Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Čeští hokejisté porazili na juniorském MS Nory 8:1

Čeští hokejisté porazili na juniorském MS Nory 8:1
Čeští hokejisté porazili na mistrovství světa juniorů Norsko 8:1 | zdroj: Profimedia

Čeští hokejisté porazili na mistrovství světa juniorů v Göteborgu Norsko 8:1 a odčinili úvodní vysokou prohru se Slováky (2:6). Hattrickem se zaskvěli kapitán Jiří Kulich a další útočník Eduard Šalé. Kulich přidal navrch i asistenci. Tři nahrávky zaznamenal Matyáš Melovský.

Svěřenci kouče Patrika Augusty vyhráli díky Kulichovým trefám první třetinu 2:0. Seveřané sice v úvodu druhé části snížili, ale další branky národního týmu přidali Aleš Čech a Šalé, jenž se do druhé přestávky prosadil dvakrát. Ve třetím dějství se zapsal mezi střelce ještě Matyáš Šapovaliv, hattrick dovršili Šalé a krátce po něm i Kulich. Dalším soupeřem českých mladíků v základní skupině B bude v pátek mužstvo USA. Zápas začne v 17 hodin.

Norové, kteří v roli nováčka mezi elitou potrápili v úvodním utkání Američany, vyhráli první třetinu na střely na branku 13:11. A byli blízko tomu, aby šli do vedení, protože po čtyřech minutách zachránila gólmana Hrabala po Solbergově ráně tyčka.

Češi v přeskupené sestavě se pak ubránili v oslabení a v polovině 11. minuty otevřel skóre Kulich parádní ranou nad Stensrudův levý beton. Prčíkův zákrok v 15. minutě si zkontrolovali sudí na videu, zůstalo u menšího trestu, ale Češi museli na půl minuty do tří. Dvakrát nebezpečně pálil Koch, nejprve ho vychytal Hrabal, podruhé zazvonila levá tyčka. V 18. minutě Kulich po několika pokusech procedil v přesilovce puk za Stensruda a zvýšil.

Na začátku prostředního dějství Bareš z dobré pozice přestřelil a na druhé straně přišla komplikace. Sapoušek ztratil kotouč u vlastní branky a tečovaný pokus Lökkeberga skončil v brance. Odpovědět mohli brzy Redlich a hned po něm i Hamara, ale Stensrud byl proti.

V začínající 25. minutě hráli čeští mladíci 71 sekund pět na tři, jenže bez úspěchu. Ve 33. minutě Čech ihned po vyhraném buly dokonale využil clonu před sebou a uklidnil svůj tým. Za 37 sekund už to bylo 4:1 - Papuga odevzdal puk Šalému, který z otočky zavěsil zblízka bekhendem s pomocí tyčky pod břevno. Ve 39. minutě se prosadil Šalé znovu a zvýraznil převahu favorita.

Ve třetí části už se jen dohrávalo. V pohodě hrající Češi přidávali další góly a Norové postupně rezignovali. Šalé v končící 45. minutě orazítkoval dalekonosným pokusem horní tyčku. Ve 49. minutě využil český výběr přesilovku, poté co Melovský nastřelil do hýždě na brankovišti operujícího Šapovaliva.

V 54. minutě následovala další zužitkovaná početní výhoda. Bareš nabil do ideální pozice mezi kruhy Šalému a ten nekompromisní ranou dovršil hattrick. Kulich nezůstal ve střeleckém minisouboji dlouho pozadu a po úspěšné dorážce v 56. minutě slavil hattrick i on.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Göteborgu - skupina B:
Česko - Norsko 8:1 (2:0, 3:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 11. Kulich (Prčík, Šapovaliv), 18. Kulich (Melovský, Hamara), 33. A. Čech (Becher), 33. Šalé, 39. Šalé (Melovský, Sapoušek), 49. Šapovaliv (Melovský, Kulich), 54. Šalé (Bareš, Rymon), 56. Kulich (Hamara, Štancl) - 22. Lökkeberg (Haugen, Granath). Rozhodčí: Kohlmüller (Něm.), Žák (SR) - Gustafson (USA), Nyqvist (Švéd.). Vyloučení: 4:6. Využití: 3:0. Diváci: 1258.
Sestavy:
Česko: Hrabal - Hamara, Alscher, A. Čech, Cibulka, Prčík, T. Galvas - Bareš, Šapovaliv, Kulich - Melovský, Sapoušek, Šalé - Štancl, Becher, Rymon - Židlický, M. Přibyl, S. Redlich. Trenér: P. Augusta.
Norsko: Stensrud - Koch, Larsen, Solberg, Papuga, Lie, Wasenden, od 21. navíc Lafton - Steen, Vesterheim, Brandsegg-Nygard - Haugen, Lökkeberg, Granath - Olsen, Johnsen, Magnussen - Dalen, Wold, Bakkevig - od 21. navíc Bah. Trenér: Nylund.
Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,230
USD 23,400 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma