Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Brankář Čech vyhrál s Chelsea počtvrté Anglický pohár

Brankář Čech vyhrál s Chelsea počtvrté Anglický pohár
zdroj: Profimedia

Brankář Petr Čech vyhrál počtvrté Anglický pohár. Ve finále na stadionu ve Wembley pomohl český fotbalový reprezentant Chelsea k vítězství 2:1 nad Liverpoolem. Z trofeje se v nejstarší klubové soutěži raduje Chelsea po roční přestávce a počtvrté za posledních šest ročníků.

Liverpool se v Anglickém poháru s Chelsea potkal už podesáté s nepříznivou bilancí vítězství 4:5, dosud nikdy to ale nebylo ve finále. Ve Wembley chtěli liverpoolští navázat na tři měsíce starý triumf v Ligovém poháru, po double však po dnešku bude sahat už jen soupeř, kterého čeká 19. května finále Ligy mistrů s Bayernem Mnichov. Chelsea se dostala do vedení brzy z první vážnější šance. V 11. minutě se Ramires po přihrávce Juana Maty prosmýkl kolem obránce Josého Enriqueho a překonal brankáře Pepeho Reinu. Z protiútoku mohl odpovědět Craig Bellamy, jenže jeho střela ani neprošla k Čechovi přes blokující obránce. Čech pomohl k zisku poháru v nejstarší klubové soutěži v letech 2007, 2009 a 2010 a ve všech finálových duelech se prosadil útočník Didier Drogba. Reprezentant Pobřeží slonoviny branku přidal i dnes, když sedm minut po přestávce levačkou k vzdálenější tyči zužitkoval přihrávku Franka Lamparda. Pětadvacet minut před koncem zdramatizoval duel střídající útočník Andy Carroll. Devět minut po příchodu na trávník se několika kličkami v pokutovém území uvolnil přes Johna Terryho a střelou pod břevno nedal Čechovi šanci. Další tlak svěřenců Kennyho Dalglishe už však v branku nevyústil. Carrol se sice v 83. minutě už radoval ze srovnání, rozhodčí ale gól neuznali, protože míč při zákroku české reprezentační jedničky nebyl za brankovou čarou celým objemem. "Nemyslím si, že přešel čáru, protože jsem ho dokázal odrazit o břevno ven, což by se nestalo, kdyby už byl v brance. Je to fantastické vítězství, Anglický pohár je velice speciální a do Mnichova teď můžeme vyrazit velmi sebevědomě," připomněl Čech blížící se finále Ligy mistrů v rozhovoru pro BBC Five live.

Finále Anglického poháru ve Wembley:

Liverpool - Chelsea 1:2 (0:1)

Branky: 64. Carroll - 11. Ramires, 52. Drogba. Liverpool: Reina - Johnson, Škrtel, Agger, Enrique - Spearing (55. Carroll), Henderson - Downing, Gerrard, Bellamy (78. Kuijt) - Suárez. Trenér: Dalglish. Chelsea: Čech - Bosingwa, Ivanovič, Terry, Cole - Mikel, Lampard - Ramires (76. Meireles), Mata (90. Malouda), Kalou - Drogba. Trenér: Di Matteo.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma