Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Etická komise FAČR zahájila řízení s hradním kancléřem Mynářem. Ovlivňoval ligové zápasy?

Etická komise FAČR zahájila řízení s hradním kancléřem Mynářem. Ovlivňoval ligové zápasy?
Vratislav Mynář | zdroj: Dan Materna / MAFRA / Profimedia

Etická komise Fotbalové asociace ČR zahájila řízení s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem, kterého podezírá z narušení regulérnosti soutěže. Podle serveru Seznam Zprávy Mynář požádal bývalého místopředsedu FAČR Romana Berbra o pomoc, která se dle vyšetřovatelů týkala podpory či ochrany prvoligového klubu 1. FC Slovácko před rozhodčími - ve smyslu, aby klubu neublížili.

Berbr spolu s dalšími dvěma desítkami lidí čelí stíhání kvůli podezření z korupce a ovlivňování výsledků druhé a třetí ligy.

„Etická komise zahájila řízení s panem Vratislavem Mynářem, a to pro podezření ze spáchání disciplinárního přečinu narušení regulérnosti soutěže,“ řekl předseda etické komise Jan Eisenreich.

Vedoucí prezidentské kanceláře Mynář je členem FAČR za klub TJ Osvětimany, proto s ním etická komise může zahájit řízení. Osvětimany hrají v 1.A třídě Zlínského kraje, tedy šesté nejvyšší soutěži.

Podle médií Mynář psal Berbrovi sms zprávy ohledně pomoci Slovácku v roce 2018. Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu objevili tuto komunikaci při analýze dat z Berbrových mobilních telefonů.

Podle policejního orgánu Mynář skrytě žádal Berbra o „dozor“ nad nominací rozhodčích, kteří pískali utkání Slovácka, uvedl web Seznam Zprávy. Mělo jít o tři zápasy. V sezonách 2017/18 a 2018/19, ze kterých zaznamenaná komunikace pochází, bojoval tým z jihu Moravy o záchranu v první lize.

Majitel fotbalového Slovácka Zdeněk Zemek se následně proti těmto informacím a údajným zákulisním dohodám ohradil.

Etická komise dále uložila dvouletý trest zákazu veškeré fotbalové činnosti rozhodčímu Zdeňku Vaňkátovi. Ten měl z pozice asistenta hlavního sudího ovlivnit po předchozí schůzce s funkcionářem Romanem Rogozem utkání mezi Vyšehradem a Varnsdorfem v roce 2019. Vedle zákazu dostal Vaňkát také pokutu 25 tisíc korun. Komise naopak zastavila řízení s rozhodčím Jakubem Hrabovským.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma