Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Berdycha v Šanghaji čeká po Roddickově skreči García-López

Berdycha v Šanghaji čeká po Roddickově skreči García-López
zdroj: tisková zpráva

Český tenista Tomáš Berdych se o postup do čtvrtfinále turnaje série Masters v Šanghaji utká s Guillermem Garcíou-Lópezem. Španělský hráč dnes v druhém kole profitoval ze skreče desátého nasazeného Andyho Roddicka, jenž utkání vzdal kvůli zranění třísla.

S turnajem už se rozloučil obhájce titulu Rus Nikolaj Davyděnko, což znamená, že pokud Berdych porazí Garcíu-Lópeze, pak se poprvé v kariéře v žebříčku ATP posune na šesté místo světa.

Davyděnko, který loni ve finále porazil Rafaela Nadala, prohrál s Němcem Mischou Zverem 4:6, 6:7. Rus proto přijde skoro o 1000 bodů. Nyní sedmý Berdych na něj ztrácí 230 bodů, takže se před Davyděnka dostane. O šesté místo by ho mohl připravit jen Španěl David Ferrer, pokud by postoupil do finále a Berdych vypadl v 3. kole.

Američan Roddick vyhrál první set 6:3, ale v druhém za stavu 2:3 musel po marném ošetřování skončit. Shodou okolností přes první kolo prošel bývalý nejlepší hráč světa díky skreči Němce Philippa Kohlschreibera, který odstoupil také v druhém setu.

Nejlepší český tenista Berdych se tak v Šanghaji utká s druhým Španělem za sebou, do třetího kola postoupil navzdory žaludečním problémům přes Tommyho Robreda. S Garcíou-Lópezem, který před dvěma týdny v Bangkoku vyřadil světovou jedničku Rafaela Nadala a turnaj vyhrál, se dosud utkal dvakrát pouze na antuce s bilancí 1:1.

Roddickova porážka může Berdychovi pomoci i ve snaze probojovat se poprvé v kariéře na Turnaj mistrů pro nejlepších osm tenistů sezony. Českému daviscupovému reprezentantovi zatím v pořadí podle letošních výsledků patří šesté místo právě před sedmým Roddickem.

Reálnou šanci na předstižení Berdycha má tento týden v Šanghaji už jen v dobré formě hrající Ferrer, jenž by ale musel postoupit minimálně do finále.

Problémy s postupem do třetího kola dnes zatím neměli další favorité. Druhý hráč světa Novak Djokovič ze Srbska zdolal dva dny po zisku titulu v Pekingu 6:3, 6:3 Chorvata Ivana Ljubičiče. Čtvrtý nasazený Brit Andy Murray zase nedal šanci 465. hráči světa Paj Jenovi z Číny a senzačního přemožitele Radka Štěpánka z prvního kola porazil 6:2, 6:2.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma