Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

Berdych přešel v Šanghaji přes Robreda, Štěpánek senzačně vypadl

Berdych přešel v Šanghaji přes Robreda, Štěpánek senzačně vypadl
zdroj: Mediafax

Nejlepší český tenista Tomáš Berdych, jenž bojuje o svou premiérovou účast na Turnaji mistrů v Londýně, prošel do třetího kola turnaje série Masters v Šanghaji po vítězství 6:0, 6:4 nad Španělem Tommym Robredem. Naopak už v prvním kole se nečekaně rozloučil Radek Štěpánek, jenž senzačně prohrál s domácím Paj Jenem, jemuž patří v žebříčku až 465. místo.

Sedmý nasazený Berdych, který měl v prvním kole volno, sehrál s Robredem utkání dvou rozdílných setů. V prvním neztratil ani game a zdálo se, že si jde pro hladkou výhru. V druhé sadě se však bývalý pátý hráč světa vzchopil a Berdychovi sebral dvakrát podání. Český tenista si však pokaždé dokázal vzít servis zpět a za stavu 5:4 prorazil Robredovo podání pošesté a naposledy.

Rodák z Valašského Meziříčí končil zápas po necelé hodině a půl na hranici fyzického vyčerpání. To způsobily žaludeční problémy, jež ho trápí dva dny. "Cítil jsem se docela slabý, takže jsem se snažil hrát agresivněji a riskantně. Měl jsem opravdu štěstí, protože nevím, co by se stalo, kdybych ten druhý set prohrál," citovala Berdycha agentura AP.

Český daviscupový reprezentant tak napravil zaváhání z minulého týdne, kdy v 1. kole v Pekingu podlehl německému kvalifikantovi Michaelu Berrerovi. V boji o postup do čtvrtfinále ho v Šanghaji čeká vítěz duelu mezi Španělem Guillermem Garcíou-Lópezem a Andym Roddickem z USA.

To Štěpánek skončil mnohem dříve. Čínský hráč Paj Jen nad ním zvítězil při své premiérové účasti na okruhu ATP po setech 6:3, 6:4 a organizátorům se odvděčil za udělení divoké karty. Jeho příštím soupeřem bude Brit Andy Murray.

Jednatřicetiletý český daviscupový reprezentant se minulý týden probojoval do semifinále v Tokiu, šanghajský podnik s dotací 3,24 milionu dolarů pro něj ale skončil už po prvním zápasu. O deset let mladší Číňan využil všechny čtyři brejkboly.

"Byl to můj první turnaj nejvyšší úrovně, proto jsem tohle absolutně neočekával. Byl to můj životní duel, proto jen těžko i s odstupem kontroluji své emoce," řekl Paj Jen na tiskové konferenci prostřednictvím překladatele. "Můj soupeř je mnohem lepší než já, je výše na žebříčku, ale já hrál uvolněně, nestresoval jsem se a dostal ho hodně pod tlak," vrátil se čtvrtý čínský tenista k utkání se Štěpánkem.

Tenis hraje Paj Jen od šesti let. "Od té doby už uteklo hodně času. Když jsem byl malý kluk, tak jsem miloval Agassiho," prozradil Paj Jen. Už před čtyřmi lety se v žebříčku dostal na hranici pětistého místa, ale přibrzdilo ho zranění. Rok a půl nehrál kvůli dědičným problémům. "Loni jsem podstoupil dvě operace břicha a už jsem v pohodě," řekl.

Rok 2010 začínal v žebříčku na 1520. místě a hrát začal až v červenci. Letos má za sebou sedm malých turnajů a ještě před třemi týdny figuroval na 742. pozici. O dalších tři sta míst si polepšil díky zářijovým výhrám na dvou akcích Futures po sobě.

Čína už dokázala na tenisové scéně prorazit na ženském okruhu. Li Na a Čeng Ťie si zahrály semifinále Australian Open 2010, druhá jmenovaná byla mezi čtyřmi nejlepšími rovněž ve Wimbledonu o dva roky dříve. Čínským tenistům se prorazit nedaří. "Ale naše ženy nám hodně pomáhají, hodně jsme se od nich naučili," podotkl Paj Jen.

Jeho snem je si zahrát grandslamový turnaj ve dvouhře i čtyřhře. "Jsem na začátku kariéry, mám hodně šancí se zlepšit výkonnostně i žebříčkově. Možná, že se za pár let dostanu na grandslamu do kvalifikace," doufal Paj Jen.

V jeho stopách šel na turnaji také 308. hráč žebříčku Čang Ce, nakonec si ale zkušený Chorvat Ivan Ljubičič postup do druhého kola vzít nenechal. Po více než dvou a půl hodinách favorit vyhrál 5:7, 6:3 a 6:4.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma