Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Druhý český sportovec na hrách v Tokiu s covidem. Stolní tenista Širuček měl pozitivní test

Druhý český sportovec na hrách v Tokiu s covidem. Stolní tenista Širuček měl pozitivní test
Olympijský debutant Širuček sice byl do losu olympijského turnaje zařazen a měl hrát v 1. kole s Australanem Davidem Powellem | zdroj: Milena Sojková / MAFRA / Profimedia

Stolní tenista Pavel Širuček je druhým českým sportovcem a čtvrtým členem výpravy, který měl na olympijských hrách v Tokiu pozitivní test na koronavirus.

Informaci zveřejnil Český olympijský tým a shodou okolností jen pár minut před tím, než byl Širuček vylosován do turnaje, do něhož nenastoupí. A nemusí být poslední, podle tiskové zprávy čeká další dva sportovce potvrzující PCR test.

„Celá situace nás nesmírně mrzí. Moc jsem se obával toho, že dojde i ke sportovním tragédiím. Jenže šíření viru nikdo z nás nedokáže úplně ovlivnit, ať se chrání sebelíp. Musím říct, že obdivuji, s jakým postojem se k téhle situaci postavil jak Pavel, tak před ním i Ondra Perušič a Simon Nausch,“ uvedl sportovní ředitel výpravy Martin Doktor v tiskové zprávě a dodal: „I nadále spolupracujeme s japonskými organizátory.“

Olympijský debutant Širuček sice byl do losu olympijského turnaje zařazen a měl hrát v 1. kole s Australanem Davidem Powellem, ale u jeho jména bude uvedena dle specifických pravidel pro hry v Tokiu značka DNS (nestartoval).

V izolaci už je plážový volejbalista Ondřej Perušič, u něhož nákazu odhalily v neděli každodenní testy v olympijské vesnici. Jako první se onemocnění covidem-19 objevilo po příletu do Japonska u nejmenovaného člena realizačního týmu. Třetím s pozitivním výsledkem byl Simon Nausch, trenér plážových volejbalistek Markéty Nausch Slukové a Barbory Hermannové.

Kvůli novému případu šlo během středečního dopoledne na přetestování PCR testy několik dalších českých sportovců, kteří byli v kontaktu s dříve nakaženými. Zároveň probíhá každodenní antigenní testování. „V tuto chvíli víme, že další dva sportovce čeká potvrzující PCR test,“ dodal Doktor.

Podle oficiálního webu her bylo dosud v dějišti šest pozitivních testů mezi sportovci a dalších 18 mezi členy doprovodu. Jména ani národnost pořadatelé neuvádějí.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma