Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Češi remizovali v Irsku 1:1, Jiráček se zranil

Češi remizovali v Irsku 1:1, Jiráček se zranil
Dne 9. září 2009 proběhl v Uherském Hradišti kvalifikační zápas o postup na MS 2010 mezi ČR a San Marinem. Na snímku Milan Baroš. MILAN KAMMERMAYER / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Reprezentační tým českých fotbalistů vstoupil do nového kalendářního roku remízou 1:1 v přípravném utkání v Irsku. Hosté v Dublinu v přímém souboji účastníků červnového mistrovství Evropy, které začne přesně za 100 dní, vedli díky brance útočníka Milana Baroše z 50. minuty, čtyři minuty před koncem srovnal Simon Cox. Stejným výsledkem skončil také předchozí vzájemný zápas v Irsku v roce 2006.

Reprezentace se znovu sejde až v květnu na soustředění před ME, hráči tak měli poslední šanci ukázat se trenérovi Michalu Bílkovi před nominací. Češi v Dublinu chtěli ukázat, že si přes zimu udrželi formu ze závěru minulého roku, který zakončili třemi výhrami za sebou. Ve středu měli blízko k čtvrtému triumfu v řadě, což se jim pod Bílkem ještě nepodařilo. První letošní zápas pro ně mohl začít špatně, kdyby už v první minutě proti hlavičkujícímu Longovi nezasáhl brankář Čech, zaskakující kapitán za zraněného Tomáše Rosického. Jeho invence a přímočarost na padesátitisícovém "chrámu" Aviva Stadium hostům chyběly. Bílkův tým sice dokázal držet míč, ale nebezpečný byl jen po pokutové území. Na dlouhou dobu poslední hrozbou byla po Barošově kolmici v třetí minutě střela Štajnera, který chtěl po roce v reprezentaci dokázat, že si zaslouží jet na červnové Euro. Irové na Euro vyrazí po dlouhých 24 letech, ale dnes také nijak nezářili. V prvním poločase Čecha pozlobil střelou po dlouhém nákopu jen hvězdný útočník Keane, který v letech 2000 a 2004 svými trefami přípravné zápasy s českým týmem už v Dublinu dvakrát dokázal rozhodnout. Češi si svůj gólový úder schovali na 50. minutu. Ve chvíli, kdy už na hřišti nebyl zraněný záložník Jiráček, otevřel Rezek křížnou přihrávkou prostor pro Baroše, který lehce obstřelil gólmana Givena a po jedenácti měsících se v národním týmu mohl radovat ze vstřeleného gólu. Útočník Galatasaraye Istanbul jich má po dnešku v reprezentaci na kontě už rovných 40. Irové po Barošově trefě znejistěli ještě víc, nedokázali pokrýt odražené míče ve středu pole a hosté kontrolovali hru. Fungovala také obranná řada, odkud vypadli dva zranění stabilní hráči Hubník s Pospěchem. Reprezentační debut si tak mohl odbýt i plzeňský bek František Rajtoral. První zápas za Iry si také připsal James McClean, který se po dlouhých tahanicích dočkal toho, že FIFA schválila jeho přesun ze Severního Irska, odkud pochází. Fanoušci v Dublinu McCleanovi připravili nekončící ovace, jako by jim ani nevadilo, že domácí v tu chvíli prohrávali. A ještě větší radost domácí příznivci zažili čtyři minuty před koncem, když střídající Daniel Kolář ztratil na vlastní polovině míč a Irové vyrazili do rychlého brejku. Cox ve vápně obešel Sivoka, z úhlu prostřelil Čecha a zařídil konečnou remízu. Irsko - Česká republika 1:1 (0:0) Branky: 86. Cox - 50. Baroš. Rozhodčí: Moreira de Sousa - Miranda, Tavares (všichni Port.). Bez ŽK. Diváci: 37.741. Sestavy: Irsko: Given - O'Shea, St. Ledger, O'Dea, Ward - Duff (63. Green), Andrews, Whelan (63. Hunt), McGeady (79. McClean) - Long (71. Cox), Keane (71. Walters). Trenér: Trapattoni. ČR: Čech - Gebre Selassie (67. Rajtoral), Sivok, Kadlec, Limberský - Jiráček (46. Hübschman), Plašil - Petržela (67. Pilař), Štajner (59. Kolář), Rezek (88. Pekhart) - Baroš (59. Lafata). Trenér: Bílek.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma