Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Češi na úvod juniorského MS v hokeji porazili obhájce titulu Kanadu 5:2

Češi na úvod juniorského MS v hokeji porazili obhájce titulu Kanadu 5:2
Čeští junioři porazili Kanadu 5:2, na snímku Jaroslav Chmelař | zdroj: Profimedia

Čeští hokejisté porazili na úvod mistrovství světa juniorů v utkání skupiny A v Halifaxu obhájce titulu a velkého favorita turnaje Kanadu 5:2. Soupeři tak vrátili porážku se shodným výsledkem ze semifinále posledního MS, které se po odložení odehrálo během srpna v Edmontonu.

Na první výhru proti domácímu celku po devíti letech dosáhli čeští mladíci i přes úvodní inkasovaný gól z hole Shanea Wrighta. Ještě do první přestávky otočili vývoj obránci David Špaček a David Moravec. Ostatní góly přidali v první polovině druhého dějství další bek Stanislav Svozil a po snížení Connora Bedarda útočníci Jaroslav Chmelař a Matouš Menšík.

Dalším soupeřem výběru kouče Radima Rulíka bude v noci na středu Rakousko, které ve svém prvním vystoupení na turnaji podlehlo Švédsku 0:11.

V sestavě Čechů nakonec nechyběl přes všechny peripetie spojené s cestováním do dějiště šampionátu obránce Jiříček. Před více než 10 tisíci diváky se začalo zostra, když hned v úvodních minutách měli velké šance otevřít skóre Chmelař a na druhé straně Dach. Češi pak nevyužili první přesilovku.

Chmelařův zásah v polovině třetiny neplatil kvůli Szturcově faulu na gólmana Gaudreaua, skóre tak otevřel už po 20 sekundách následné přesilovky povedenou tečí Wright. Očekávaný scénář s nadvládou zámořského favorita se však tentokrát nekonal. V končící 15. minutě přidal sice Clarke druhý gól, jenže ten byl po úspěšné trenérské výzvě české střídačky kvůli ofsajdu odvolán.

Jak se později ukázalo, šlo dost možná o rozhodující moment celého utkání. Umocnila ho povedená akce českého týmu z 18. minuty, kdy Svozil skvěle našel Špačka a ten měl s vyrovnáním snadnou práci. Šokem pro Kanaďany pak byl vedoucí gól Česka, jež zařídil už o 35 sekund později skrytou střelou Moravec.

Navíc hned po 44 sekundách ze druhé části zvýšil Svozil v přečíslení přesnou ranou na bližší tyčku už na 3:1. Bedard sice rychle kontroval, ale to bylo ze strany favorita pro tento zápas i přes střeleckou převahu vše. Se všemi zbývajícími pokusy Kanaďanů si pak už poradil výborně chytající Suchánek.

Další zásadní moment přišel ve 25. minutě, kdy Dean u hrazení nešetrně zasáhl Čecha a byl vyloučen na pět minut a do konce utkání za atak na hlavu. Zpočátku dlouhého oslabení se Kanaďané bránili bez potíží, jenže pak přišel Jiříčkův výlet, který dovršil zakončením zblízka Chmelař.

Hned o 33 sekund později navíc nachytal Gaudreaua Menšík a s přispěním strážce kanadské branky zvýšil už na 5:2. Asistenci si připsal i brankář Suchánek. Domácí sáhli ke střídání brankářů, do akce šel Milic. Po vyloučení Hamary mohl oživit naděje Kanady na zvrat Othmann, ale Suchánek byl proti. Před druhou pauzou mu po zakončení stejného hráče pomohla tyčka.

Klíčové bylo pro další vývoj ubráněné oslabení českého týmu zkraje třetí části. Pokus o další nápor si Kanaďané sami zkomplikovali hned třemi fauly. Vniveč tak přišla i jejich závěrečná hra bez gólmana.

Češi mohli se závěrečnou sirénou oslavit první triumf nad Kanadou od souboje v Malmö z 28. prosince 2013, kdy tým s Davidem Pastrňákem v sestavě zvítězil v základní skupině díky vítěznému zásahu Dominika Simona 5:4 po samostatných nájezdech. Jde zároveň o premiérové vítězství na MS v základní hrací době pro samostatné Česko.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Kanadě; Skupina A (Halifax):
Kanada - Česko 2:5 (1:2, 1:3, 0:0)
Branky a nahrávky: 11. S. Wright (Zellweger, Guenther), 22. Bedard (S. Wright, Korchinski) - 18. D. Špaček (S. Svozil, Brabenec), 19. D. Moravec (Měchura, Marcel), 21. S. Svozil (D. Špaček, Šalé), 29. Chmelař (D. Jiříček), 29. Menšík (J. Kos, Suchánek). Rozhodčí: Tscherrig (Švýc.), Hronský - Konc (oba SR), Knox (Kan.). Vyloučení: 5:3, navíc Dean (Kanada) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. Diváci: 10 030.
Sestavy:
Kanada: B. Gaudreau (29. Milic) - Zellweger, Del Mastro, Clarke, Hinds, Allan, Korchinski, Matier - Bedard, S. Wright, Othmann - Guenther, Stankoven, Fantilli - Dean, Gaucher, Roy - Ostapchuk, Bankier, Dach - Schaefer. Trenér: Dennis Williams.
Česko: Suchánek - Ticháček, D. Jiříček, S. Svozil, D. Špaček, Hamara, D. Moravec, A. Čech - Šalé, Šapovaliv, Kulich - Chmelař, Brabenec, G. Szturc - Ryšavý, Menšík, J. Kos - Hauser, Marcel, Měchura. Trenér: Radim Rulík.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma