Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Čeští fotbalisté mají jisté play off o postup na mistrovství světa

Čeští fotbalisté mají jisté play off o postup na mistrovství světa
Češi si zahrají play off o postup na MS ve fotbale | zdroj: Profimedia

Po kvalifikační výhře Francie nad Kazachstánem 8:0 mají čeští fotbalisté definitivně jistou účast v březnovém play off o postup na mistrovství světa v příštím roce. Do baráže projdou svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého nejhůře coby jeden ze dvou vítězů skupin Ligy národů.

Přímo na šampionát v Kataru postupují pouze první celky z kvalifikačních skupin, týmy na druhých místech čeká play off. Do něj se dostanou ještě dva nejlepší vítězové skupin Ligy národů, kteří v kvalifikaci neuspějí.

Češi po dnešním vítězství Walesu nad Bělorusem 5:1 klesli ve skupině E před úterním závěrečným zápasem s Estonskem na třetí místo, o play off ale už nepřijdou. Díky loňskému prvenství ve skupině B2 Ligy národů by se dostali mezi dva postupující do baráže.

Šilhavého svěřenci stále ještě mohou v kvalifikaci obsadit druhou příčku, potřebují však v úterý nejen porazit Estonsko, ale zároveň doufat, že Wales prohraje s již jistým vítězem skupiny Belgií. V případě bodové rovnosti ve světové kvalifikaci rozhoduje skóre, nikoliv bilance ve vzájemných zápasů, jak je běžné v soutěžích UEFA. Velšané mají po dnešní vysoké výhře aktuálně o dva góly lepší rozdíl ve skóre než český celek.

Šilhavého výběr byl v pořadí vítězů Ligy národů na sedmé pozici za Francií, Belgií, Itálií a Španělskem coby nejlepšími z Ligy A a Walesem a Rakouskem z Ligy B. Po výhře Francie už je jasné, že minimálně pět z těchto šesti celků skončí v kvalifikaci nejhůře na druhém místě. Velšané by byli druzí v případě třetí příčky českého týmu ve skupině E.

Druhá pozice může být pro play off výhodnější. Šestice nejlepších týmů totiž bude nasazená a odehraje semifinále baráže na domácí půdě. Český by mohl v případě konečného umístění na druhé příčce získat maximálně 14 bodů, což by podle aktuálního vývoje pro nasazení spíše nestačilo.

Los play off se uskuteční 26. listopadu. Dvanáctka mužstev bude rozdělena do tří „pavouků“ pro čtyřech týmech, které se vyřazovacím systémem utkají v semifinále a finále. Celkem tak vzejdou zbylí tři evropští účastníci světového šampionátu. Hrát se bude vždy jen na jedno utkání a zatímco v semifinále budou mít výhodu domácího prostředí nasazené celky, pořadatele finále určí los. Play off se uskuteční na konci března.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma