Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Bývalý brankář Lehmann skončil ve vedení Herthy kvůli rasistickému vtípku

Bývalý brankář Lehmann skončil ve vedení Herthy kvůli rasistickému vtípku
Jens Lehmann | zdroj: Profimedia

Bývalý německý reprezentační brankář Jen Lehmann skončil v dozorčí radě bundesligové Herthy Berlín kvůli nevhodné rasisticky zabarvené zprávě, kterou poslal bývalému fotbalistovi černé pleti Dennisi Aogovi. Zpráva naznačovala, že Aogo získal práci jako televizní komentátor jen kvůli svému původu.

Aogo na svém instagramu zveřejnil screenshot Lehmannova vzkazu z WhatsAppu „Je Dennis ve skutečnosti vaším naplněním kvóty pro černé?“ doprovázený smějícím se emotikonem. „Páni, to myslíš vážně? Tahle zpráva asi nebyla pro mě,“ připsal k archivovanému vzkazu Aogo, jenž komentoval pro televizi Sky semifinále Ligy mistrů mezi Manchesterem City a Paris Saint-Germain.

Lehmann se později na twitteru Aogovi omluvil za to, jaký dojem jeho zpráva vyvolala. Rozhodně prý neměl v úmyslu ho rasisticky urazit nebo zpochybnit jeho kvality. Chtěl jen prý žertovně komentovat, že Aogo zvyšuje Sky kvóty televizní sledovanosti.

I Lehmann pro Sky v minulosti působil v roli experta, s tím je ale nyní konec. Viceprezident Sky Germany pro sport Charly Classen už oznámil, že televize nebude Lehmannovy služby dál využívat.

Fotbalista druholigové Pisy dostal v Itálii desetizápasový trest za rasismus

Za rasismus byl potrestán i útočník Michele Marconi z Pisy. Jednatřicetiletý fotbalista dostal desetizápasový distanc za to, že při prosincovém utkání druhé italské ligy urazil záložníka Joela Obiho z Chieva. Případem se disciplinární komise zabývala poprvé březnu a Marconiho zbavila obvinění. Při odvolacím řízení ale vyšly najevo nové důkazy a čtvrtý nejlepší střelec Serie B byl potrestán.

Obi obvinil Marconiho, že označil jeden z jeho zákroků za vzpouru otroků. „Když jsem to slyšel, byl jsem několik minut mimo a ptal se sám sebe, jestli jsem to opravdu slyšel,“ citovala Obiho italská média. „Hrál jsem dál, ale už jsem se nedokázal soustředit. Je neuvěřitelné, že tohle někdo řekne v době, kdy celý svět bojuje proti rasismu,“ dodal bývalý hráč Interu Milán a nigerijský reprezentant. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma