Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Čeští hokejoví junioři prohráli na MS v semifinále s Kanadou 2:5

Čeští hokejoví junioři prohráli na MS v semifinále s Kanadou 2:5
Semifinálové utkání Kanada-Česko na MS hokejistů do 20 let | zdroj: Profimedia

Čeští hokejisté prohráli v semifinále juniorského mistrovství světa v Edmontonu s domácí Kanadou 2:5 a dnes od 22:00 SEČ budou bojovat o bronz se Švédskem.

Svěřenci trenéra Radima Rulíka tak nenavázali na překvapivou čtvrtfinálovou výhru nad Spojenými státy americkými, stále však mají šanci ukončit české medailové čekání trvající od roku 2005.

Kanada vykročila za postupem již v první třetině, ve které si vypracovala dvoubrankové vedení. Češi se prosadili až ve třetí části za stavu 0:4. Gólem a dvěma asistencemi se na výhře zámořských hráčů podílel útočník Kent Johnson. Na české straně nasbírali dva body Jan Myšák a Jiří Kulich.

Český tým nastoupil do boje o finále ve stejné sestavě jako ve čtvrtfinále proti USA, kanadský kouč Cameron naopak udělal hned několik změn. Rozdělil i elitní útočnou dvojici McTavish - Bedard.

Favorizovaný domácí výběr si v úvodu nevytvořil očekávaný tlak, postupně ale rostla jeho nebezpečnost v útočném pásmu a Suchánek v české brance se musel činit.

V 8. minutě se do první velké šance dostali Johnson s Foersterem, skóre však otevřít nedokázali. Foerster si následně vypracoval další příležitost, Suchánka však jako první překonal až v 11. minutě pohotově dorážející Johnson. Devatenáctiletý útočník, který v minulé sezoně startoval na olympijských hrách i seniorském mistrovství světa, proti Česku skóroval i v základní skupině.

Z českého výběru poté zahrozil Kos, mnohem nebezpečnější však byli Kanaďané. Suchánek chytal dobře, v 16. minutě jej ale prostřelil sedmnáctiletý talent Bedard.

Úvod druhé třetiny patřil českému týmu, který byl aktivnější a Myšák nebo Jiříček mohli snížit hned po několika sekundách po první buly. Kanadský gólman Garand předvedl několik nejistých zákroků, Češi toho ale nevyužili.

Ve 26. minutě se dostal do brejku Johnson, Suchánek ale jeho samostatný nájezd zlikvidoval. V první přesilovce zápasu nejprve trefil McTavish tyč, Stankoven ale o několik sekund později zvýšil na 3:0 pro Kanadu. Skórovat mohl i Gaucher, jeho střela ale skončila na tyči.

Následně si početní výhodu zahráli i Češi, snížit se jim nepodařilo. Při Němcově vyloučení naopak přidal čtvrtý gól McTavish, jenž tak skóroval již poosmé na turnaji a o osudu zápasu bylo rozhodnuto.

Ve třetí třetině dostal poprvé na turnaji šanci v české brance Čajan. Při Němcově vyloučení mu pomohla po McTavishově střele tyč. V 51. minutě se po rychlém protiútoku prosadil Myšák, a připsal si tak pátý gól na šampionátu. O dvě minuty později byl vyloučen O’Rourke a Jiříček dokázal střelou od modré čáry snížit na 2:4. Žádné drama se ale nekonalo, Kanaďany uklidnil pátým gólem Roy.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Edmontonu - semifinále:
Kanada - Česko 5:2 (2:0, 2:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 11. Johnson (Stankoven, Foerster), 16. Bedard (Gaucher, Cuylle), 32. Stankoven (Johnson, Zellweger), 37. McTavish (Johnson, Zellweger), 55. Roy (Zellweger, Dufour) - 51. Myšák (Kulich, Svozil), 53. Jiříček (Kulich, Myšák). Rozhodčí: Holm (Švéd.), Fernandez - Briganti, Rey (všichni USA). Vyloučení: 2:3. Využití: 2:1. Diváci: 5092.
Sestavy:
Kanada: Garand - Sebrango, Zellweger, Del Mastro, Cormier, Thompson, Seeley, O’Rourke - Dufour, McTavish, Roy - Foerster, Stankoven, Johnson - Bedard, Gaucher, Cuylle - Desnoyers, Ostapchuk, Othmann. Trenér: Dave Cameron.
Česko: Suchánek (41. Čajan) - Ticháček, Jiříček, Svozil, Špaček, Hamara, Čech, Š. Němec - Myšák, Šapovaliv, Kulich - Urban, Gut, Szturc - Ryšavý, Menšík, Kos - Hauser, Ivan, Měchura - Herčík. Trenér: Radim Rulík.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma