Dnes je pátek 3. května 2024., Svátek má Alexej
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Češi neproměnili mečbol, remizovali s Poláky. K postupu na EURO stačí bod

Češi neproměnili mečbol, remizovali s Poláky. K postupu na EURO stačí bod
Mojmír Chytil a Jakub Piotrowski ve vzdušném souboji. | zdroj: Profimedia

Čeští fotbaloví reprezentanti remizovali v předposledním utkání kvalifikační skupiny v Polsku 1:1. Nevyužili tak první šanci zajistit si postup na mistrovství Evropy v příštím roce.

Domácí poslal ve Varšavě ve 38. minutě do vedení Jakub Piotrowski, čtyři minuty po přestávce srovnal hostující kapitán Tomáš Souček.

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého před závěrečným zápasem skupiny zůstali na druhém místě dva body za již jistým postupujícím Albánií. K účasti na šampionátu v Německu stačí českému týmu v pondělí doma v Olomouci vybojovat aspoň remízu se čtvrtým Moldavskem, na které má k dobru dva body.

Třetí Polsko už odehrálo všech osm utkání skupiny a ztratilo naději na přímý postup.

Národní mužstvo sice nenavázalo na vítězství 3:1 z březnového vzájemného duelu z úvodu kvalifikace, s Polskem ale neprohrálo popáté z posledních šesti zápasů.

Ve Varšavě panovalo během dne velmi chladné počasí a s blížícím se výkopem začalo sněžit. Trávník na národním stadionu však byl v dobrém stavu, protože se hrálo pod zataženou střechou.

Český tým přijely do polské metropole podpořit dvě tisícovky fanoušků, část z nich přivezl speciální vlak. Hostující příznivci se v hledišti arény pro téměř 60 tisíc diváků snažili držet s domácí přesilou krok a chvílemi byli slyšet.

profimedia-0822746804 Souboj Roberta Lewandowského s Vladimírem Coufalem. | zdroj: Profimedia

Poláci hrozili především z levé strany. V 18. minutě Zalewského centr se štěstím odvrátil na roh Holeš. Za dalších 20 minut už domácí udeřili. Zalewski utekl po levé straně, Holeš ve skluzu při snaze odvrátit přízemní centr pryč trefil míčem Staňka a Piotrowski zblízka dorazil do sítě.

Po přestávce po Coufalově centru se balon od Bochniewiczovy hlavy odrazil k Součkovi, který nezaváhal.

V 55. minutě mohl vrátit Polákům vedení Lewandowski, který obral při odkopu o míč chybujícího Holeše, ale pak obloučkem trefil jen horní síť. Na opačné straně pak po hodině hry v ještě větší šanci selhal Zimu, když po závaru na malém vápně zblízka zamířil vedle.

profimedia-0822743304 Ošetřovaný Tomáš Souček. | zdroj: Profimedia

Poláky už by udrželo ve hře jen vítězství a tak v závěru hodně otevřeli obranu. Královu střelu na začátku nastavení ale tečoval obránce na roh a poté neuspěl ani Čvančara. Lingrův pokus vyrazil domácí gólman. Na opačné straně pak po rohu hlavičkoval nad Bednarek.

„Myslím, že jsme tady dělali velký krok (k postupu). Myslím, že s tak silným soupeřem, jako je Polsko, jsme uhráli dobrý výsledek a předvedli i dobrou hru hlavně v druhém poločase. Bylo by ale příjemné, kdybychom postoupili už dnes,“ řekl po utkání český kouč Jaroslav Šilhavý.

Polsko - Česko 1:1 (1:0)
B
ranky: 38. Piotrowski - 49. Souček.
Rozhodčí: Orsato - Carbone, Giallatini - Irrati (video, všichni It.).
ŽK: Bochniewicz - Brabec.
Diváci: 56 310.
Sestavy:
P
olsko: Szczesny - Bednarek, Bochniewicz (58. Peda, 85. S. Szymaňski), Kiwior - Frankowski, D. Szymaňski (73. Grosicki), Piotrowski, Slisz, Zalewski - Lewandowski, Šwiderski (46. Buksa). Trenér: Probierz.

Česko: Staněk - Zima, Brabec, Holeš - Coufal, Souček, M. Sadílek (90.+1 Král), Douděra - Provod (75. Lingr) - Chytil (46. Čvančara), Kuchta (46. Hložek). Trenér: Šilhavý.

 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 3.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,970 25,090
USD 23,200 23,380
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma