Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Čeští hokejisté zdolali Kazachstán 5:1 a vyhráli i druhý duel na MS

Čeští hokejisté zdolali Kazachstán 5:1 a vyhráli i druhý duel na MS
Skóre otevřel gól Jakuba Zbořila | zdroj: Profimedia

Čeští hokejisté zvítězili v druhém duelu na mistrovství světa nad Kazachstánem 5:1 a zůstali bez bodové ztráty na třetím místě skupiny B za Švýcarskem a Kanadou. Svěřenci trenéra Kariho Jalonena navázali na páteční výhru nad Slovenskem 3:2. Třemi body za gól a dvě asistence k tomu pomohl útočník Lukáš Sedlák, který už na startu turnaje dvakrát skóroval. Další duel čeká obhájce bronzu v pondělí od 19:20 SELČ proti domácímu Lotyšsku.

Český tým získal v úvodní části vedení 2:0 díky trefě obránce Jakuba Zbořila a přesilovkovému gólu Dominika Kubalíka. Krátce po polovině utkání sice snížil Maxim Muchametov, ale po 66 sekundách závěrečné části vrátil Jalonenovu výběru dvoubrankový náskok Sedlák. Ve 46. minutě se prosadil v početní výhodě Jan Košťálek a 61 sekund před koncem v přesilovce pěti proti třem se podruhé v utkání trefil Kubalík.

Od druhé třetiny chyběl v české sestavě centr první formace Filip Chytil, který odstoupil ze hry po zranění v obličeji po nešťastném zásahu.

Hned v úvodním střídání prověřili Šutova Červenka a Chytil. Po 99 sekundách se sice Kazachstánu naskytla přesilová hra po Sedlákově vyloučení, ale za 32 vteřin putoval na trestnou lavici i Beketajev a při hře čtyř proti čtyřem ve 4. minutě trefil Knot z pravého kruhu bližší spojnici.

Šutov si potom poradil se Zbořilovou střelou z mezikruží po přihrávce debutanta šampionátu Kauta a v další příležitosti neskóroval ani z dorážky obránce Košťálek. V čase 8:48 se Jalonenův tým ujal vedení. Zbořil se z pozice mezi kruhy trefil přes Sedlákovu clonu z pravé tyči a ve čtvrtém reprezentačním utkání oslavil premiérovou branku. Po vyloučeních Beketajeva a Šesťakova se českému týmu naskytla na 20 sekund i přesilovka pěti proti třem, ale zvýšili náskok až při klasické početní výhodě.

Kempný nabil na pravý kruh Kubalíkovi, který ranou z pravého kruhu na lapačku nedal Šutovovi šanci zasáhnou a po třech asistencích ze tří duelů včetně generálky na Českých hrách si připsal první trefu letošního působení v národním týmu. Češi přestříleli soupeře v úvodním dějství 17:4.

Do druhé části nenastoupil Chytil, jehož během úspěšné přesilovky utrpěl nešťastný zásah do obličeje a byl už na střídačce v péči lékaře. Ve 23. minutě se mohl zapsat mezi střelce Voženílek, který stejně jako Kaut debutoval na velké mezinárodní akci. Po přečíslení ztroskotal s bekhendovým blafákem na levém betonu Šutova a stejně tak s dorážkou Černoch. Před polovinou utkání zahrozili z přečíslení Kazachstán, ale Michajlisovu přihrávku na Rymareva zblokoval směrem k Langhamerovi Němeček.

V čase 30:19 brzdil v úniku Fleka Orechov a nařízené trestné střílení neproměnil Kubalík, jenž bekhendový blafák zlikvidoval pravým betonem Šutov. Za 69 sekund Kazachstán snížil a po kombinaci Kajyržana a Muratova překonal Langhamera z pozice mezi kruhy bekhendem mezi betony Muchametov. V 33. minutě nejdříve neprošla Voženílkova přihrávka v přečíslení na Fleka a z brejku ujel Michajlis, ale českého gólman neprostřelil.

Na začátku třetí třetiny se po Tomáškově akci dostal k zakončení na levém kruhu Sedlák a zamířil přesně k protější tyči. Po Polochovově vyloučení nabil kapitán Červenka obránci Košťálkovi, který mohl oslavit svůj první gól na velké mezinárodní akci.

Příležitost ještě zvýšit náskok měl v 56. minutě při Butěnkově trestu Špaček, ale Šutov zasáhl vyrážečkou. Šesťakov a Grenc svými fauly nabídli českému týmu převahu dvou hráčů v poli a Kubalík z levého kruhu dovršil výsledek.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma