Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Čeští fotbalisté zvítězili v Lize národů v Izraeli 2:1

Čeští fotbalisté zvítězili v Lize národů v Izraeli 2:1
Čeští fotbalisté porazili v Lize národů Izrael 2:1 | zdroj: Profimedia

Čeští fotbalisté zvítězili ve třetím utkání skupiny B2 Ligy národů v Izraeli 2:1 a navázali na stejnou výhru ze středeční přípravy na Kypru. Favorit v Haifě vedl od 14. minuty po vlastním gólu, který si dal Joel Abu Hanna, a ve 47. minutě zvýšil Matěj Vydra. V 56. minutě už jen snížil Eran Zahavi, v nastavení hosty zachránila tyč. Zápas se hrál kvůli koronaviru bez diváků. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého si připsali druhé vítězství ve skupině a dál ztrácejí bod na vedoucí Skotsko, na jehož půdě se představí ve středu.

Z českého týmu před zápasem v Haifě vypadli tři hráči s pozitivním testem na koronavirus a jeden s neprůkazným výsledkem. V Izraeli scházeli kapitán Dočkal, Hložek, Barák a Novák a z logistických důvodů brankář Nguyen. Devět hráčů kvůli nutnosti absolvovat v sobotu na Kypru kontrolní odběry přicestovalo do Haify až dnes malým letadlem.

"Jsme nesmírně rádi, že se nám podařilo zvítězit na těžké půdě, soupeř byl vynikající. Musím kluky pochválit, že to i v těch nestandardních věcech dnešní doby zvládli tříbodově," řekl v České televizi Šilhavý.

V pondělí se mužstvo oproti původnímu plánu vrátí do Prahy, kde podstoupí další koronavirové testy. V případě, že by hráči nemohli odcestovat do Skotska, je připraven záložní tým pod vedením kouče reprezentační osmnáctky Holoubka, složený z české ligy. "Doufám, že už nás koronavirus před zápasem ve Skotsku netrefí. To už by bylo špatné. Máme dobře rozehranou skupinu," podotkl obránce Vladimír Coufal.

Do týmu zasáhl koronavirus už během pondělního srazu v Praze. První vlna testů odhalila jednoho nakaženého hráče z Plzně a kompletní trojice z Viktorie Kopic, Kalvach a Ondrášek musela opustit mužstvo. Kvůli zranění vypadli také elitní útočníci Schick s Krmenčíkem, český celek však i bez několika stabilních hráčů začal v Izraeli velkým náporem. Hosté vysoko napadali a nutili soupeře k chybám.

V sedmé minutě ještě nabíhající Bořil po centru minul a chvíli nato Darida při přečíslení pálil nad, ve 14. minutě však už hosté kuriózně otevřeli skóre. Debutant v izraelské obraně Abu Hanna poslal od postranní čáry malou domů a brankář Marciano promáchl míč.

"Myslím, že jsme začali fantasticky. Dobrý presink, nakonec z toho byl i jejich vlastní gól. Nějakých 30 nebo 35 minut jsme je valili, mohli jsme dát dva tři góly," uvedl Coufal.

V 29. minutě poprvé zahrozil Izrael. Po standardce hlavičkoval nejlepší týmový střelec Zahavi, kterého vychytal Vaclík. Na opačné straně po narážce mířil nad Bořil.

Dvě minuty po přestávce Češi zvýšili. Masopust poslal do úniku Vydru, který přetlačil obránce a nezaváhal. V reprezentaci skóroval poprvé od března 2016. "Na Kypru jsem bohužel vyřešil situace z pohledu útočníka velmi špatně, snad ani jednou jsem nevystřelil. Dnes jsem zaplaťpánbůh dostal balon do pohybu, zakončil jsem to a přestřelil gólmana. Zaplaťpánbůh, že to přineslo tři body," řekl Vydra.

Izrael, který ve čtvrtek až po penaltovém rozstřelu prohrál v semifinále play off o mistrovství Evropy ve Skotsku, nerezignoval a brzy snížil. Solomon ještě v jasné šanci selhal, ale na přelomu 55. a 56. minuty už se technickou střelou k tyči prosadil kanonýr Zahavi.

Hostům poté mohl vrátit dvougólové vedení Provod, ani v jedné šanci ale neuspěl. Na opačné straně mířil nad Saba. Ve druhé minutě nastavení se protáhl do šance Solomon a Vaclík se štěstím srazil míč na tyč.

"Musíme si přiznat, že druhý poločas už jsme tahali za kratší konec. Dali jsme gól na 2:0, ale na konci jsme měli štěstí. Vacloš to naštěstí vytáhl na tyčku," oddychl si Vydra.

Český celek hraje v Lize národů jednu ze skupin Ligy B, která je druhou ze čtyř úrovní soutěže. Vítěz skupiny postoupí do elitní Ligy A, naopak nejhorší tým sestoupí do Ligy C. V Lize národů se hraje o dvě místa v play off o mistrovství světa v roce 2022 a je rozhodující pro los kvalifikace.

Fotbalová Liga národů:

Skupina A1:
Bosna a Hercegovina - Nizozemsko 0:0
Polsko - Itálie 0:0.

Skupina A2:
Anglie - Belgie 2:1 (1:1); Branky: 39. Rashford z pen., 65. Mount - 16. Lukaku z pen.
Island - Dánsko 0:3 (0:1); Branky: 45. vlastní Sigurjonsson, 46. Eriksen, 61. Skov.

Skupina A3:
Chorvatsko - Švédsko 2:1 (1:0); Branky: 32. Vlašič, 84. Kramarič - 66. Berg.
Francie - Portugalsko 0:0

Skupina B1:
Norsko - Rumunsko 4:0 (2:0); Branky: 13., 64. a 74. Haaland, 39. Sörloth.
Severní Irsko - Rakousko 0:1 (0:1); Branka: 42. Gregoritsch.

Skupina B2:
Skotsko - Slovensko 1:0 (0:0); Branka: 54. Dykes.

Skupina B3:
Rusko - Turecko 1:1 (1:0); Branky: 28. An. Mirančuk - 62. Karaman
Srbsko - Maďarsko 0:1 (0:1); Branka: 20. Könyves.

Skupina B4:
Irsko - Wales 0:0
Finsko - Bulharsko 2:0 (0:0); Branky: 52. Taylor, 67. Jensen.

Skupina C2:
Arménie - Gruzie 2:2 (1:0);Branky: 6. Bajramjan, 88. Mchitarjan - 46. Kačarava, 74. Okriašvili
Estonsko - Severní Makedonie 3:3 (1:1); Branky: 33. a 61. Sappinen, 76. Liivak z pen. - 3. vlastní Kuusk, 80. Panděv, 88. Zajkov.

Skupina C3:
Kosovo - Slovinsko 0:1 (0:1); Branka: 22. Vučkič
Řecko - Moldavsko 2:0 (1:0); Branky: 45.+3 Bakasetas z pen., 51. Mantalos.

Skupina C4:
Kazachstán - Albánie 0:0
Litva - Bělorusko 2:2 (1:0); Branky: 7. Novikovas, 75. Laukžemis - 59. Lisakovič z pen., 66. Sačivko.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,100 25,220
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma