Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

FIFA má nového prezidenta, překvapivě se jím stal generální sekretář UEFA Infantino

FIFA má nového prezidenta, překvapivě se jím stal generální sekretář UEFA Infantino
Novým prezidentem FIFA byl zvolen Gianni Infantino | zdroj: Profimedia

Novým prezidentem Mezinárodní fotbalové federace byl ve druhém kole poměrně překvapivě zvolen kandidát Evropy, Švýcar Gianni Infantino. Dosavadní generální sekretář UEFA získal 115 hlasů a porazil tři protikandidáty ziskem nadpoloviční většiny. Ve funkci nahradí krajana Seppa Blattera, který světovému fotbalu vládl od roku 1998, než se kvůli korupčnímu skandálu kolem FIFA funkce vzdal.

Pětačtyřicetiletý Infantino se do voleb přihlásil až jako náhradník za prezidenta UEFA Michela Platiniho, který byl vyšetřován kvůli korupci a začátkem roku z boje nakonec odstoupil.

Evropskou jedničkou se místo francouzské fotbalové legendy stal specialista na právo a administrativu, který působil v UEFA od roku 2000.

Na Infantina čeká nelehký úkol dostat FIFA z krize, kterou odstartovalo loňské zatčení vysokých funkcionářů kvůli podezření z korupce.

"Už je to ale pryč. Nyní nás čeká nová éra, jejíž hlavním bodem bude fotbal. Budeme provádět reformy a oddaně pracovat. Chci být prezidentem všech 209 členských asociací. Společně obnovíme pověst FIFA," řekl nový šéf federace ve svém prvním projevu.

Infantino vyhrál už první kolo, v němž získal 88 hlasů. Ve druhém kole se k němu přiklonili voliči outsiderů Alího bin Husajna, který v prvním kole dostal 27 hlasů, ale ve druhém už jen čtyři, a Jéroma Champagna.

Ten ve druhém kole nedostal ani jeden hlas oproti předchozím sedmi. Infantinův největší konkurent a očekávaný favorit šajch Salmán bin Ibráhím Chalífa obdržel 88 hlasů.

Infantino se stal devátým řádným prezidentem FIFA. Funkci převzal od devětasedmdesátiletého Blattera, který byl loni znovuzvolen, ale kvůli rozsáhlé korupční aféře dal funkci k dispozici.

Na konci minulého roku byl suspendován a následně potrestán spolu s šéfem UEFA Platinim zákazem působení ve fotbale na šest let kvůli netransparentní platbě. Od té doby dočasně vedl FIFA Kamerunec Issa Hayatou.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma