Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Bývalý kapitán Brazílie Sócrates zemřel

Bývalý kapitán Brazílie Sócrates zemřel
zdroj: tisková zpráva

Bývalý kapitán brazilské fotbalové reprezentace Sócrates zemřel tři dny poté, co byl hospitalizován kvůli střevní infekci. Bylo mu 57 let.

Podle brazilského serveru Folha se legendárnímu záložníkovi rozšířila infekce do celého těla a utrpěl septický šok. Lékaři v nemocnici Alberta Einsteina v Sao Paulu bojovali o jeho život od čtvrtka na jednotce intenzivní péče, ale marně. V neděli nad ránem Sócrates zemřel.
Fotbalistova manželka v sobotu uvedla, že se brazilský kapitán ze světových šampionátů v letech 1982 a 1986 otrávil jídlem. Podle serveru Folha způsobilo otravu kontaminované maso. Sócrates bojoval s vážnými zdravotními problémy už v uplynulých měsících, kdy byl dvakrát hospitalizován kvůli krvácení do žaludku. Vystudovaný lékař tehdy přiznal, že za jeho problémy může časté pití alkoholu. "Doplácím na svůj problém. Napil jsem se trochu ráno, pak taky odpoledne. Každý den to byla tak láhev vína," uvedl v srpnu. Sócrates odehrál za Brazílii v letech 1979 až 1986 rovných 60 zápasů, v nichž nastřílel 22 gólů. Na mistrovství světa však s "kanárky" ani jednou neuspěl. Přesto ho například magazín World Soccer zařadil mezi stovku nejlepších fotbalistů historie. Velkou část kariéry strávil v Corinthians, jednu sezonu odehrál v italské lize za Fiorentinu. Pak se vrátil zpět do Brazílie, kde oblékal také dres Flamenga a Santosu. Na závěr kariéry se vrátil do Botafoga, kde začínal. S fotbalem skončil otec šesti dětí v roce 1989, ale krátce se k němu vrátil ještě před sedmi lety. V 50 letech se dohodl na měsíčním angažmá v Garforth Townu v regionální anglické soutěži, za který odehrál v jednom utkání dvanáct minut. Po skončení kariéry psal sloupky do noviny nejen o fotbale, ale také o politice a byl populárním spolukomentátorem fotbalových zápasů v televizi.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma