Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Dva rychlé góly přinesly fotbalistům klidnou výhru nad outsiderem

Dva rychlé góly přinesly fotbalistům klidnou výhru nad outsiderem
zdroj: tisková zpráva

eští fotbalisté ve svém třetím utkání v kvalifikaci ME vyhráli 2:0 na půdě Lichtenštejnska a poskočili nejméně do konce večerního duelu Skotsko - Španělsko na druhé místo ve skupině I. O branky se postarali útočníci Necid a Václav Kadlec, pro kterého to byla premiérová trefa při reprezentačním debutu.

Trenér Bílek poslal na hřiště po boku Necida novice Václava Kadlece a za český tým tak hráli mladší útočníci, než kteří odpoledne vybojovali postup jednadvacítky na evropský šampionát. Stejně jako Pekhart s Kozákem udělali i mladíci v áčku trenérovi radost, protože se oba dokázali střelecky prosadit.

Necid na to ani nepotřeboval moc času. V úvodu zápasu měl sice ještě větší možnost ke skórování Pospěch, ale jeho dělovku dokázal gólman Jehle vytáhnout na roh. Domácí ale také v úvodu nebyli příliš daleko od vedení: krátce po Pospěchově bombě přišel roh a hlavička Michaela Stocklasy, která se odrazila od tyče.

Od té chvíle ale kralovalo na hřiště české mužstvo. Ve 12. minutě se zrodila vedoucí branka, při které narazil Rosický na hranici šestnáctky Necidovi, jenž se obtočil kolem dotírajícího stopera a dělovkou pod břevno otevřel skóre.

Lichtenštejnsko hrálo odvážně, vůbec nepřipomínalo dva minulé soupeře Čechů v kvalifikaci, kteří jen bránili. Potvrdila se slova trenéra Bílka, že dnešní protivník má výborné brejkové hráče, a především na pravé straně obrany měl Pospěch často více práce než za oba předchozí kvalifikační duely.

Jenže v defenzivě si domácí často počínali naivně a zkušená česká středová řada je dostávala často do úzkých rychlými narážečkami za obranu, kam si sbíhali jak oba útočníci, tak z křídel Michal Kadlec s Pospěchem.

V 28. minutě favorit udeřil znovu z hranice trestného území. Po Rosického průniku poslal kapitán míč Václavu Kadlecovi, jenž udělal pár kroků a pravačkou vypálil přesně k tyči po pravé ruce gólmana.

Český výběr druhý gól zjevně uklidnil, zatímco chuť domácích hráčů k napadání uvadala. Přesto reprezentanti malého knížectví i v druhém poločasu dokázali několikrát přesvědčit, že si s míčem dokonale rozumějí a trpaslíky typu San Marina skutečně nepřipomínají.

Hosté měli stále navrch a kombinačně soupeře přehrávali, ovšem bez brankového efektu. V 55. minutě byl sice blízko definitivní pojistce Plašil, ale jeho trestný kop mířící do šibenice Jehle bravurně vyrazil.

Další velmi nadějné možnosti pak měli Necid se střídajícími parťáky Bednářem a Štajnerem, jehož gól sudí neuznali kvůli ofsajdu. To už bylo zřejmé, že český celek míří k pohodové výhře, přestože skóre si už nevylepšil. Na závěr se dočkal reprezentační premiéry i Petržela.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma