Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Češi přidali další tři medaile, po 43 letech opět získali titul mistra světa v singlkánoích

Češi přidali další tři medaile, po 43 letech opět získali titul mistra světa v singlkánoích
Marek Rygel s Petrem Veselým | zdroj: Jan Homolka

Ondřej Rolenc si z Mistrovství světa na divoké vodě ve Valtellině odveze další medaili. Ve sprintu potvrdil svou formu a konečně vybojoval zlatou medaili. Největším překvapením je druhý český singlkanoista Antonín Haleš, který nečekaně dojel třetí, stejně tak jako deblířská posádka Marek Rygel a Petr Veselý. Největší český favorit v kategorii kajakářů Richard Hála skončil těsně pod stupni vítězů.

Rolenc už několik let patří mezi světovou špičku ve sjezdu na divoké vodě. Ale až v dnešním sprintu se mu podařilo rozšířit sbírku třinácti medailí ze světových šampionátů o zlatou z individuálního závodu. Čtrnáct medailí z mistrovství světa má ze současných kanoistů už jen olympionička Štěpánka Hilgertová a Kamil Mrůzek. Pro Rolence je po středeční stříbrné medaili  z dlouhého sjezdu a závodu týmů zlato už třetí medailí tohoto závodu. Čechům se individuální zlato v kategorii singlů podařilo naposledy získat Petru Sodomkovi v roce 1971.

"Přesně ten den co jsem si nevyjel ani hlídku v dlouhém (tuto středu), jsem se rozhodl, že budu sprinter," vysvětluje svou taktiku "jak získat medaili" další z medailistů, Antonín Haleš. "A tak mi to na sprintové trati najednou začalo jít," dodává bronzový singlkanoista a slzy dojetí má téměř na krajíčku. Haleš se specializuje na klasický dlouhý sjezd a zisk první medaile z mistrovství světa, ještě k tomu ve sprintu, považuje za malý zázrak. Také jeho trenér Lukáš Novosad nedokáže skrýt emoce a řve na celé kolo: "Já věděl, že se to jednou musí zlomit!" Oba si hned začnou vyprávět o sázce z minulého roku o tom, jestli Haleš někdy získá medaili ve sprintu. Ale o co se tenkrát vsadili, to ani jeden prozradit nechtěl.

Nečekaně nejtěsnější finálové časy byly v kategorii deblkanoistů. Pět posádek jelo v půl vteřině, ale naštěstí pro český tým nejlépe z nich skončila česká posádka Marek Rygel a Petr Veselý, kteří si domů odvezou bronz. Druhá česká finálová loď Michal Šrámek a Lukáš Tomek dojela na páté pozici.

Štěstí dnes naopak nepřálo v kajakářských kategoriích. Richard Hála byl po semifinále třetí a všichni doufali, že ve finále svou výkonnost jen potvrdí. Jedno z obtížných míst na sprintové trati ale nedokázal projet ideální stopou a chybička Hálu stála medaili. "Jsem rád, že jsem si zajel finále, čtvrtý místo je vždycky lepší než třeba šestnácté, místo za finále," bere Hála závod pozitivně. Pro mladého kajakáře, držitele bronzové medaile z loňského mistrovství světa, není čtvrté místo první "bramborou". "Čtvrtý na mistrovství světa jsem byl celkem už čtyřikrát," vypočítává nejúspěšnější a jediný český kajakář ve finále.

Ani medailistce ze středečního dlouhého sjezdu Michale Mrůzkové se nepodařila trefit ideální stopa. Silný proud řeky Addy vzal olympioničce v rychlostní kanoistice špičku. Srovnávací manévry stály Mrůzkovou mnoho sil a ztrátu už nedokázala dohnat. Přestože po včerejší kvalifikaci vedla, v konečném pořadí skončila dvanáctá. Nejlépe z našich kajakářek dojela Anna Zástěrová, pro kterou je sedmé místo životním úspěchem.

Mistrovství světa ve sjezdu na divoké vodě 2014 je dnešním sprintovým závodem uzavřené. V několika příštích týdnech se ale čeští sjezdaři poperou o další medaile na světových pohárech v Loferu a ve Vídni.

Zdroje:
Český svaz kanoistiky na divokých vodách

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma