Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Kvalifikace ME: Čeští fotbalisté hráli s outsiderem Moldavskem bez gólů a bez elánu

Kvalifikace ME: Čeští fotbalisté hráli s outsiderem Moldavskem bez gólů a bez elánu
Čeští fotbalisté nečekaně remizovali v kvalifikaci o ME s Moldavskem 0:0 | zdroj: Profimedia

Čeští fotbalisté ve druhém kvalifikačním utkání o postup na mistrovství Evropy 2024 překvapivě remizovali v Moldavsku 0:0. Národní tým nenavázal na páteční výhru 3:1 nad Polskem, před nímž nyní vede skupinu E o bod.

Největší šanci Čechů měl v závěru prvního poločasu kapitán Tomáš Souček, který trefil břevno. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého nedokázali ve venkovním utkání zvítězit podeváté za sebou, pokud se nepočítá utkání s Běloruskem na neutrální půdě. Češi ve třetím duelu s Moldavskem poprvé nevyhráli - v kvalifikaci o Euro 2004 zvítězili v Kišiněvě 2:0 a doma 5:0. Moldavsko, až 174. tým žebříčku FIFA a aktuálně čtvrtý nejslabší tým Evropy, uhrálo nerozhodný výsledek i ve druhém kvalifikačním zápase, v pátek remizovalo doma s Faerskými ostrovy 1:1.

Česká reprezentace se v dalším kvalifikačním utkání představí 17. června na Faerských ostrovech. O tři dny později ji čeká přípravný zápas v Černé Hoře. Zbylým soupeřem v kvalifikaci je Albánie.

Oproti utkání s Polskem udělal Šilhavý dvě změny v sestavě. Krejčího mladšího nahradil na postu stopera Jemelka a ve středu zálohy místo Krále nastoupil Barák. Krejčí s Králem kvůli zdravotním důvodům nebyli ani na lavičce.

Češi proti Polákům vstřelili v úvodních třech minutách dvě branky, tentokrát ale vstoupili do utkání velmi opatrně. A jako první zahrozili domácí. Ve 24. minutě hlavičkoval po rohu Posmac, Coufal ale u tyče zabránil míči v cestě do sítě a poté zastavil i dorážku střídajícího Cojocarua. Na druhé straně se z dorážky prosadil Kuchta, kvůli ofsajdu ale branka neplatila.

O chvilku později Barák z levé strany nacentroval do vápna a Čvančara hlavičkoval těsně vedle. V nastavení první půle centr Davida Juráska prodloužil Čvančara, jenže kapitán Souček zamířil do břevna.

Po změně stran Kuchtovu přízemní střelu zpoza šestnáctky vyrazil gólman Railean. Následně vytáhl Čvančarovu ránu na roh. Na opačné straně si Nicolaescu navedl míč na střelu, ale zamířil jen po zemi do připraveného Pavlenky. Hložkova prudká a tečovaná rána před vápnem skončila v náručí Raileana.

Další střela ofenzivního univerzála Leverkusenu skončila mimo tři tyče a stejně dopadl i pokus střídajícího Ševčíka. V 81. minutě Hložek sklepl ve vápně míč Čvančarovi, sparťanský útočník ale značně přestřelil.

Hostům tak nebyla platná ani zvýšená aktivita ve druhém poločase, při závěrečném tlaku si už další šanci nevytvořili a s týmem, který nikdy nepostoupil na mistrovství světa či Evropy, nečekaně ztratili první body ve skupině. 

„Cítíme obrovské zklamání. Poté, co jsme s Poláky zahráli skvělý zápas a udělali tři body, jsme očekávali, že to tady potvrdíme a budeme mít šest bodů. Je to veliká škoda a velká chyba,“ prohlásil trenér Jaroslav Šilhavý. „Odehráli jsme tu špatný zápas, proto vezeme jen jeden bod. Vázla nám rozehrávka, byla pomalá. Terén nerovný. Pomalu jsme šli k balonu, málo pohybu. Za celý první poločas jsme si až na tu velkou šanci Tomáše Součka nic nevytvořili. Druhý poločas jsme stupňovali tlak, dostávali se do vápna, ale šancí jsme nevytvořili moc. V ofenzivě jsme byli úplně jaloví, chyběla kvalita centrů ze stran.“

Utkání skupiny E kvalifikace mistrovství Evropy 2024 ve fotbale:
Moldavsko - Česko 0:0
Rozhodčí: Schlager - Dietz, Kempter - Stegemann (video, všichni Něm.). ŽK: Caimacov - Coufal, Ševčík.
Sestavy:
Moldavsko: Railean - Revenco (83. Platica), Craciun, Mudrac, Posmac, Cojocari - Motpan (59. Postolachi), Rata, Caimacov - Nicolaescu (83. Stina), Damascan (14. Cojocaru). Trenér: Clescenco.
Česko: Pavlenka - Holeš, Brabec, Jemelka - Coufal, Souček, Barák (73. Ševčík), D. Jurásek - Hložek (83. Lingr) - Kuchta (73. Chytil), Čvančara. Trenér: Šilhavý.
Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma