Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Čeští fotbalisté zvítězili v přípravném utkání v Černé Hoře 4:1

Čeští fotbalisté zvítězili v přípravném utkání v Černé Hoře 4:1
Jaroslav Šilhavý | zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Čeští fotbalisté zvítězili v přípravném utkání v Černé Hoře vysoko 4:1 a úspěšně se rozloučili se sezonou. Hosty poslal v 28. minutě do vedení Mojmír Chytil, po změně stran se poprvé v reprezentačním „áčku“ trefil Michal Sadílek. Za domácí snížil Driton Camaj, ale v závěru se prosadili další střídající hráči Lukáš Provod s Adamem Hložkem.

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého vyhráli i druhý červnový zápas. V sobotu v kvalifikaci mistrovství Evropy zvítězili na Faerských ostrovech 3:0 a pojistili si vedení ve skupině. Český tým porazil Černohorce i v pátém vzájemném duelu a v dosavadních čtyřech utkáních letošního roku ještě nenašel přemožitele.

Národní mužstvo se po letní přestávce znovu sejde v září, kdy ho čeká domácí zápas evropské kvalifikace s Albánií a následný přípravný duel v Maďarsku.

Český tým po zápase na Faerských ostrovech opustilo sedm hráčů, kteří nastoupili v základní sestavě. V Podgorici zůstali v zahajovací jedenáctce jen kapitán Souček a ofenzivní univerzál Černý, jenž v Tórshavnu zařídil dvěma góly vítězství 3:0. Trenér Šilhavý zvolil rozestavení s třemi stopery, poprvé si v základní sestavě za reprezentační „áčko“ zahráli střední zadák Stronati a bek Douděra. Za Černohorce nenastoupil jablonecký Jovovič.

Český celek byl od úvodu aktivnější. V 17. minutě nejprve po Černého střele zasáhl obránce Savič a poté hostující ofenzivní univerzál trefil brankáře. Za chvíli si Šarkič poradil i s Chytilovou přízemní střelou.

Ve 28. minutě už Šilhavého svěřenci vedli. Na Douděrův centr si naběhl Chytil a hlavičkou otevřel skóre. Nová slávistická posila se dočkala čtvrté branky v reprezentaci, předtím dal někdejší olomoucký útočník hattrick v listopadu proti Faerských ostrovům.

Po změně stran poslal Šilhavý na trávník střídající Jugase s Provodem. Krátce po přestávce dostal míč do sítě Černý, ale gól neplatil kvůli ofsajdu. V 57. minutě už hosté zvýšili. Přímý kop zakroutil přesně k tyči mladší z bratrské dvojice Sadílkových Michal a v 16. utkání za reprezentační „áčko“ poprvé skóroval.

Černohorci, kteří v sobotu remizovali v kvalifikaci s Maďarskem bez branek, v 66. minutě neméně povedenou ranou snížili. Střídající Camaj napřáhl těsně za vápnem a vydařenou technickou střelou k zadní tyči překonal Vaclíka, jenž mezi tyčemi oproti sobotnímu duelu nahradil Pavlenku. Černohorci v pátém vzájemném souboji poprvé skórovali.

Český gólman pak udržel hostům vedení, když v 69. minutě vychytal v úniku střídajícího Raduloviče. Vaclík zasáhl i proti Camajovi a v 76. minutě Šilhavého svěřenci udeřili na opačné straně. Zima posunul míč na střídajícího Provoda a ten přízemním pokusem k tyči zaznamenal druhý reprezentační gól.

Poté Šarkič vychytal Chytila, ale v 85. minutě kapituloval po střele dalšího střídajícího hráče Hložka na přední tyč. I útočník Leverkusenu skóroval v národním A-týmu podruhé.

Poté ještě zasáhl proti skákavé střele Vaclík. Češi porazili Černohorce potřetí za sebou o tři branky, minule v Podgorici v roce 2019 zvítězili v evropské kvalifikaci 3:0. 

Přípravné fotbalové utkání v Podgorici:
Černá Hora - Česko 1:4 (0:1)
Branky: 66. Camaj - 28. Chytil, 57. M. Sadílek, 76. Provod, 85. Hložek. Rozhodčí: De Gabriele - Spiteri, Scerri (všichni Malta). ŽK: Tomaševič - Souček.
Sestavy:
Černá Hora: Šarkič - Milovič (46. Bubanja), Savič, Tomaševič - M. Vukčevič, Jankovič (46. Lončar), M. Bakič (59. Camaj), Savičevič (46. A. Radulovič), Radunovič - Osmajič (77. D. Bakič), Mugoša (58. Krstovič). Trenér: M. Radulovič.
Česko: Vaclík - Zima, Brabec, Stronati - Douděra, Souček, M. Sadílek (76. L. Sadílek), Zelený (46. Jugas) - Černý (70. Hložek), Zmrhal (46. Provod) - Chytil (85. Matoušek). Trenér: Šilhavý.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,230
USD 23,400 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma