Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Zemřel Max Mosley: Šéf FIA, který ustál i aféru s nacistickým mejdanem

Zemřel Max Mosley: Šéf FIA, který ustál i aféru s nacistickým mejdanem
Max Mosley | zdroj: Profimedia

Ve věku 81 let zemřel někdejší dlouholetý předseda Mezinárodní automobilové federace FIA Max Mosley, jedna z velkých postav motoristického sportu.

"Je to, jako bych ztratil člena rodiny. Bratra," prohlásil devadesátiletý bývalý promotér formule 1 Bernie Ecclestone. "Udělal spoustu dobrých věcí. Nejen v motoristickém sportu, ale i v automobilovém průmyslu, protože se zasazoval o to, aby se vyráběla bezpečnější auta.“

Mosley byl Ecclestoneovým blízkým důvěrníkem. Oba vytvořili silné spojenectví v častých bitvách s výrobci a týmy o kontrolu nad sportem.

V polovině 60. let se Brit Mosley sám pokoušel závodit, ale ve formuli 2 se mu příliš nedařilo. V roce 1969 s aktivním závoděním skončil a spolu s přáteli založil závodní tým formule 1 March, který vedl jako šéf týmu. Hned v první sezoně v roce 1970 skončil March třetí v Poháru konstruktérů, o rok později o stupínek hůř. V letech 1971-1972 začínal v tomto týmu i pozdější trojnásobný mistr světa Niki Lauda.

Kariéra funkcionáře

V roce 1977 Mosley z funkce šéfa týmu odstoupil a v témže roce zahájil svou kariéru jako funkcionář. Nejprve v týmové asociaci FOCA, kde se podílel na přípravě původní dohody Concorde, kterou se řídila formule 1 po desetiletí. Od roku 1991 byl předsedou organizace FISA, která tehdy fungovala jako sportovní divize automobilové federace. Po jejím rozpuštění úspěšně kandidoval v roce 1993 na nového prezidenta FIA.

V čele FIA působil v letech 1993 až 2009. Ve funkci se mimo jiné zasadil o výrazné zpřísnění bezpečnostních podmínek ve formuli 1, zvláště po Velké ceně San Marina v Imole v roce 1994, kde při nehodách zahynuli trojnásobný mistr Ayrton Senna a Roland Ratzenberger. Prosazoval snížení výkonu, zlepšení crash testů (a to i v silničním provozu) a zařízení typu HANS.

Mosley se například podílel i na rozhodnutí prosadit známou skandální Velkou cenu USA v Indianapolis se šesti auty na startu v roce 2005, přestože všichni jezdci s pneumatikami Michelin museli před startem odstoupit. V roce 2007 zaujal tvrdý postoj vůči McLarenu kvůli jeho špionážnímu skandálu.

Jeho reformy pravidel mu ale mezi šéfy týmů F1 nadělaly i nepřátele. Když chtěl zavést rozpočtový strop ve výši 45 milionů eur, pohrozili mu, že si založí vlastní seriál. Mosley proto v roce 2009 už na prezidenta FIA nekandidoval a nahradil jej někdejší šéf Ferrari Jean Todt.

V roce 2008 ustál Mosley v čele FIA velkou aféru kvůli své účasti na sexuálních orgiích s nacistickou tematikou. Měl k ní ostatně blízko. Jeho otec sir Oswald Mosley, britský politik a sympatizant Adolfa Hitlera, se ve 30. letech stal předsedou Britské unie fašistů. Jeho manželkou byla lady Diana Mosleyová, jedna ze šesti sester Mitfordových, známých obdivovatelek Hitlera. V britských médiích se po válce dokonce objevovaly nepodložené fámy, že jedna ze sester - Unity - měla s Hitlerem dítě.

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma