Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

DC: Češi vyhráli i čtyřhru a po triumfu nad Chile jsou v semifinále

DC: Češi vyhráli i čtyřhru a po triumfu nad Chile jsou v semifinále
zdroj: tisková zpráva

Čeští tenisté postoupili podruhé za sebou do semifinále Davisova poháru. Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila si účast mezi elitní čtyřkou zajistili sobotní výhrou ve čtyřhře nad domácími Chilany. Celkově vyhráli lehce 3:0.

Lukáš Dlouhý a Jan Hájek porazili v Coquimbu Jorge Aguilara a Nicolase Massua 7:6, 6:3, 3:6 a 6:3. Češi vedou nad Chile 3:0 a nedělní dvouhry už na výhře nic nezmění. 

Češi by mohli v září hrát semifinále stejně jako loni s Chorvatskem. Blíže k postupu ale zatím má Srbsko, které vede ve Splitu 2:1 a v případě výhry Novaka Djokoviče a spol. by se hrálo na půdě soupeře. 

Vítězství tenistů v Chile je o to cennější, že v týmu poprvé od roku 2003 nebyl ani jeden z dvojice Tomáše Berdych, Radek Štěpánek. Oba před cestou do Coquimba zastavilo zranění. 

Hájek, který nahradil ve čtyřhře nemocného Františka Čermáka, není klasickým deblistou, a proto téměř nechodil na síť. Na té se snažil úřadovat šestý hráč žebříčku čtyřhry ATP Dlouhý, ale vůbec mu nešel servis - v první sadě udělal osm dvojchyb a třikrát o něj přišel. 

Ani podání Chilanů naštěstí nebylo vůbec pevné, dvakrát ho ztratil Massu a jednou Aguilar, a proto rozhodl první set tie-break. Český pár držel nad vodou jistý Hájek, který proměnil setbol esem. 

Křeč na podání opustila Dlouhého, který je v daviscupovém týmu sice už dlouho, ale hrál teprve první čtyřhru od roku 2007, na začátku druhé sady. To českému páru ulehčilo a mohl se soustředit na zisk podání domácích, což vyšlo v osmé hře přes podání Aguilara. Dlouhý s Hájkem k brejku využili špatného odhadu Massua na síti. Skvěle podávající Hájek následně sadu ukončil jako tu první - esem. 

Rozjetý Hájek se na začátku třetí sady blýskl i na síti, ale brejk při podání Massua to nepřineslo. Hra se následně vyrovnala a čekalo se na brejk. Nejdříve odvrátil brejkbol Aguilar a v osmé hře prohrál servis Dlouhý, a proto Češi ztratili v Chile vůbec poprvé set. 

Ve čtvrtém setu se vrátila aktivita na české rakety. Dlouhý se ubránil při svém servisu ze stavu 15:40 a ke konci zazářil. Povedl se mu šestý game, při kterém se zasloužil o brejk a vedení českého páru 4:2. Důležité bylo, že si Dlouhý pak i udržel podání. Zápas o dvě hry později po třech hodinách uzavřel nejlepší hráč na kurtu Hájek. 

Po proměněném mečbolu si lehl Hájek radostí na záda na antuku. Pak si tenisté s kapitánem a celým realizačním týmem zazpívali ještě na dvorci český vítězný chorál: "My tu mísu stejně vyhrajem!" 

Čeští tenisté získali dvoubodové vedení překvapivě hladce - v pátečních dvouhrách. Ivo Minář nejdříve nečekaně hladce zdolal Massua 6:0, 6:2, 6:3 a Hájek si s Capdevillem poradil ještě rychleji 6:0, 6:2 a 6:1. V neděli program uzavřou závěrečné dvouhry, k těm by měli nastoupit Hájek s Massuem a Minář s Paulem Capdevillem.

Výsledek, čtyřhra:

Aguilar, Massu - Dlouhý, Hájek 6:7 (3:7), 3:6, 6:3, 3:6

Chile - Česká republika 0:3

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma