Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Čeští hokejisté na MS konečně bodovali, porazili Bělorusko 3:2 v prodloužení

Čeští hokejisté na MS konečně bodovali, porazili Bělorusko 3:2 v prodloužení
Češi porazili Bělorusko 3:2 v prodloužení | zdroj: Profimedia

Čeští hokejisté vyhráli na mistrovství světa v Rize nad Běloruskem 3:2 v prodloužení a na třetí pokus se dočkali prvního bodového zisku v základní skupině A.

V čase 61:23 rozhodl z úniku útočník Dominik Kubalík. Svěřenci trenéra Filipa Pešána uspěli po předchozích prohrách 3:4 s Ruskem a 2:5 se Švýcarskem. Další zápas je čeká ve čtvrtek od 19:15 proti Švédsku, které je zatím po porážkách s Dánskem a Běloruskem bez bodu.

Češi s nováčkem elitní kategorie prohrávali od 26. minuty po brance útočníka New Jersey Jegora Šarangoviče, ale ještě v druhé třetině otočili stav Jan Kovář a Filip Zadina. Do prodloužení poslal zápas v 52. minutě Vladislav Jerjomenko.

V úvodu utkání byli aktivnější Bělorusové a Hrubec musel krýt střely Princeho, Protase a v páté minutě i nebezpečný pokus Platta. Devatenáctiletého gólmana Kolosova, debutujícího na mistrovství světa, prověřil v 6. minutě střelou z pozice mezi kruhy Kubalík a v polovině úvodní třetiny si poradil běloruský brankář i s pokusy Skleničky, Zadiny a Stránského.

Hrubce při sílící převaze Pešánova výběru prověřil ojediněle Protas. Největší možnost první třetiny měl v 16. minutě Sekáč, který se ocitl sám před Kolosovem, ale neprostřelil jej mezi betony. Potom zahrozil dvakrát v rychlém sledu Smejkal. V závěru úvodní třetiny nabídl českému týmu první přesilovku faulem autor jediné branky v nedělním utkání proti Švédsku (1:0) Něstěrov, ale velkému tlaku před pauzou Zacharovův tým odolal.

Poté, co po pauze Bělorusové přečkali celé oslabení, mohli otevřít skóre. Před odkrytou brankou se ocitl Sergej Kosticyn, ale netrefil dobře puk. Češi se ubránili při Šulákově trestu, ale ve 26. minutě už inkasovali. Bělorusové přečíslili českou obranu, Kosticynovu přihrávku na Princeho ještě zblokoval Klok, ale puk se dostal k Šarangovičovi a ten už Hrubce překonal.

První šanci na vyrovnání po přihrávce Stránského ještě nevyužil Klok, ale v polovině utkání po Hronkově ideální přihrávce usměrnil puk do odkryté branky kapitán Kovář. Ve 34. minutě při Kosticynově vyloučení otočil stav opět po Hronkově asistenci střelou z levého kruhu přes obránce Zadina. Zvýšit mohl z úniku Flek, ale Kolosova z úniku neprostřelil. Bělorusové hrozili ojediněle.

Na začátku třetí třetiny kryl při Hájkově vyloučení Hrubec Kosticynovu šanci. Následovala dlouhá pasáž bez velkých příležitostí, ale postupně začali více hrozit Bělorusové. Platt ještě s bekhendovým zakončením neuspěl, ale v 52. minutě už vyrovnal střelou z pravého kruhu k protější tyči Jerjomenko. Snaha strhnout vítězství zpět na českou stranu do konce základní hrací doby byla marná.

V prodloužení nejdříve zahrozili Bělorusové. Dvakrát se pokoušel rozhodnout Bailen a Hrubec si poradil i s Plattovým pokusem. Radovali se ale Češi, když Hanzl vysunul do úniku Kubalíka, který blafákem do bekhendu poslal puk mezi Kolosovými betony do branky.

Mistrovství světa v hokeji v Rize - skupina A (Olympijské sportovní centrum): ČR - Bělorusko 3:2 v prodl. (0:0, 2:1, 0:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 30. Jan Kovář (Hronek, Moravčík), 34. Zadina (Hronek), 62. D. Kubalík (R. Hanzl, Hrubec) - 26. Šarangovič (S. Kosticyn), 52. Jerjomenko (Lopačuk, Šinkevič). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Frandsen (Dán.) - Lundgren, Yletyinen (oba Švéd.). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Bez diváků.

Sestavy:
ČR: Hrubec - Hronek, D. Musil, Klok, Hájek, D. Sklenička, Šulák, Moravčík - Zadina, Jan Kovář, D. Kubalík - M. Stránský, M. Špaček, J. Vrána - Flek, Chytil, Sekáč - A. Musil, R. Hanzl, Smejkal. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.
Bělorusko: Kolosov - Chenkel, Falkovskij, Antonov, Znacharenko, Korobov, Bailen, Jerjomenko, Šinkevič - S. Kosticyn, Šarangovič, Prince - Protas, Drozd, Komarov - Paré, Kodola, Platt - Stefanovič, G. Něstěrov, Lopačuk. Trenéři: Michail Zacharov, Dmitrij Kaprikov, Michail Kravcev a Vladimir Vorobjov.

Slováci na hokejovém MS vyhráli i potřetí: Porazili Rusko 3:1

Slovenští hokejisté porazili na mistrovství světa v Rize Rusko 3:1 a vyhráli i třetí zápas na turnaji. Favorizovaná sborná naopak poprvé prohrála. Slováci, kteří budou posledním soupeřem českého týmu ve skupině A, o své výhře rozhodli ve třetí třetině. Vítěznou branku ve vyrovnaném utkání vstřelil v přesilové hře třinecký obránce Martin Gernát. Skóre uzavřel při power play kapitán Marek Ďaloga, který hrál v Pardubicích.

profimedia-0612456745 Slovenští hokejisté porazili Rusko 3:1 | zdroj: Profimedia

Slováci posíleni úspěšným vstupem do turnaje začali proti sborné aktivně a brankář Samonov měl stejně práce jako jeho protějšek Hudáček. Oba gólmani ale chytali od začátku spolehlivě a neinkasovali ani při prvních přesilových hrách soupeře.

V polovině utkání se Slováci dostali do vedení. Kuzmenko sice stihl zaskočit za Samonova a odehrát puk směřující za brankovou čáru, v pokračující akci ale otevřel skóre Kelemen, který se představil na šampionátu poprvé.

Rusové však rychle vyrovnali. Hned po následném buly fauloval Skalický a sborná druhou početní výhodu využila. Střelu Tolčinského tečoval bruslí Barabanov. Gólu však předcházela hra rukou útočníka Šalunova.

Obětavě hrající Slováci nepouštěli soupeře do velkého tlaku a ve třetí části se opět dostali do vedení, kdy se v přesilové hře prosadil tečovanou střelou Gernát. Rusové se pokusili vyrovnat při power play, ale naopak sami potřetí inkasovali. Slovenskou výhru zpečetil střelou do prázdné branky Ďaloga.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma