Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 8°C Skoro zataženo

Berdych a Štěpánek vyhráli čtyřhru, tenisté jsou ve čtvrtfinále Davis Cupu

Berdych a Štěpánek vyhráli čtyřhru, tenisté jsou ve čtvrtfinále Davis Cupu
Lukas Rosol returneaza o minge, in timpul meciului de tenis dintre Marius Copil - Horia Tecau / Jan Hajek - Lukas Rosol, din cadrul intalnirii Romania - Cehia, de Cupa Davis, in Bucuresti, sambata, 17 septembrie 2011. OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO | zdroj: tisková zpráva

Čeští tenisté si po roční odmlce znovu zahrají čtvrtfinále Davisova poháru. Rozhodující třetí bod v utkání prvního kola Světové skupiny proti Itálii dnes v Ostravě získali Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem, kteří ve čtyřhře porazili pár Daniele Bracciali, Potito Starace hladce 6:3, 6:4 a 6:2. Závěrečné nedělní dvouhry už nemohou na postupu českého týmu nic změnit.

"Pomohlo nám, že jsme dobře začali. Kontrolovali jsme zápas od začátku do konce a nedali jsme Italům vůbec čuchnout," řekl v České televizi Štěpánek. Ve čtvrtfinále narazí svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila na lepší tým z dvojice Srbsko - Švédsko. Mnohem blíž k postupu má balkánský celek, který vede 2:0. Pokud Srbové zvítězí, dojde na reprízu předloňského semifinále, v němž Češi prohráli 2:3. Tentokrát by měl Navrátilův tým na začátku dubna výhodu domácího prostředí. "Určitě máme Srbům co vracet. Hlavně doufám, že budeme oba s Tomášem zdraví," dodal Štěpánek.  Navrátil dnes podle očekávání nasadil osvědčenou dvojici Berdych, Štěpánek a Češi od začátku diktovali tempo. Dobře se doplňovali, dařilo se jim na síti a také brzy odhalili, že Italové mají slabinu ve Staracem. Ten kvůli nachlazení vynechal páteční dvouhru a dnes od úvodních míčů tápal. Češi mu sebrali hned premiérové podání a to jim nakonec stačilo k zisku první sady. Jediný krizový moment zažil domácí pár za stavu 3:1, Štěpánek ale po dvou dvojchybách zabojoval, otočil nepříznivé skóre 0:40 a svůj servis udržel. Jinak starší z české dvojice tradičně kraloval u sítě a nebylo na něm nijak patrné, že páteční dvouhru dohrával kvůli zánětu v krku se sebezapřením. Ani v druhé sadě nečekali Berdych se Štěpánkem na brejk dlouho a tentokrát se jim podařilo vzít podání Braccialimu. Berdych zatlačil Italy nečekaným křížným úderem, po němž druhý z domácího páru využil brejkbol vítězným volejem. Češi pak i druhý set s přehledem dotáhli do úspěšného konce. Berdych vzápětí exceloval na returnu a frustrovaní Italové do třetice ztratili v úvodu sady servis. Poslední naděje jim zhasla ve čtvrtém gamu třetího setu, kdy při Štěpánkově podání neproměnili čtvrtý brejkbol v utkání. Češi si závěr před šesti tisícovkami diváků vychutnali a proměnili hned úvodní mečbol.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,290
USD 23,540 23,720
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma