Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Bystroň dostal za doping dvouletý trest

Bystroň dostal za doping dvouletý trest
Plzeňští fotbalisté v pondělí 15. srpna 2011 dopoledne odletěli k prvnímu zápasu 4. předkola Ligy mistrů do Dánska. Českého mistra v úterý čeká duel proti tamnímu celku FC Kodaň. Na snímku fotbalista David Bystroň. MICHAL KALÁŠEK / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Plzeňský fotbalista David Bystroň dostal dvouletý zákaz činnosti za pozitivní dopingový nález. Jeho trest vyprší 3. ledna roku 2014. Rozhodla o tom disciplinární komise UEFA, která informovala i plzeňský klub. ČTK to řekl tiskový mluvčí Viktorie Pavel Pillár.

Třicetiletý Bystroň měl pozitivní test 23. listopadu po utkání Ligy mistrů proti Borisovu. Lednová analýza vzorku B nález potvrdila. V Bystroňově moči byly údajně nalezeny stopy po zakázaném metamfetaminu, tedy droze známější pod názvem pervitin. Bystroňovi hrozil až čtyřletý trest. "Případné zveřejnění látky necháme na rozhodnutí hráče. Známe ji, nicméně z důvodu citlivosti dané informace přenecháváme toto rozhodnutí na Davidovi," uvedl v tiskové zprávě generální manažer Viktorie Adolf Šádek. Rozhodnutí UEFA odmítla komentovat také společnost Sport Invest International, která Bystroně zastupuje. "Do schůzky s hráčem a klubem, která se uskuteční počátkem příštího týdne, se nebudeme k věci vyjadřovat," uvedl Bystroňův agent Viktor Kolář. Bystroň od začátku ledna trénuje individuálně mimo plzeňský tým. Klub zatím nerozhodl, zda s obráncem rozváže smlouvu. Definitivně jasno by mělo být v příštím týdnu po schůzce Bystroně a vedení Viktorie. "Dle našich informací se hráč proti verdiktu nebude odvolávat, nicméně všechny tyto náležitosti budou obsahem zmíněné schůzky v příštím týdnu. Zatím platí pouze to, že s Davidem definitivně nemůžeme v nejbližším období počítat," dodal Šádek. Plzeň v zimním přestupním období angažovala na Bystroňovo místo Václava Procházku z Mladé Boleslavi. Šádek v deníku Sport v lednu uvedl, že Bystroňova dopingová kauza plzeňský klub "stála" přibližně patnáct milionů korun. Do celkové sumy se prý dá započítat samotný Bystroňův přestup z Levski Sofia, následné angažování Procházky a také zrušený transfer dalšího obránce Františka Ševinského, který měl odejít na Žižkov, ale po Bystroňově excesu v Plzni setrval. Šádek také poznamenal, že klub na Bystroňovi nehodlá vymáhat žádnou škodu.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,120 25,240
USD 23,420 23,600
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma