Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Čeští fotbalisté porazili Estonsko 2:0, ve skupině skončili třetí

Čeští fotbalisté porazili Estonsko 2:0, ve skupině skončili třetí
Čeští fotbalisté porazili v kvalifikaci na světový šampionát Estonsko 2:0. | zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Čeští fotbalisté v závěrečném utkání kvalifikační skupiny o postup na mistrovství světa porazili Estonsko 2:0. Favorita poslal na Letné v posledním zápase kalendářního roku v 59. minutě do vedení Jakub Brabec a pojistku přidal v 85. minutě střídající Jan Sýkora.

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého navázali na březnovou venkovní výhru nad Estonskem 6:2 a soupeře zdolali i v pátém vzájemném duelu. Mužstvo stejně jako ve čtvrteční přípravě proti Kuvajtu vedl asistent trenéra Jiří Chytrý místo kouče Šilhavého, jenž má koronavirus.

Češi měli už od víkendu jistotu, že se dostanou do březnového play off o světový šampionát v Kataru v příštím roce přinejhorším coby jeden ze dvou vítězů skupiny Ligy národů. Vzhledem k remíze Walesu s Belgií obsadili reprezentanti v kvalifikační skupině E se 14 body třetí místo a v baráži nebudou nasazeni. V semifinále tak nastoupí venku.

Čeští trenéři udělali čtyři změny v základní sestavě oproti čtvrtečnímu přípravnému utkání s Kuvajtem, který reprezentanti vyhráli 7:0. Jen na lavičce začal kapitán Souček, jemuž v případě žluté karty hrozilo, že by přišel o semifinále play off. Do branky se vrátila gólmanská jednička Vaclík, na levém beku hrál Novák a v útoku dostal přednost Vydra.

Český celek byl v rekordním 17. utkání v kalendářním roce od úvodu aktivnější, přes defenzivu Estonců se ale zpočátku těžko prosazoval do šancí. V 26. minutě se Vydra dostal mimo střelecký úhel. Krátce nato musel kvůli zranění střídat Pešek a nahradil ho Sýkora. Ten si těsně před pauzou naskočil na Coufalův centr z pravé strany, ale hlavou zamířil těsně nad.

V 58. minutě napřáhl Sadílek a Estonce zachránil dobrým zákrokem Igonen. Z následného rohu už favorit udeřil. Po Sadílkově centru a zmatku ve vápně se přitlačil k míči Brabec a zblízka otevřel skóre. Připsal si druhý gól za reprezentační áčko.

V 68. minutě po dalším rohu zůstali ležet dva Češi, Zima dokonce s krvavým šrámem, ale izraelský rozhodčí penaltu neodpískal. Estonci, kteří se v poslední době výsledkově i herně zlepšili, po inkasovaném gólu přidali a v 83. minutě byli blízko senzačnímu vyrovnání. Za vápnem po otočce vypálil střídající Zenjov a domácí zachránil brankář Vaclík.

Za dvě minuty favorit definitivně rozhodl. Po chybě v estonské obraně vysunul Kopic Sýkoru a ten prostřelil Igonena. Plzeňský křídelník navázal na dvě branky ze čtvrtečního přípravného duelu s Kuvajtem. Reprezentanti se vítězně rozloučili s kalendářním rokem, během něhož v létě postoupili do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Příště už je na konci března čeká play off o světový šampionát.

Utkání skupiny E kvalifikace mistrovství světa 2022 ve fotbale:
ČR - Estonsko 2:0 (0:0)
Branky: 59. Brabec, 85. Sýkora. Rozhodčí: Grinfeeld - Hassan, Jarkoni - Reinshreiber (video, všichni Izr.). ŽK: Masopust, Kopic - Paskotši, Kreida, Kuusk. Diváci: 10 076.
Sestavy:
ČR: Vaclík - Coufal, Zima, Brabec, Novák - Král (60. Kuchta), Sadílek (69. Pavelka) - Masopust (60. Krmenčík), Barák, Pešek (28. Sýkora) - Vydra (69. Kopic). Trenér: Chytrý.
Estonsko: Igonen - Paskotši (86. Kirss), Kuusk, Tamm, Mets, Sinjavskij (61. Ojamaa) - Poom, Kreida, Vassiljev - Sappinen (76. Zenjov), Sorga (61. Anier). Trenér: Häberli.

Fotbalisté nebudou v baráži nasazeni, mohou narazit na Itálii či znovu na Wales

Čeští fotbalisté navzdory dnešní výhře budou při losu play off o postup na mistrovství světa mezi nenasazenými týmy a v semifinále nastoupí na soupeřově hřišti. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého si mohou zopakovat souboj z kvalifikace proti Walesu, narazit mohou i na Portugalsko, Skotsko, Rusko, Švédsko či Itálii, která je úřadujícím evropským šampionem. Účast v play off měli reprezentanti jistou už od víkendu.

Český tým měl před dnešním závěrem kvalifikace už jen mizivou šanci na to, že by se dostal mezi šestici nasazených týmů. Potřeboval k tomu nejen posun na druhé místo ve své skupině, ale i výhru aspoň o šest branek a zároveň příznivé výsledky ve zbylých dvou skupinách.

Reprezentanti nakonec zůstali na třetí příčce a budou mezi šesticí nenasazených. Do play off se dostali coby jeden ze dvou vítězů skupin Ligy národů, kteří doprovodili desítku týmů z druhých míst v kvalifikaci. Vedle Čechů tak postoupilo rovněž Rakousko, dalšími nenasazenými celky jsou Turecko, Polsko, Severní Makedonie a Ukrajina.

Play off se uskuteční na konci března, los je na programu 26. listopadu v Curychu. Dvanáctka mužstev bude rozdělena do tří „pavouků“ pro čtyřech týmech, které se vyřazovacím systémem utkají v semifinále a finále. Celkem tak vzejdou zbylí tři evropští účastníci světového šampionátu, kteří se připojí k 10 vítězům kvalifikačních skupin. Hrát se bude vždy jen na jedno utkání, a zatímco v semifinále budou mít výhodu domácího prostředí nasazené týmy, pořadatele finále určí los.

Český tým si v samostatné historii zahraje baráž o mistrovství světa potřetí a poprvé od roku 2005. Tehdy národní celek po dvou vítězstvích 1:0 vyřadil Norsko a vybojoval dosud jedinou účast na světovém šampionátu od rozdělení federace.

Přehled účastníků play off:
Nasazené týmy: Portugalsko, Skotsko, Itálie, Rusko, Švédsko, Wales.
Nenasazené týmy: Turecko, Polsko, Severní Makedonie, Ukrajina, Rakousko, ČR.
Postupující na MS z 1. míst: Anglie, Belgie, Dánsko, Francie, Chorvatsko, Německo, Nizozemsko, Srbsko, Španělsko, Švýcarsko.

Mistrovství světa zatím zná 13 z 32 účastníků, hostitele Katar doplní vedle zmíněných deseti ještě Brazílie a Argentina.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,690 23,870
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma