Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Čeští fotbalisté vydřeli proti Skotsku první kvalifikační výhru

Čeští fotbalisté vydřeli proti Skotsku první kvalifikační výhru
zdroj: tisková zpráva

Čeští fotbalisté mají na kontě první tři body z kvalifikace o postup na mistrovství Evropy. Ve druhém utkání ve skupině I porazili Skotsko po tuhém boji 1:0, přičemž rozhodující gól vstřelil v 69. minutě Roman Hubník. V úterý nastoupí Češi v Lichtenštejnsku.

Na stadionu sice vládla už dlouho před zápasem skvělá atmosféra, ale rozhodně ne díky českým fandům. Zatímco hluční skotští diváci seděli ve všech možných sektorech, domácí příznivci se trousili do hlediště a obavy o převaze soupeře v ochozech se naplňovaly.

Domácí hráči nastoupili nabuzení, po dlouhé době se tým při hymně držel kolem ramen. Nejen na předzápasovém gestu ale byla vidět vůle Bílkova týmu dojít si po předchozí domácí porážce od Litvy konečně pro vítězství. Vstup do zápasu se jim navíc podařil, defenzivně zaměřený soupeř se nedostával za polovinu hřiště a český tlak sílil. Jenže neústil do šancí.

Hosté vsadili na defenzivní blok, vystavěný před šestnáctkou jako neprostupná hráz. Pětadvacet minut dokonce skotský tým hrál zcela bez útočníka, protože překvapivý debutant Mackie hrál zatažený na pravé straně středové řady po boku všech záložníků.

I proto český tlak nebyl efektivní. Jako první se snažil prostřelit defenzivu Necid, ale jeho rána neměla šanci na úspěch. Ve 20. minutě se Rosický s Pospěchem pokusili překonat obranu rychlou narážečkou a střelecký pokus českého kapitána šajtlí z úhlu šel nad.

Pokus alespoň nastartoval několikaminutový zesílený tlak s řadou míčů do strany a centry na dva vysoké útočníky, ale skotští stopeři případně gólman míče v poklidu odvraceli do bezpečí.

Skotové až ve 29. minutě poprvé ukázali, že základem fotbalu je střílet góly. Jejich rychlá akce také probudila zaskočené skotské fandy a od té chvíle se hostující ofenziva osmělovala častěji, ale nebezpečná nebyla.

České šance také přicházely jen velmi nesměle, nebezpečí pro McGregora hrozilo ve chvíli, kdy po Plašilově trestném kopu prodloužil nebezpečně míč hlavou Polák, ale brankář byl na místě. A neprostřelil ho ani těsně před poločasem Necid, jehož vyzval zpětnou přihrávkou Michal Kadlec.

Levý obránce byl také u první příležitosti po změně stran, protože nejvýše vyskočil na šestý český roh a dobře míč usměrňoval pod břevno, ale vytrčená pravačka McGregora šanci zmařila. V 65. minutě přišla největší česká možnost, při které už diváci zvedali ruce, ale Polákovu dorážku po Rosického centru brankář zázračně vytáhl.

Jenže zdrcující tlak už byl pro skotskou obranu příliš, skoro každý centr do šestnáctky, zvlášť po příchodu střídajícího Bednáře, hrozil nebezpečím a v 69. minutě už se měnilo skóre. Rosický poslal roh na hlavu Bednáře, ten ho prodloužil k Hubníkovi, který hlavou Čechům vystřelil tři body. Hosté sice najednou zvýšili svoji chuť útočit, ale zanedlouho je málem poslal do kolen Bednář, jehož střela doskákala těsně mimo.

Nervózní závěr už ale vyzněl pro domácí tým, který první body v kvalifikaci doslova vydřel a soupeři vrátil březnovou prohru z utkání na skotské půdě.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma