Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Fotbalisté Plzně zahájili 2. předkolo Ligy mistrů výhrou 2:1 v Helsinkách

Fotbalisté Plzně zahájili 2. předkolo Ligy mistrů výhrou 2:1 v Helsinkách
Fotbalisté Plzně udolali Helsinky 2:1 | zdroj: Profimedia

Fotbalisté Plzně na úvod 2. předkola Ligy mistrů zvítězili v Helsinkách 2:1. Domácí odvetu čeští šampioni sehrají v úterý. Na umělé trávě v Bolt Areně otevřel skóre v šesté minutě Tomáš Chorý z penalty. Krátce po změně stran vyrovnal Bojan Radulovič, ale v 57. minutě Jan Kopic rozhodl o výhře hostů.

Viktoria, která v posledních třech sezonách nehrála hlavní fázi pohárů, si v případě postupu přes HJK zajistí minimálně účast ve skupině Evropské konferenční ligy a s tím spojenou prémii zhruba 75 milionů korun.

Hosté první soutěžní zápas v sezoně výborně odstartovali. Po Buchově střele zahrál v pokutovém území kapitán Tenho rukou a nařízenou penaltu už v šesté minutě bezpečně proměnil Chorý.

Viktoria mohla za půl hodiny přidat druhý gól. Po zblokované střele propadl míč k Chorému, který sám před brankářem Hazardem nevypálil a neúspěšně hledal Havla. O chvíli později Hejdova trefa neplatila kvůli Řezníkově ofsajdu.

Hráči Helsinek si v závěru prvního poločasu vytvořili tři velké šance na vyrovnání. Gólman Staněk nejprve reflexivně vytáhnul hlavičku Raduloviče a srbský útočník ve 41. minutě z voleje napálil břevno. Předtím Tenho hlavičkoval o kousek vedle.

Západočeši nebyli jistí v defenzivě ani po změně stran a v 50. minutě inkasovali. Staněk ještě vyrazil Hostikkův pokus, ale dorážející Radulovič už plzeňského brankáře prostřelil mezi nohama.

Hosté se ale rychle vzpamatovali a za sedm minut si vzali náskok zpátky. Bucha patičkou přistrčil míč Kopicovi, a ten se po elegantním uvolnění trefil po zemi přesně k tyči.

Závěr premiérové pohárové konfrontace finského a českého týmu velké šance nenabídl. I proto, že Viktoria vsadila na totální defenzivu a jednatřicetinásobného finského mistra nepustila do tlaku.

Když Plzeň postoupí, narazí ve 3. předkole Ligy mistrů na lepšího z dvojice NK Maribor/Šeriff Tiraspol. Pokud Západočeši s HJK vypadnou, paradoxně potkají Maribor, nebo Tiraspol i ve 3. předkole Evropské ligy.

Úvodní utkání 2. předkola fotalové Ligy mistrů:
HJK Helsinky - Viktoria Plzeň 1:2 (0:1)
Branky: 50. Radulovič - 6. Chorý z pen., 57. Kopic. Rozhodčí: Dabanovič - Djukič, Todorovič (všichni Č. Hora). ŽK: Tenho, Murilo - Bucha, Kopic, Mosquera. Diváci: 5246.
Sestavy:
Helsinky: Hazard - Hoskonen, Tenho (70. Peltola), Raitala - Browne, Hetemaj (79. Yli-Kokko), Väänänen, Murilo (79. Soiri) - Radulovič, Abubakari, Hostikka (70. Boujellab). Trenér: Koskela.
Plzeň: Staněk - Řezník, Pernica, Hejda, Havel - Bucha, Kalvach - Kopic (85. Holík), Sýkora (85. Qose), Mosquera - Chorý (81. Dedič). Trenér: Bílek.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma