Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Brazílie rozhodla o postupu přes Chile dvěma slepenými góly

Brazílie rozhodla o postupu přes Chile dvěma slepenými góly
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Brazilští fotbalisté prošli po výhře 3:0 nad Chile osmifinálovou fází mistrovství světa bez zaváhání a ve čtvrtfinále se utkají s Nizozemskem. Jihoamerický souboj byl rozhodnut už krátce před poločasem, kdy Brazilci vstřelili dva góly ve čtyřech minutách. Třetí branku pak po změně stran přidal specialista na Chile - útočník Robinho.

Chilané chtěli svést s hlavním favoritem šampionátu vyrovnanou ofenzivní bitvu, ale v této naději dlouho nevydrželi. Jejich kombinace a snaživé napadání na zkušenějšího soupeře neplatily. Už v deváté minutě poslal varování jejich brance Gilberto Silva, ale gólman Bravo skokem k levé tyči zachránil.

Tým Chile sice odvrátil první šanci, ale následné lavinovité akce Brazilců s náběhy a řadou narážeček dostávaly jeho obranu do stále větších problémů. Několikrát se pokoušel do šestnáctky projít Robinho, ale gólovou radost "kanárkům" přinesly až dvě akce po půlhodině hry.

Na konci 34. minuty favoritovi pomohl roh, který poslal Maicon přesně na hlavu stopera Juana a ten uklidnil svůj tým prvním gólem. Když po čtyřech minutách přinesla zvýšení na 2:0 nádherná kombinace středem, na jejímž konci vyslal Kaká do šance Luíse Fabiana, zrodil se rozhodující náskok.

Chilané se snažili změnit nepříznivý průběh, o přestávce přišli na trávník dva noví hráči. Jenže ani to nepomohlo, obrana byla dál prostupná a Brazilci ji zkoušeli především z rychlých brejků. Ještě před uplynutím hodiny hry dostal přesnou přihrávku na hranici šestnáctky Robinho a prokázal, že je na tohoto jihoamerického rivala specialistou: do chilské sítě vstřelil totiž už osmý ze svých 25 reprezentačních gólů.

Prohrávající tým sice dál působil ofenzivně, ale proti v pohodě hrajícímu soupeři neměl šanci. Musel být navíc rád, že další náběhy a častá střelba zpoza šestnáctky nepřinesla Brazílii další gólovou radost. Jenže vítěz už spíše přemýšlel nad tím, jak v dalším kole zlomit odpor Nizozemska.

Chile si až patnáct minut před koncem připravila první velkou šanci, ale Suazovou technickou střelu Júlio César vystihl; vzápětí trefil stejný hráč šajtlí břevno. Na obrat už ale bylo pozdě a klidný postup oslavili Brazilci i několika efektními kombinacemi.

Brazílie - Chile 3:0 (2:0)

Branky: 34. Juan, 38. Luís Fabiano, 59. Robinho. Rozhodčí: Webb - Cann, Mullarkey (všichni Angl.). ŽK: Kaká, Ramires - Vidal, Fuentes, Millar. Diváci: 54.096.

Sestavy:

Bazílie: Júlio César - Maicon, Lúcio, Juan, Michel Bastos - Dani Alves, Gilberto Silva, Ramires - Kaká (81. Kléberson) - Luís Fabiano (76. Nilmar), Robinho (85. Gilberto). Trenér: Dunga.

Chile: Bravo - Isla (76. Millar), Contreras (46. Valdivia), Jara, Fuentes - Vidal, Carmona, Beausejour - Sánchez, Suazo, González (46. Tello). Trenér: Bielsa.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma