Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Bude Djoković v Austrálii hrát? Pokud ano, začne s krajanem

Bude Djoković v Austrálii hrát? Pokud ano, začne s krajanem
Novak Djoković při tréninku na Australian Open | zdroj: Profimedia

Srbský tenista Novak Djokovič by se měl v úvodním kole Australian Open utkat s krajanem Miomirem Kecmanovičem, stále ale není jisté, zda bude první grandslam sezony v Melbourne hrát. Ministr pro imigraci Alex Hawke se dosud nevyjádřil, jestli obhájci titulu ponechá vízum, které první hráč světa získal na základě výjimky z povinného očkování.

Dvacetinásobný grandslamový vítěz Djokovič, který je odpůrcem vakcinace, sice dostal výjimku z povinného očkování pro účast na Australian Open, úřady mu ale vízum po příletu zamítly. Djokovič díky procesnímu pochybení imigračních úředníků rozhodnutí zvrátil u pondělního soudu a byl do země vpuštěn. Od té doby se čeká na vyjádření ministra Hawkea.

Kdyby Djokovičovi vízum odebral, může se tenista obrátit znovu na soud, na což se podle australských médií chystá. Soud by se zřejmě případem zabýval přes víkend krátce před startem Australian Open. List The Age s odkazem na důvěrný zdroj uvedl, že vláda se přiklání k tomu Djokovičovi vízum zrušit. Když Hawke oznámí svůj krok až v pátek, zbude světové jedničce minimum času na snahu o zvrácení ministrova rozhodnutí. Djokovičovi hrozí nejen deportace, ale i následný zákaz vstupu do země až na tři roky.

Hráč se navíc dostal do hledáčku španělských úřadů, jež začaly prověřovat jeho prosincovou cestu do Marbelly, kterou v dokumentech předložených v Austrálii zamlčel. Podle rozhlasové stanice Cadena Cope a dalších médií se světová jednička neprokázala očkovacím průkazem ani nepožádala o zvláštní povolení, které je pro neočkované Srby ve Španělsku povinné. Vláda v Madridu prý nařídila policii, aby zahájila vyšetřování.

Dnešní los Australian Open byl o hodinu a čtvrt odložen kvůli nejistotě, zda vláda podruhé nezruší Djokovičovi vízum. Nakonec se ale losování uskutečnilo. Australský premiér Scott Morrison situaci nekomentoval.

Djokovič dnes znovu trénoval v Areně Roda Lavera. Devítinásobný vítěz Australian Open je ve stejné polovině pavouku jako třetí nasazený Alexander Zverev. S Němcem loni prohrál na olympijských hrách v Tokiu i na Turnaji mistrů v semifinále a ve stejné fázi turnaje by na sebe mohli narazit v Melbourne.

Legendární česká rodačka Martina Navrátilová řekla v australské televizi, že by se měl Djokovič vrátit domů. „Máte dvě možnosti: očkovat se, nebo nehrát. Občas je dobré osobní přesvědčení potlačit a brát v potaz ostatní,“ uvedla bývalá světová jednička.

Australský vicepremiér Barnaby Joyce prohlásil, že většina Australanů nesouhlasí s tím, aby srbský tenista na turnaji hrál. „Většina z nás si myslela, že když pan Djokovič nebyl dvakrát očkován, bude požádán, aby odjel,“ řekl Joyce televizi Nine Network. „Nu, to byl náš názor, ale nebyl to názor soudu,“ rozvedl. „Drtivé většině Australanů (...) se nelíbí myšlenka, že někdo druhý, ať už je to tenista, španělský král nebo anglická královna, sem může dorazit a mít jiná pravidla, než s jakými se musí vypořádat všichni ostatní,“ dodal. 

Djokovičovi hrozí v Srbsku kvůli porušení izolace pokuta, nebo i vězení

Djokovičovi hrozí v Srbsku kvůli porušení izolace pokuta, nebo dokonce vězení, tvrdí tamní právníci. Nejpravděpodobnější je ale podle nich varianta obecně prospěšných prací. Srbská premiérka Ana Brnabičová uvedla, že sportovcovo chování se jeví jako „zjevné porušení“ pravidel.

Djokovič totiž ve středu přiznal, že se po pozitivním testu na koronavirus, tedy s vědomím nákazy, zúčastnil rozhovoru pro deník L’Équipe. Čtyřiatřicetiletý tenista není očkovaný proti covidu-19. Výjimku na cestu na Australian Open dostal na základě prodělaného onemocnění.

Právníci v Srbsku místním novinářům řekli, že porušení přísných pravidel izolace v zemi je trestným činem podle článku 248 trestního zákoníku a hrozí za něj pokuta nebo trest odnětí svobody až na tři roky. Djokovič jako významná veřejná osobnost by v případě uznání viny mohl dostat exemplární trest. Podle právníků by ale měl mít možnost vyjednat si příkaz obecně prospěšných prací.

V počátečních fázích pandemie bylo několik Srbů, kteří měli pozitivní test, odsouzeno k trestu odnětí svobody až na tři roky za to, že nesplnili povinnou dvoutýdenní izolaci. Aktuálnější tresty bývají zpravidla pokuty přibližně 150 000 dinárů (přes 31 000 Kč).

Server německého magazínu Spiegel ve středu upozornil, že pozitivní test na koronavirus, který umožnil srbskému sportovci přicestovat do Austrálie, může být zmanipulovaný. Při kontrole daného QR kódu se redaktorům nejprve test ukázal jako negativní. Navíc existuje podezření, že test není ze 16. prosince, jak tvrdí Djokovič, ale o deset dnů novější.

Podle Brnabičové by měl Djokovič vysvětlit to, co označila za „šedou zónu“. „Pokud jste pozitivní, musíte se izolovat,“ řekla srbská premiérka zpravodajskému serveru BBC a dodala, že pokud hráč porušil pravidla, bude se muset poradit s „příslušnými orgány“.

Brnabičová dále uvedla, že neví jistě, „kdy vlastně výsledky dostal“. Řekla, že nesouhlasí s jeho odmítavým postojem k očkování. Djokovič je „jedním z velkých srbských šampionů“, dodala s tím, že doufá, že bude moci na turnaji hrát. První grandslam sezony začíná v pondělí. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma