Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Čeští fotbalisté remizovali v přípravě v Maďarsku 1:1

Čeští fotbalisté remizovali v přípravě v Maďarsku 1:1
Čeští fotbalisté remizovali v Maďarsku 1:1 | zdroj: Profimedia

Čeští fotbalisté zakončili zářijový sraz remízou 1:1 v přípravném utkání v Maďarsku. Domácí v souboji sousedů v žebříčku FIFA poslal v 52. minutě do vedení Roland Sallai, ale za devět minut svým premiérovým gólem v reprezentaci srovnal Václav Jurečka. Výsledkem 1:1 se oba týmy rozešly i v předchozím vzájemném souboji v srpnu 2013.

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého hráli 1:1 podruhé za sebou, ve čtvrtek stejným poměrem remizovali doma s Albánii v kvalifikaci mistrovství Evropy. Národní mužstvo nadále vede svou skupinu, v dalším zápase se představí 12. října v Albánii.

Češi i Maďaři udrželi neporazitelnost v letošním roce. Svěřenci italského trenéra Marca Rossiho, kteří vloni v Lize národů dokázali nečekaně zvítězit v Anglii i Německu, neprohráli od loňského září už osm zápasů. Šilhavého výběr nenašel přemožitel šest duelů po sobě.

Český trenér udělal hned devět změn v základní sestavě oproti utkání s Albánií, v zahajovací jedenáctce zůstali pouze kapitán Souček a obránce Brabec. Češi opět vyrukovali s třemi stopery, jedním z nich byl i Stronati, jenž působí v maďarském klubu Puskás Akadémia. Mezi tyčemi nastoupil Staněk, v ofenzivě tentokrát dostali šanci Jurečka, Hložek a hrot Chytil.

Utkání v Puskás Areně, kde národní mužstvo předloni v osmifinále mistrovství Evropy porazilo Nizozemsko 2:0, se hrálo ve skvělé atmosféře před více než 50 tisíci diváky. Hosté v úvodu poměrně vysoko napadali, první velkou šanci si ale vytvořili Maďaři. Domácí se v pokutovém území několika rychlými přihrávkami prokombinovali až před Staňka, který v 10. minutě vychytal Sallaie.

Na opačné straně hlavičkoval v dobré pozici jen do středu branky Stronati, navíc mu chorvatský rozhodčí odpískal faul. Ve 25. minutě našel Hložek ve vápně Chytila, jemuž ale střela nesedla a Dibusz bez větších potíží zasáhl.

Nebezpečnější byli v úvodním dějství Maďaři, kteří po čtvrtečním vítězství v Srbsku vedou svou skupinu evropské kvalifikace. Ve 35. minutě Staněk vyrazil dalekonosnou Szalaiovu ránu na roh. Z něj sehráli domácí nápaditý signál, který po Kalmárově střelu o zem zakončil zblízka nepovedenou hlavičkou nad Sallai.

Sedm minut po přestávce už Maďaři vedli. Po rychle vhozeném autu si Kerkez narazil s Vargou, poslal přízemní centr z levé strany a aktivní Sallai zblízka překonal Staňka, byť si český gólman na míč sáhl.

Češi poměrně rychle srovnali. Chytil v 63. minutě přetlačil obránce, stihl hlavičkou posunout míč před vybíhajícím gólmanem na spoluhráče ze Slavie Jurečku a pro něj už nebyl problém poslat balon do opuštěné branky. Nejlepší střelec minulé sezony české ligy, který se v tomto ročníku zatím spíše trápí, v reprezentaci skóroval vůbec poprvé.

Domácí se snažili vzít si zpět vedení. V 79. minutě zahrával ofenzivní univerzál Liverpoolu Szoboszlai přímý kop z výhodné pozice, ale o kousek minul. Další větší šance už v poměrně nervózním závěru k vidění nebyla.

Přípravné fotbalové utkání v Budapešti:
Maďarsko - Česko 1:1 (0:0)
Branky: 52. Sallai - 63. Jurečka. Rozhodčí: Pajač - Mihalj, Novosel - Čuljak (video, všichni Chorv.). ŽK: Kalmár, Orbán, Sallai, Kerkez - M. Sadílek, Provod, Kuchta.
Sestavy:
Maďarsko: Dibusz - Lang, Orbán (60. Fiola), A. Szalai - Négo (85. Kata), Styles (72. Horváth), Kalmár (46. Nagy), Kerkez - Sallai (85. Csoboth), Szoboszlai - Varga. Trenér: Rossi.
Česko: Staněk - Zima, Brabec (58. Holeš), Stronati - Masopust (58. Provod), M. Sadílek (83. L. Sadílek), Souček, Zelený - Jurečka (72. Černý), Hložek (83. Kuchta) - Chytil (72. Lingr). Trenér: Šilhavý.

profimedia-0803636070 Kouč Maďarů Marco Rossi | zdroj: Profimedia

Albánie zdolala Polsko a je v čele „české“ kvalifikační skupiny o fotbalové Euro

Fotbalisté Albánie v kvalifikaci o mistrovství Evropy porazili doma 2:0 Polsko a posunuli na první místo skupiny E o dva body před českou reprezentaci. Na třetím místě je jen vinou horšího skóre Moldavsko, které dnes uspělo 1:0 na Faerských ostrovech.

Češi odehráli o jedno utkání méně než všichni konkurenti. Svěřenci kouče Šilhavého nastoupí k dalšímu kvalifikačnímu duelu 12. října v přímém souboji o první místo v Albánii. Úvodní vzájemný duel v pražském Edenu skončil ve čtvrtek remízou 1:1.

Albánie vrátila Polsku porážku 0:1 z úvodního kola v březnu. Polsko, které je v tabulce až čtvrté, nebodovalo ani ve třetím venkovním zápase a s Albánií prohrálo poprvé v historii. Moldavsko navázalo na červnový triumf proti Polsku a vyhrálo podruhé za sebou. Faerské ostrovy ve čtvrtém vzájemném duelu prohrály poprvé a s jediným bodem zůstaly ve skupině poslední. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,230
USD 23,400 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma