Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Další velké vítězství Martiny Navrátilové: Vyléčila se z rakoviny

Další velké vítězství Martiny Navrátilové: Vyléčila se z rakoviny
Martina Navrátilová | zdroj: Profimedia

Česká tenisová legenda Martina Navrátilová oznámila, že se vyléčila z rakoviny. Šestašedesátileté pražské rodačce lékaři loni v listopadu diagnostikovali rakovinu hrtanu prvního stupně a vrátilo se jí nádorové onemocnění prsu, s nímž se úspěšně léčila již v roce 2010.

„Podle názoru lékařů už rakovinu nemám. Ještě budu muset chodit na ozařování pravého prsu, ale bude to jen pár týdnů, a spíš než cokoli jiného to bude prevence,“ řekla Navrátilová v rozhovoru pro TalkTV, jenž bude celý odvysílán dnes.

Lékaři objevili u Navrátilové dva nálezy poté, co jí v listopadu po Turnaji mistryň ve Fort Worth zduřila lymfatická uzlina na krku. Začátkem ledna jedna z nejlepších tenistek historie uvedla, že oba nálezy jsou v raném stadiu a prognózy na uzdravení jsou velké.

Během dlouhé a úspěšné kariéry získala Navrátilová celkem 59 grandslamových titulů. Osmnáct vybojovala ve dvouhře (devět ve Wimbledonu, čtyři na US Open, tři v Austrálii a dva na Roland Garros), 31 v deblu a deset ve smíšené čtyřhře. Všechny tři kategorie dokázala vyhrát jako jedna ze tří hráček historie, v open éře jako jediná. V čele světového žebříčku strávila dohromady 332 týdnů.

Navrátilová drží také řadu rekordů včetně nejvyššího počtu titulů na okruhu WTA ve dvouhře (167) i ve čtyřhře (177). Týmový Fed Cup vyhrála čtyřikrát: jedou v barvách Československa, třikrát již za USA. Kariéru členka tenisové Síně slávy ukončila v říjnu 2006 krátce poté, co se díky triumfu v mixu na US Open stala na prahu padesátky nejstarší grandslamovou vítězkou v historii.

Po ukončení kariéry zůstala Navrátilová veřejně činná: komentuje tenis, angažuje se v charitě, bojuje za práva homosexuálů, znevýhodněných dětí i zvířat.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,110 23,290
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma