Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Čeští fotbalisté prohráli v Albánii vysoko 0:3 a zkomplikovali si boj o ME

Čeští fotbalisté prohráli v Albánii vysoko 0:3 a zkomplikovali si boj o ME
Václav Ćerný a Mario Mitaj v utkání české reprezetnace s Albánií | zdroj: Profimedia

Čeští fotbalisté v pátém z osmi utkání kvalifikace mistrovství Evropy prohráli v Albánii v oslabení vysoko 0:3 a ještě více si zkomplikovali boj o postup na šampionát v příštím roce v Německu. Domácí tým na vyprodaném stadionu v Tiraně poslal v přímém duelu o první místo ve skupině E do vedení v deváté minutě Jasir Asani a po pauze se dvakrát trefil Taulant Seferi už v přesilovce poté, co byl na konci první půle vyloučen po druhé žluté kartě za ruku Mojmír Chytil.

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého ztratili s Albánií body stejně jako v září při domácí remíze 1:1 a po první porážce v této kvalifikaci a v letošním roce se propadli na nepostupové třetí místo v tabulce. Na druhé Polsko ztrácejí bod a na vedoucí Albánce už pět. Oba soupeři ale odehráli o zápas více než Češi.

Národní mužstvo zakončí v neděli říjnový program v Plzni zápasem proti poslednímu celku tabulky Faerským ostrovům.

Šilhavý udělal oproti zářijovému duelu s Albánií tři změny v základní sestavě. Zraněného Krále nahradil v záloze mladší z bratrů Sadílkových Michal, místo Provoda dostal přednost na levém halfbeku uzdravený Jurásek a v útoku pak naskočil Chytil místo Čvančary.

Češi si na stadionu Air Albania pro 22 500 diváků museli před výkopem vyslechnout pískot do státní hymny a pak hned po několika sekundách mohli domácí fanoušky utišit, jenže Kuchtovu ránu dokázal brankář Berischa zlikvidovat

To Albánci ze své úvodní šance udeřili. Asani napřáhl za vápnem a přízemní střelou k tyči překonal brankáře Pavlenku. Na opačné straně mohl odpovědět Černý, ale jeho pokus domácí gólman vyrazil.

Šilhavého svěřenci za nepříznivého stavu více drželi míč, do vyložených šancí se ale dostávali těžko. Naopak po jednom z albánských brejků na poslední chvíli zasáhl vracející se Krejčí. Ve 40. minutě sice hosté dotlačili míč za čáru, nizozemští sudí ale usoudili, že Chytil zahrál úmyslně rukou, branku neuznali a hlavní rozhodčí Makkelie navrch českého útočníka po druhé žluté kartě vyloučil.

Po přestávce Šilhavý stáhl Holeše a nasadil Provoda. Hostům ale naděje na případný zvrat v oslabení vydržela jen šest minut. Autor první branky z pravé strany přihrával na střed, Cikalleshi promáchl a za ním stojící Seferi zamířil přesně k tyči. Makkelie ještě situaci konzultoval s videorozhodčím kvůli možnému ofsajdu a pak branku uznal.

Český celek v oslabení na zvrat neměl a naopak v 73. minutě inkasoval ještě jednou. Střídající Daku se zbavil protihráče a připravil druhý gól v utkání pro Seferiho, který zblízka nemohl minout odkrytou branku. Za dalších devět minut překonal Pavlenku po zemi ještě střídající Muja, videorozhodčí ale odhalil těsný ofsajd.

Češi ve třetím utkání s Albánií od rozdělení federace poprvé prohráli a utrpěli nejvyšší porážku od loňského zářijového debaklu 0:4 doma od Portugalska. Zvítězit nedokázali ve třetím duelu po sobě. Albánci naopak mají na dosah teprve druhou účast na závěrečném turnaji.

Utkání skupiny E kvalifikace mistrovství Evropy ve fotbale v Tiraně:
Albánie - Česko 3:0 (1:0)
Branky: 51. a 73. Seferi, 9. Asani. Rozhodčí: Makkelie - Steegstra, De Vries - Dieperink (video, všichni Nizozemsko). ŽK: N. Bajrami - Chytil, Coufal, Provod. ČK: 40. Chytil (Česko). Diváci: 22 500.
Sestavy:
Albánie: Berisha - Hysaj, Ajeti, Djimsiti, Mitaj - Asllani, Ramadani - Asani (54. Muja), N. Bajrami (67. Muci), Seferi (86. Gjasula) - Cikalleshi (67. Daku). Trenér: Sylvinho.
Česko: Pavlenka - Holeš (46. Provod), Brabec, Ladislav Krejčí II - Coufal, Souček, M. Sadílek, Jurásek (86. Douděra) - Černý (64. Hložek), Chytil, Kuchta (64. Čvančara). Trenér: Šilhavý.

Na evropský šampionát v příštím roce v Německu postoupí dva celky z každé skupiny. O zbylá tři místa na turnaji se v play off podle pořadí v Lize národů utká 12 zemí, které neuspějí v klasické kvalifikaci. Česká reprezentace od rozdělení federace na Euru ještě nikdy nechyběla.

Tabulka:

1. Albánie 6 4 1 1 11:3 13
2. Polsko 6 3 0 3 8:8 9
3. Česko 5 2 2 1 7:5 8
4. Moldavsko 5 2 2 1 5:5 8
5. Faerské ostrovy 6 0 1 5 2:12 1

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma