Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Brokaři Lipták a Kostelecký mají zlato a stříbro

Brokaři Lipták a Kostelecký mají zlato a stříbro
Jiří Lipták | zdroj: Deml Ondřej / ČTK / Profimedia

Čeští brokaři Jiří Lipták a David Kostelecký se v olympijském finále a závěrečném rozstřelu utkali o dva nejcennější kovy. Šťastnější z brněnských střelců byl nakonec Lipták.

Oba čeští střelci postupně vyřadili ve finále všechny čtyři soupeře a po 50 střelách a 43 trefách svedli rozhodující souboj v rozstřelu. V něm si nakonec vedl lépe devětatřicetiletý Lipták, jenž svého o sedm let staršího kolegu porazil díky zásahu na sedmé ráně. Tu Kostelecký minul a mohl svému krajanovi jen pogratulovat.

Brněnští rodáci dosáhli v Tokiu historického úspěchu pro českou střelbu. Naposledy byli dva Češi ve finále olympijského trapu v roce 1992 v Barceloně, kde získal medaili jen vítězný Petr Hrdlička. Pod pěti kruhy dosud z českých a československých sportovců získali zlato a stříbro ve stejné disciplíně na jedněch Hrách pouze vzpěrači Jaroslav Skobla s Václavem Pšeničkou v supertěžké váze v roce 1932 v Los Angeles.

Češi mají na letošních Hrách již kompletní sadu medailí po stříbru vodního slalomáře Lukáše Rohana a bronzu šermíře Alexandera Choupenitche.

Šestačtyřicetiletý Kostelecký je podruhé za sebou nejstarším českým olympionikem ve výpravě a účastní se šestých Her. Vyrovnal tím české maximum, o které se nyní dělí s veslaři Jiřím Ptákem a Václavem Chalupou, běžkyní a bikerkou Kateřinou Neumannovou a vodní slalomářkou Štěpánkou Hilgertovou.

profimedia-0624002304 David Kostelecký (na snímku) bral v Tokiu stříbro, Lipták je zlatý | zdroj: Profimedia

Mezi ženami slaví zlato a první medaili pro Slovensko suverénní Zuzana Rehák Štefečeková. Už v kvalifikaci se stala světovou rekordmankou, když jako první trefila všech 125 ran. Sedmatřicetiletá slovenská vlajkonoška pak porazila v souboji o zlato Američanku Kayle Browningovou a po stříbrech z Pekingu a Londýna se dočkala nejcennější medaile.

Třetí skončila Alessandra Perilliová ze San Marina, která pro svou zemi vybojovala premiérovou olympijskou medaili. Jihoevropský stát, kde žije zhruba 34 tisíc lidí, se tak stal zemí s nejmenším počtem obyvatel, která kdy získala zlato na letních OH. Tento primát San Marino po pár dnech uzmulo Bermudám, které jsou téměř dvakrát lidnatější.

Zdroje:
ČT sport

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,230
USD 23,400 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma