Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Fotbalisté Plzně se v 2. předkole Ligy mistrů utkají s Helsinkami

Fotbalisté Plzně se v 2. předkole Ligy mistrů utkají s Helsinkami
Fotbalisté HJK Helsinky porazili Rigu a ve 2. předkole Ligy mistrů se utkají s Plzní | zdroj: Profimedia

Fotbalisté Plzně se ve 2. předkole Ligy mistrů utkají s HJK Helsinky. Finský šampion postoupil přes RFS Riga až po penaltovém rozstřelu. Lotyšský celek v sestavě s českým obráncem či záložníkem Petrem Marešem v domácí odvetě 1. předkola vyhrál v Jurmale 2:1 i po prodloužení, před týdnem zvítězily Helsinky 1:0.

Plzeň rozehraje dvojzápas 2. předkola ve středu 20. července venkovním duelem v Helsinkách, který bude její soutěžní premiérou v nové sezoně. Odveta je na programu v Doosan Areně v úterý 26. července.

Po opatrném prvním poločase se v odvetě celek z Rigy dostal do dvoubrankového vedení. Hostující gólman Hazard nejprve ve 48. minutě neudržel Santanovu střelu a Zjuzins otevřel z dorážky skóre. V 56. minutě si pak na centr Mareše, který zahrával standardní situace, naběhl Panič a zblízka zvýšil.

Čtvrthodinu před koncem z přímého kopu po zemi snížil Murilo a poslal zápas do prodloužení. V něm branka nepadla, a o postupujícím tak rozhodl až penaltový rozstřel. Z 10 exekutorů selhal pouze ve třetí sérii domácí Panič, Rize pak už nepomohlo ani to, že se nemýlil Mareš, jenž si předtím v druhé půli připsal také žlutou kartu.

Helsinky se dosud s českým týmem v pohárových soutěžích UEFA neutkaly. S 31 tituly nejúspěšnější finský klub a vítěz posledních dvou ročníků domácí soutěže si v minulé sezoně zahrál skupinu Evropské konferenční ligy, v níž skončil třetí. V ročníku 1998/99 si Helsinky připsaly dosud největší pohárový úspěch, když se kvalifikovaly do skupiny Ligy mistrů, ze které nepostoupily.

Plzeň, která se třikrát za sebou nedostala do skupiny pohárů, si letos coby český mistr jako jediná z tuzemských klubů zahraje kvalifikaci Ligy mistrů. Když vyřadí tři soupeře, dostane za postup do hlavní fáze elitní soutěže prémii v přepočtu téměř 400 milionů korun. Pokud Plzeňští zvládnou aspoň jeden kvalifikační dvojzápas, budou mít jistotu účasti ve skupině Evropské konferenční ligy.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma