Poosmé postoupila do semifinále londýnská Chelsea, což žádný jiný anglický klub nedokázal, i když prohrála 0:1 s Portem. První zápas totiž ovládla 2:0. Oba duely se hrály v Seville.

Bayern vstupoval do klíčového utkání proti PSG s vědomím, že v Parku princů nevyhrál ani jeden ze čtyř dosavadních duelů. Stejně jako před týdnem mohl opět hned v úvodu několikrát inkasovat. Při prvním brejku však Mbappé minul a Neymara vychytal brankář Neuer.

Zatímco v domácím prostředí bavorský celek svého soka přestřílel 31:6, nyní jen těžko obléhal pozornou obranu soupeře. První nebezpečný pokus vyslal až ve 25. minutě Sané a o chvíli později také Kimmich, oba ale branku minuli. Samostatnou kapitolou pak v následujících okamžicích byly souboje Neuera s Neymarem. Brazilský útočník nejprve nepropálil gólmana Bayernu po přihrávce Mbappého a v rozmezí od 34. do 39. minuty postupně orazítkoval tyč, břevno a zase tyč jeho branky.

Neproměněné příležitosti pak mohly PSG mrzet o to víc, když německý mistr pět minut před koncem udeřil. Alabovu střelu sice ještě brankář Navas vyrazil, nicméně proti důrazně dorážejícímu Choupo-Motingovi už byl bez šance. Bývalý hráč francouzského týmu, který přišel do Bayernu před touto sezonou, vstřelil gól ve třetím zápase za sebou.

Pařížané byli i ve druhé půli dopředu nebezpeční a byl to znovu Neymar, kdo mohl své spoluhráče uklidnit důležitou brankou. Jenže po přihrávce Di Maríi mu chyběly centimetry, aby dopravil míč do odkryté Neuerovy branky.

V závěrečné půlhodině převzali iniciativu hosté, a když gól Mbappého nebyl uznán pro ofsajd, svůj tlak stupňovali. Sedm minut před koncem byl po individuálním průniku blízko postupové trefě Sané, ale minul. Neuspěl ani Müller, jehož střelu obránci zablokovali. A když se nakonec netrefil po své hlavičce ani střelec vítězné branky z loňského finále Coman, mohli Pařížané brzy nato slavit vydařenou odplatu.

Prohra 0:1 nakonec stačila ve druhém čtvrtfinále Chelsea. Největší šance portugalského celku měl v první půli Corona, ale jeho první nadějný pokus zablokoval Jorginho a při druhé šanci pro změnu sám před brankářem překopl.

Porto se nakonec prosadilo až ve čtvrté minutě nastaveného času zásluhou střídajícího Taremiho. Na druhý gól, kterým by si svěřenci trenéra Conceicaa vynutili prodloužení, už bylo pozdě. Chelsea postoupila do semifinále poprvé od roku 2014, Porto vypadlo ve čtvrtfinále počtvrté za sebou. 

Výsledky odvetných čtvrtfinále fotbalové Ligy mistrů

Paris St. Germain - Bayern Mnichov 0:1 (0:1)

Branka: 40. Choupo-Moting. Rozhodčí: Orsato - Giallatini, Preti - Irrati (video, všichni It.). ŽK: Dagba, Herrera - Alaba, Müller. Bez diváků. První zápas: 3:2, postoupil PSG.

Sestavy:
PSG: Navas - Dagba, Danilo, Kimpembe, Diallo (59. Bakker) - Gueye, Paredes - Di Maria (88. Herrera), Neymar, Draxler (73. Kean) - Mbappé. Trenér: Pochettino.
Bayern: Neuer - Pavard, Boateng, Hernández, Davies (71. Musiala) - Kimmich, Alaba - Sané, Müller, Coman - Choupo-Moting (85. Martínez. Trenér: Flick.

Chelsea - Porto 0:1 (0:0) - hráno v Seville

Branka: 90.+4 Taremi. Rozhodčí: Turpin - Danos, Gringore - Letexier (video, všichni Fr.). ŽK: Oliveira, Corona, Pepe, Taremi (všichni Porto. Bez diváků. První zápas: 2:0, postoupila Chelsea.

Sestavy:
Chelsea: Mendy - Azpilicueta, Silva, Rüdiger - James, Jorginho, Kanté, Chilvell - Mount (86. Ziyech), Havertz (90.+2 Giroud), Pulišič. Trenér: Tuchel.
Porto: Marchesín - Manafá (75. Nanu), Mbemba, Pepe, Sanusi - Oliveira (84. Viera), Grujič (63. Taremi), Uribe - Corona (75. Luis Diaz), Marega (75. Evanilson), Otávio. Trenér: S. Conceicao.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma