Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Čeští fanoušci jsou lepší než němečtí, říká Hannes Aigner

Čeští fanoušci jsou lepší než němečtí, říká Hannes Aigner
Hannes Aigner na domácí vodě v německém Markkleebergu | zdroj: Profimedia

Německý kajakář Hannes Aigner získal v roce 2012 získal na letních olympijských hrách v Londýně bronzovou medaili v kategorii K1. Loni slavil v Praze své druhé vítězství v závodu Světového poháru. Letos se společně se svými reprezentačními kolegy Sebastianem Schubertem a Alexanderem Grimmem stal mistrem Evropy v kategorii 3xK1. Na úvodním Světovém poháru sezóny konaném v pražské Troji se mu však vůbec nedařilo. V kategorii K1 obsadil až 25. místo. 

Sedíme u Vltavy, řeky, která je neodmyslitelně spjatá s Prahou. Jak se Vám vlastně v Praze líbí?

Praha jako město se mi líbí. Vždycky je fajn tu být. Líbí se mi hospody, levné pivo a noční život, takže si užívám, když tu jsem.

Máte vůbec čas navštívit historickou část města a prohlédnout si i nějaké památky?

Někdy ano, záleží na tom, kolik času tu strávíme. Tentokrát se do města nedostanu, protože jsme tu jen na pár dní kvůli tréninkům a závodu. Ale jindy, když jsme tu déle, například během tréninkového kempu, kdy tu zůstáváme celý týden, jdeme i do města. Žádné konkrétní oblíbené místo tu ale nemám, spíš se jen tak procházím, někde si sednu…  Zkrátka jdu tam, kam mě napadne a kam se mi zrovna chce.  

Jak už jste říkal, jste tu hlavně kvůli Světovému poháru ve vodním slalomu, který se v Praze každoročně koná. Jak jste se vlastně k tomuto sportu dostal?

Moji rodiče rovněž jezdili na kajaku, ale věnovali se mu jen rekreačně. Když jsem byl malý, také jsem si to vyzkoušel. Pak jsem se stal členem oddílu v Augsburgu, bavilo mě to… A proto tu jsem a závodím.

Jak moc je vodní slalom náročný na čas, pokud se mu chcete věnovat na vrcholové úrovni?

Trénuji třikrát denně. Většinou jde o dva tréninky na vodě a jeden v tělocvičně, ale v zimě trénuji spíše v tělocvičně. Tréninky jsou pět dní v týdnu, jeden den se jedná o lehčí trénink a jeden den v týdnu mám volný.

Věnujete tomu opravdu hodně. Nemrzí Vás, že na rozdíl od svých vrstevníků nemáte tolik času na zábavu?

Ano, samozřejmě. Je těžké být půl roku mimo domov a také je těžké si najít čas na své přátele, když jsem doma jen na jeden den, ale smířil jsem se s tím. Věděl jsem předem, do čeho jdu a že to může být těžké.  Na druhou stranu strávím hodně času s jinými lidmi, kteří milují pádlování, a to je také skvělé. 

Do kolika let zhruba trvá profesionální sportovní kariéra kajakáře?

Zhruba v dvaceti jednadvaceti letech začínáte být skutečně dobří a do třiceti let se můžete zlepšovat. Ale myslím si, že po třicítce už pouze udržujete svůj standart na určité úrovni a zhruba v 35 letech nastává určitý výsledkový propad.

Možná je ještě předčasné se na takovu věc ptát, ale máte už nějakou představu o tom, co budete dělat, až skončíte s pádlováním?

Ne, zatím ne. Mám rád pádlování. Určitě se chci v příštím roce podívat na olympiádu, ale nevím, zda budu závodit i na té další v roce 2020. Studoval jsem ekonomii, tak toho možná nějak využiji. Zatím si však nejsem jistý, co budu dělat za deset dvacet let.

Jaká je Vaše oblíbená trať? Pokud je to tedy vůbec možné takto říct…

Mám rád Londýn, protože na něj mám dobré vzpomínky, a navíc je to moderní kanál, jeden z nejlepších na světě.

A co si myslíte o kanálu v pražské Troji?

Tady to mám taky moc rád, je to skvělé místo pro pádlování - můžete jet proti proudu, zkrátka kamkoliv. Zúčastnil jsem se tu jednoho mistrovství světa a asi pěti Světových pohárů, rád tady trénuji i závodím. Má to tu jen jeden nedostatek, všechno ostatní je perfektní.  Není tu moc čistá voda, obzvlášť v létě je hodně špinavá. Vždycky, když se mi dostane do pusy, tak mám strach, že mi z toho bude špatně.

Jak jste sám zmínil, Prahu jste navštívil již několikrát, máte tedy zkušenosti s českými fanoušky. Jací vlastně jsou? Liší se nějak od těch německých?

Ano. V Německu není tolik fanoušků. Myslím si, že v Česku je vodní slalom populárnější. V Německu hodně diváků sleduje fotbal nebo formuli 1. Čeští fanoušci popíjejí více piva, projevují větší entuziasmus a všechny povzbuzují. Němečtí fanoušci nedokáží vytvořit tak dobrou atmosféru. V tom jsou čeští fanoušci jedni z nejlepších na světě.

To je zajímavé. Nedávno jsem totiž dostala k informaci, že v Německu má vodní slalom mnohem větší fanouškovskou základnu než v České republice…

 Nevím. To nemůžu říct. Většina kajakářů raději závodí zde, než například v Augsburgu. V Augsburgu bývá dobré počasí a občas přijde na závod hodně lidí, ale většinou je jich tady více. A také jsou zdejší tribuny o něco blíže tratím, než ty v Augsburgu.

Jaké vlastně máte vztahy s ostatními kajakáři?

Myslím si, že převážně dobré. Hlavně v rámci národního týmu. Na závodech se potkáváme každý víkend, takže s většinou z nich jsme dobří přátelé.

I dobří přátelé si ale občas mezi sebou dělají naschvály...

Ano, navzájem si mezi sebou děláme spoustu kanadských žertíků. Když nastane ta správná situace. Například jednou jsme mokré oblečení na pádlování jednoho z mých reprezentačních kolegů strčili do mrazáku. Když se druhý den ráno vzbudil, měl ho úplně zmrzlé. Legraci si ze sebe děláme hodně.

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma