Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Bez vlajky a hymny hrát nebudeme, hrozí kosovští fotbalisté Španělsku

Bez vlajky a hymny hrát nebudeme, hrozí kosovští fotbalisté Španělsku
Kosovští fanoušci | zdroj: Profimedia

Kosovo pohrozilo, že nenastoupí koncem března ve Španělsku ke kvalifikačnímu zápasu o postup na fotbalové mistrovství světa, pokud nebude na stadionu v Seville vyvěšena jeho vlajka a nebude hrát hymna.

Zápas se bude hrát v Seville 31. března a deník Marca uvedl, že vzhledem k postoji španělského státu nebudou moci být před zápasem vyvěšeny vlajky obou zemí a zahraná hudba nebude moci být označena za kosovskou hymnu.

Španělsko je společně se Slovenskem, Řeckem, Kyprem a Rumunskem jednou z pěti zemí Evropské unie, jež neuznává Kosovo jako nezávislý stát.

Kosovskou fotbalovou federaci vyprovokoval v úterý k ostrému prohlášení příspěvek na twitteru španělského svazu, v němž bylo Kosovo před blížícím se duelem označeno jako „teritorium“. „Budeme hrát pouze podle pravidel UEFA, se státní hymnou a vlajkou, jinak se zápas neuskuteční,“ napsali zástupci kosovského fotbalu, kteří označili přístup Španělů za provokaci.

Kosovo vyhlásilo nezávislost v únoru 2008 a o osm let později ho do svých řad přijaly evropská fotbalová unie UEFA i světová FIFA. V kvalifikační skupině B jsou ještě Řecko a Gruzie, jež také kosovskou nezávislost neuznávají, a Švédsko.

Kosovo vyhlásilo jednostranně nezávislost na Srbsku necelých deset let poté, co Bělehrad ztratil nad touto autonomní oblastí kontrolu v důsledku náletů NATO. Bělehrad nezávislost neuznal a bojuje proti ní diplomatickými prostředky. Odmítavý postoj Srbska podporují především Rusko a Čína. Mezi státy, které nezávislost Kosova uznaly, je vedle USA například i většina zemí Evropské unie, včetně Česka.

Kosovo nyní z více než devadesáti procent obývají etničtí Albánci, přičemž Srbové jsou největší národnostní menšinou. Bělehrad a Priština vedou od roku 2013 unií zprostředkované rozhovory o normalizaci vztahů, které však dosud přinesly jen skromné výsledky. Priština požaduje, aby Bělehrad plně uznal kosovskou nezávislost. To však srbští představitelé dosud vylučují. EU uznává Kosovo jako potenciálního kandidáta na členství v bloku.

Koncem února kritizovala Priština slovenského diplomata a zvláštního zmocněnce Evropské unie pro kosovsko-srbský dialog Miroslava Lajčáka, který měl ve své kanceláři nástěnnou mapu Balkánu, na níž bylo Kosovo zobrazeno jako součást Srbska. Podle Lajčáka šlo o nedorozumění.

V Kosovu, jež patří k nejchudším evropským státům, je v posledních letech patrná únava z malého pokroku v integraci země do EU i z nepopulárního dialogu se Srbskem, který se odehrává již od roku 2013 a přinesl dosud jen skromné výsledky. Někteří kosovští politici proto čím dál otevřeněji vyjadřují úmysl realizovat spojení země s Albánií, což mezinárodní společenství s ohledem na křehké mezietnické vztahy v regionu odmítá.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma