Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

ČEZ se zapletl do daňového podvodu. Jde o povolenky

ČEZ se zapletl do daňového podvodu. Jde o povolenky
zdroj: tisková zpráva

Energetická firma ČEZ se podle pondělních Hospodářských novin zapletla do daňového podvodu, při němž hrozí, že stát přijde o asi 200 milionů korun. Případ, který souvisí s emisními povolenkami, už týdny vyšetřuje policie.

Na kauzu upozornil sám ČEZ, píše deník.

"ČEZ nakoupil zhruba za miliardu korun emisní povolenky od společnosti Tes Praha. Povolenky však do Česka dovezla další obchodní firma, která je pořídila na londýnské burze. A právě tento dovozce z obchodu zřejmě neodvedl dvacetiprocentní DPH," cituje deník zdroj z ministerstva financí. 

Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže upozornila energetická firma v květnu daňový úřad, že se společnost Tes Praha mohla účastnit daňových podvodů. "Podezření jsme uzavřeli s tím, že zřejmě došlo ke spáchání trestného činu, a podali jsme trestní oznámení," uvedl ředitel finančně analytického útvaru ministerstva financí Milan Cícer. 

Podle HN povolenky pocházející z londýnské burzy na ČEZ došly přes několik prostředníků. Státu hrozí ztráta kvůli tomu, že dovozce, který měl zaplatit daň, tuto povinnost nesplnil. 

"ČEZ začal se společností Tes Praha obchodovat v únoru letošního roku a uzavřel s ní standardizovanou rámcovou smlouvu EFET, na základě které evropské obchody s komoditami, tedy i s emisními povolenkami probíhají," sdělil Kříž.

"V průběhu měsíce února a března proběhlo několik malých, objemově nevýznamných obchodů. V měsíci dubnu však došlo k obrovskému nárůstu objemu transakcí realizovaných touto společností, který již neodpovídal potenciálu, který Tes Praha uváděla. Rovněž způsob obchodování společnosti Tes Praha se začal obchodníkům ČEZ zdát neobvyklý. Proto jsme začali intenzivně rozkrývat tyto obchody a následně předali věc daňové správě," dodal. 

Kauzou se nyní zabývá Útvar pro boj s finanční kriminalitou, potvrdil policejní mluvčí Roman Skřepek. Vyšetřovatelé firmě Tes zablokovali účty, našli na nich ale jen několik milionů, uvedl list, podle kterého je Tes Praha společností s ručením omezeným a má kapitál jen 200.000 korun. Vlastní ji prý podnikatel Libor Solnička. HN se zástupce firmy nepodařilo kontaktovat. 

Daňové úniky tohoto typu se podle deníku objevily i jinde v Evropě. "Povolenky nakoupené na spotovém trhu některé z evropských burz si mezi sebou v rychlém sledu předávají firmy z různých zemí. Zneužívají toho, že v různých státech jsou různé daňové předpisy," popsal v HN schéma nejmenovaný broker. 

Podle Kříže ČEZ kvůli případu zastavil obchodování s emisními povolenkami i s ostatními firmami, které používají podobný obchodní model jako Tes Praha. "Obchodování s ostatními renomovanými partnery probíhá standardně," dodal.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma