Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Po pětiletém kralování Pastrňáka získal Zlatou hokejku poprvé Palát

Po pětiletém kralování Pastrňáka získal Zlatou hokejku poprvé Palát
Vítěz ankety Zlatá hokejka Ondřej Palát | zdroj: Michal Beranek / CNC / Profimedia

Útočník Ondřej Palát vyhrál poprvé anketu Zlatá hokejka o nejlepšího českého hokejistu minulé sezony. Finalista letošního Stanleyova poháru s Tampou Bay ukončil rekordní pětileté kralování Davida Pastrňáka. Kanonýr Bostonu skončil o pouhé čtyři body druhý. Třetí byl další útočník Roman Červenka.

Jednatřicetiletý Palát, jenž byl v anketě loni druhý a v roce 2015 třetí, zůstal s Tampou Bay jen dvě výhry od završení vítězného hattricku ve Stanley Cupu. V letošní finálové sérii se nakonec radovalo Colorado.

Po prvním kole hlasování patřila rodákovi z Frýdku-Místku čtvrtá příčka. Po druhém kole byl třetí, ale s velkou ztrátou na Pastrňáka, jehož nakonec předčil druhým nejtěsnějším rozdílem v historii. V roce 1999 předstihl Jaromír Jágr brankáře Dominika Haška o tři body. Červenka, který jako kapitán dovedl na mistrovství světa ve Finsku reprezentaci k první medaili z velké akce po deseti letech, byl za Pastrňákem o dalších 99 bodů.

„Je to trošku těžší než Stanley Cup, docela mě to překvapilo,“ hlásil Palát s úsměvem po převzetí tradiční ceny v podobě bronzové sochy slavícího hokejisty, která váží 25 kilogramů. „Je to pro mě určitě překvapení. Vyhrát nad Pastou je super. Všichni víme, jaký je hokejista. Za mě je on top, i když jsem samozřejmě rád, že jsem anketu vyhrál tentokrát já,“ uvedl Palát.

„Z týmového hlediska mám za sebou úspěšnou sezonu, jen je škoda, že jsme nedosáhli i potřetí na Stanley Cup. Colorado bylo o trošku lepší, ale díky patří - teď už bývalým - spoluhráčům z Tampy, protože bez nich bych tady nebyl,“ doplnil.

Velmi malý rozdíl Pastrňák vůbec neřešil. „Čtyři body jsou málo, ale já myslím, že to mělo být spíš jednoznačné. Ondra měl navíc v mých očích vyhrát už loni, teď už mu mohu konečně pogratulovat. Má dva Stanley Cupy, k čemuž mám zatím daleko. Obrovská poklona před ním,“ ocenil svého nástupce na trůnu.

„Jsem rád, že právě Ondra je tím, kdo mě přeskočil a vyhrál Zlatou hokejku. Rozhodně nejsem zklamaný. Hokej je týmový sport, nehrajeme ho pro individuální ocenění, ale každé vás podpoří do další práce. A já si cením každého ocenění, které jsem dostal,“ uvedl Pastrňák.

„Vyhrát nad Pastou je super. Všichni ale víme, jaký je Pasta hokejista. Jen jak zvedl český nároďák, když přijel pomoct (letos na mistrovství světa) a co předvádí v Bostonu. Za mě je Pasta top a samozřejmě jsem rád, že jsem vyhrál.“ řekl Palát na tiskové konferenci po slavnostním večeru.

Palát nasbíral v základní části minulé sezony NHL v 77 zápasech 49 bodů za 18 zásahů a 31 asistencí. Dalších 21 bodů (11+10) přidal v 23 utkáních play off, které zakončil jako desátý nejproduktivnější hráč a měl výrazný podíl na dalším povedeném tažení Tampy Bay vyřazovacími boji. Zařadil se dokonce mezi kandidáty na Conn Smythe Trophy určenou nejužitečnějšímu hráči play off.

Po sezoně Palátovi vypršela smlouva a poprvé v NHL změnil dres, uzavřel pětiletý kontrakt s New Jersey na 30 milionů dolarů (zhruba 730 milionů korun). Za Lightning odehrál deset sezon.

Šestadvacetiletý Pastrňák měl na startu sezony NHL o něco pomalejší rozjezd, ale postupně se opět vyšplhal mezi nejlepší kanonýry ligy. Podruhé v kariéře pokořil hranici 40 branek. Základní část uzavřel se 77 body z 72 startů za 40 gólů a 37 nahrávek a byl druhým nejproduktivnějším hráčem Bruins.

Boston však vypadl hned v úvodu play off. Pastrňák si sezonu prodloužil a zazářil na světovém šampionátu ve Finsku, kde výrazně pomohl českému týmu k bronzu. V sedmi duelech zaznamenal 10 bodů (7+3).

Šestatřicetiletý Červenka prožil skvělou sezonu v dresu Rapperswil/Jona. Mistr světa z roku 2010 ovládl jako třetí český hráč v historii produktivitu základní části švýcarské ligy s 64 body za 20 branek a 44 asistencí a byl na konci července vyhlášen i nejužitečnějším hráčem soutěže.

Ve velké formě pokračoval i na mistrovství světa. Se 17 body z 10 utkání se stal nejproduktivnějším hráčem šampionátu a kraloval i s 12 asistencemi. Byl vyhlášen nejlepším útočníkem a dostal se i do All Star týmu.

O vítězi ankety rozhodlo závěrečné třetí kolo, v němž hlasující vybírali z desítky nejlepších, kterou určila předchozí dvě kola. Body z nich se však hráčům pro konečné pořadí první desítky, do níž se nakonec dostalo hned šest členů bronzového týmu z MS v Tampere, již nezapočítávají.

Za Červenkou se seřadili útočníci David Krejčí, Tomáš Hertl, Jakub Voráček, brankář Karel Vejmelka, útočníci Martin Nečas a Filip Chlapík a desítku uzavřel obránce Filip Hronek.

Pastrňák je s pěti prvenstvími spolu s Dominikem Haškem druhým nejúspěšnějším hráčem historie ankety. Přehledu vévodí Jaromír Jágr s 12 úspěchy.

Nejlepším para hokejistou byl dnes na slavnostním večeru v Praze vyhlášen Martin Kudela, nejlepší hokejistkou Klára Peslarová a nejlepším juniorem Eduard Šalé.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,290
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma