Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

David Pastrňák pošesté vyhrál anketu Zlatá hokejka

David Pastrňák pošesté vyhrál anketu Zlatá hokejka
David Pastrňák | zdroj: Profimedia

Útočník David Pastrňák vyhrál pošesté tradiční anketu Zlatá hokejka o nejlepšího českého hráče sezony. Kanonýr Bostonu tak navázal na loni přerušenou šňůru pěti vítězství z let 2017 až 2021, která byla rekordní v historii ankety. Druhý skončil Martin Nečas z Caroliny, třetí je další útočník David Krejčí, jenž prožil v dresu Bruins povedený návrat do NHL po roce stráveném v extralize. Výsledky byly vyhlášeny během slavnostního večera v kongresovém centru O2 universum v Praze.

Zatímco loni skončil Pastrňák historicky druhým nejtěsnějším rozdílem o pouhé čtyři body druhý za Ondřejem Palátem, jenž se tentokrát nedostal do nejlepší desítky, letos zvítězil sedmadvacetiletý havířovský rodák jasně o 111 bodů. Krejčí zůstal za Nečasem o dalších 106 bodů. Celkově šestým triumfem se Pastrňák odpoutal od Dominika Haška, v počtu prvenství je před ním už jen Jaromír Jágr, který zvítězil dvanáctkrát.

Osobně si však tentokrát Pastrňák trofej nepřevzal, před třemi týdny se mu narodila dcera Freya Ivy a je stále v zámoří. „Krásný dobrý večer z Bostonu, dámy a pánové, letos mi to bohužel nevyšlo, moc rád bych tam byl s vámi. Alespoň touto cestou bych rád poslal poděkování všem fanouškům do Česka, na prvním místě rodině, mámě, bráchovi a samozřejmě Rebece, kteří mě podporují každý den a bez nich bych nebyl tam, kde jsem. Doufám, že si večer hezky užijete. Mějte se hezky,“ vzkázal ve videu.

profimedia-0786117747 Pětapadesátý ročník zlaté hokejky | zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Pastrňák v minulé sezoně potvrdil, že mezi nejlepšími hokejisty světa patří k nejužší špičce. Byl jasným ofenzivním lídrem a hnacím motorem Bruins při jejich cestě za rekordy - Boston vyhrál přesvědčivě Presidents’ Trophy s 65 výhrami a 135 body. Hned na úvod play off ale tým nezvládl roli favorita a podlehl Floridě 3:4 na zápasy.

V produktivitě skončil Pastrňák v základní části NHL třetí a mezi střelci obsadil druhé místo. V 82 zápasech si vytvořil kariérní maxima se 113 body za 61 branek a 52 asistencí. Mezi kanonýry jej předčil o tři góly jen suverén sezony Connor McDavid z Edmontonu. Pastrňák lize vládl s 13 vítěznými trefami, třikrát dal hattrick a odehrál devět zápasů s alespoň třemi body.

Skvělé výkony vynesly držiteli bronzu z loňského mistrovství světa nominaci mezi trio finalistů na dvě nejprestižnější ceny: Hart Trophy určenou nejužitečnějšímu hráči a Ted Lindsay Award pro nejlepšího hráče sezony podle hráčské asociace NHLPA. Obě trofeje získal McDavid.

Pastrňák vyhrál už první dvě části ankety. Ve třetím kole ho na první příčku zařadilo 64 ze 65 hlasujících, pouze jeden upřednostnil reprezentačního kapitána Romana Červenku. Ten skončil za Dominikem Kubalíkem celkově pátý. Následovali útočníci Filip Chytil a Tomáš Hertl, brankář Vítek Vaněček, forvard Pavel Zacha a obránce Filip Hronek.

Vítěz z roku 2013 Krejčí se v nejlepší desítce objevil už potřinácté, více účastí mají jen Jágr (24) a Hašek (16). Nováčky mezi finalisty byli šestý Chytil a devátý Zacha. Alespoň jeden hlas obdrželo v 55. ročníku ankety 54 hokejistů.

Mezi nejlepší desítkou figuruje stejně jako loni osm útočníků, obránce a brankář. Devět nominovaných hráčů nastupuje v NHL a jeden v nejvyšší švýcarské soutěži. Stejně jako před rokem v desítce chybí zástupce české extraligy.

Nejlepším parahokejistou se stal kapitán národního týmu Radek Zelinka (SKV Sharks Karlovy Vary). „Radek se po roce u týmu stal kapitánem a o další dva roky později vedl tým k první historické medaili pro český parahokej z mistrovství světa. Byl nejlepším obráncem MS 2023 v Kanadě a zároveň je i autorem bronzové branky. Udělal na sobě velký kus práce,“ řekl předseda Českého para hokeje Jiří Šindler.

Nejlepší hokejistkou sezony byla vyhlášena útočnice Michaela Pejzlová z IFK Helsinky. „Míša patří už několik let mezi nejvýznamnější jména českého ženského hokeje, mezi její nejslavnější momenty patří gól v olympijském čtvrtfinále proti USA. Letos odehrála fantastickou sezonu, během níž ovládla statistiky nejvyšší finské soutěže a patřila k pilířům bronzového týmu na MS v Kanadě,“ uvedla předsedkyně komise ženského hokeje Tereza Sadilová.

Nejlepším juniorem je brankář Tomáš Suchánek z celku Tri-City Americans z WHL. „Na stříbrném světovém šampionátu dvacítek v Kanadě odchytal všech sedm zápasů ve famózní formě a měl na zisku stříbrných medailí pro českou juniorskou reprezentaci velkou zásluhu. Proto se sportovní oddělení rozhodlo zvolit juniorem sezony právě jeho,“ řekl Milan Hnilička ze sportovního oddělení Českého hokeje.

Anketu Zlatá hokejka, jejíž první ročník proběhl v roce 1969, vyhlašují Český hokej a společnost BPA sport marketing. Hlasují v ní zástupci Českého hokeje, trenéři reprezentace, mládežnických výběrů a klubů nejvyšší soutěže, stejně jako novináři, kteří se věnují lednímu hokeji.

Výsledky 55. ročníku ankety Zlatá hokejka:

1. David Pastrňák (Boston Bruins/NHL) 649 bodů, 2. Martin Nečas (Carolina Hurricanes/NHL) 538, 3. David Krejčí (Boston Bruins/NHL) 432, 4. Dominik Kubalík (Detroit Red Wings/NHL) 393, 5. Roman Červenka (Rapperswil-Jona Lakers/Švýc.) 372, 6. Filip Chytil (New York Rangers/NHL) 335, 7. Tomáš Hertl (San Jose Sharks/NHL) 282, 8. Vítek Vaněček (New Jersey Devils/NHL) 216, 9. Pavel Zacha (Boston Bruins/NHL) 198, 10. Filip Hronek (Detroit Red Wings/Vancouver Canucks/NHL) 160.

Další pořadí:
11. Karel Vejmelka (Arizona Coyotes/NHL) 253, 12. Radko Gudas (Florida Panthers/NHL) 200, 13. Lukáš Sedlák (Colorado Avalanche/Philadephia Flyers/NHL/HC Dynamo Pardubice) 189, 14. Jan Kovář (EV Zug/Švýc.) 93, 15. Martin Růžička (HC Oceláři Třinec) 58, 16. Ondřej Palát (New Jersey Devils/NHL) 51, 17. Jiří Kulich (Rochester Americans/AHL) 44, 18. David Jiříček (Cleveland Monsters/AHL/Columbus Blue Jackets/NHL) 39, 19. Tomáš Plekanec (Rytíř Kladno) 26, 20. Šimon Hrubec (ZSC Lions Curych) 24, 21. Ondřej Kacetl (HC Oceláři Třinec) 19, 22. Jiří Smejkal (IK Oskarshamn/Švéd.) 18, 23. Jan Rutta (Pittsburgh Penguins/NHL) 16, 24. - 28. Michael Špaček (Ambri-Piotta/Švýc.), Michal Řepík (HC Sparta Praha), Aleš Stezka (HC Vítkovice Ridera), Marek Langhamer (Ilves Tampere/Fin.) a Daniel Voženílek (HC Oceláři Třinec) všichni 15, 29. Matěj Stránský (Davos/Švýc.) 12, 30. - 31. Roman Will (HC Dynamo Pardubice) a Michal Kempný (HC Sparta Praha) oba 11, 32. Pavel Francouz (Colorado Avalanche/NHL) 10, 33. - 34. Jakub Kovář (HC Sparta Praha) a Jakub Voráček (Columbus Blue Jackets/NHL) oba 9, 35. Tomáš Suchánek (Tri-City Americans/WHL) 8, 36. Daniel Vladař (Calgary Flames/NHL) 7, 37. Lukáš Pech (HC Motor České Budějovice) 6, 38. - 39. David Sklenička (Brynäs IF/Švéd.) a Radan Lenc (HV71/Švéd.) oba 5, 40. - 41. Stanislav Svozil (Regina Pats/WHL/Columbus Blue Jackets/NHL) a Filip Chlapík (Ambri-Piotta/Švýc.) oba 4, 42. - 46. David Kämpf (Toronto Maple Leafs/NHL), Andrej Nestrašil, Marek Mazanec (oba HC Oceláři Třinec), Jaromír Jágr (Rytíří Kladno) a Dominik Lakatoš (HC Vítkovice Ridera) všichni 3, 47. - 51. Lukáš Jašek (Lahti Pelicans/Fin.), Tomáš Nosek (Boston Bruins/NHL), David Špaček (Sherbrooke Phoenix/QMJHL), Oscar Flynn (Bílí Tygři Liberec) a Radek Faksa (Dallas Stars/NHL) všichni 2, 52. - 54. Jakub Vrána (St. Louis Blues/Detroit Red Wings/NHL), Matěj Blümel (Texas Stars/AHL/Dallas Stars/NHL) a Šimon Stránský (HC Verva Litvínov) všichni 1.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma