Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Brazílie po hladkém vítězství nad Koreou vyzve ve čtvrtfinále Chorvatsko

Brazílie po hladkém vítězství nad Koreou vyzve ve čtvrtfinále Chorvatsko
Brazilští hráči po vítězství nad Koreou na dálku pozdravili legendárního Pelého, který bojuje s rakovinou | zdroj: Profimedia

Fotbalisté Brazílie v osmifinále mistrovství světa v Kataru splnili roli jasného favorita a Jižní Koreu porazili hladce 4:1. „Kanárci“ v pátečním čtvrtfinále nastoupí proti Chorvatsku.

Pětinásobní mistři světa Brazilci vstřelili všechny góly už v úvodních 36 minutách. Postupně se trefili Vinícius Júnior, z penalty navrátilec Neymar, který kvůli zranění kotníku vynechal poslední dva zápasy, Richarlison a Lucas Paquetá. Čtvrt hodiny před koncem zápasu zmírnil korejský debakl střídající Pak Sung-ho. Asijský tým při třetí účasti v osmifinále MS podruhé vypadl.

Brazilci na závěr skupiny v roli jistého postupujícího podlehli Kamerunu 0:1, ale na stadionu 974 dnes od začátku dominovali. V sedmé minutě otevřel skóre nepokrytý Vinícius po Raphinhově přihrávce.

Za šest minut se dočkal první branky na probíhajícím turnaji i Neymar z pokutového kopu. Před ním Čong U-jong I při odkopu zasáhl Richarlisona. Útočník Paris St. Germain dal 76. gól v národním týmu a jediný zásah mu chybí k dorovnání nejlepšího brazilského střelce legendárního Pelého, jenž je nyní hospitalizován kvůli boji s rakovinou.

Snížit mohl Hwang Hi-čchan, ale brankář Alisson jeho ránu vytáhnul nad břevno. Ve 29. minutě povedenou týmovou akci zakončil Richarlison a připsal si třetí gól na katarském šampionátu. Při oslavě si s hráči u lavičky zatančil i trenér Tite.

Chladnokrevní Brazilci naivního soupeři jasně přehrávali a za sedm minut skóroval Paquetá po Viníciusově přihrávce. Před pauzou ještě Paquetá a Richarlison neproměnili další velké šance. „Kanárci“ teprve podruhé v utkání mistrovství světa vstřelili v úvodní půli čtyři branky. V roce 1954 se jim to povedlo ve skupině proti Mexiku (5:0).

Krátce po změně stran mohli Korejci snížit, ale kapitán a největší hvězda Son Hung-min nepřekonala Alissona. Jeho protějšek Kim Sung-kju poté zneškodnil dvě Raphinhovy střely.

Brazilci ve druhé půli hodně ubrali, přenechali iniciativu outsiderovi a v 76. minutě inkasovali. K odraženému míči se dostal Pak Sung-ho a zpoza šestnáctky ho krásně napálil do sítě. Krátce nato brankář Alisson v 81. minutě přepustil místo náhradníkovi Wevertonovi.

Jihoameričané tak nepřekonali triumf 5:1 nad Koreou z červnové přípravy, soupeře však porazili v sedmém z osmi duelů. Brazilští hráči po zápase na dálku pozdravili Pelého u transparentu s jeho podobiznou. 

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru - osmifinále (Dauhá, 974):
Brazílie - Korea 4:1 (4:0)
Branky: 7. Vinícius Júnior, 13. Neymar z pen., 29. Richarlison, 36. Lucas Paquetá - 76. Pak Sung-ho. Rozhodčí: Turpin - Danos, Gringore - Brisard (video, všichni Fr.). ŽK: Čong U-jong I (Korea). Diváci: 43 847.
Sestavy:
Brazílie: Alisson (81. Weverton) - Militao (63. Daniel Alves), Marquinhos, Thiago Silva, Danilo (72. Bremer) - Casemiro, Lucas Paquetá - Raphinha, Neymar (80. Rodrygo), Vinícius Júnior (72. Martinelli) - Richarlison. Trenér: Tite.
Korea: Kim Sung-kju - Kim Mun-hwan, Kim Min-če, Kim Jong-kwon, Kim Čin-su (46. Hong-čchol) - Hwang In-pom (65. Pak Sung-ho), Čong U-jong I (46. Son Čon-ho) - Hwang Hi-čchan, I Če-song (74. I Kang-in), Son Hung-min - Čo Ku-song (80. Hwang I-čo). Trenér: Bento.
Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma