Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Fotbalisté Slavie senzačně prohráli doma s poslední Karvinou

Fotbalisté Slavie senzačně prohráli doma s poslední Karvinou
Peter Olayinka (ilustrační snímek) | zdroj: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

Fotbalisté pražské Slavie ve 20. ligovém kole na úvod jarní části sezony senzačně prohráli v souboji prvního s posledním týmem tabulky doma s Karvinou 0:1. O premiérovém vítězství Slezanů v tomto ročníku nejvyšší soutěže rozhodl v 69. minutě střídající Nigerijec Rafiu Durosinmi. Krátce předtím domácí Peter Olayinka trefil z penalty pouze břevno.

Vršovický obhájce titulu v lize prohrál teprve podruhé z posledních 66 zápasů a doma v nejvyšší soutěži nebodoval poprvé od srpna 2018 a po 59 utkáních. Slávisté mohou hned v úvodu jarní části přijít o vedení v tabulce, druhá Plzeň, která ztrácí jen bod, nastoupí v neděli proti Hradci Králové.

Karviná v lize obrala Slavii o body potřetí za sebou, porazila ji ale vůbec poprvé. Slezané zvítězili v nejvyšší soutěži po 20 duelech, na posledním místě však nadále ztrácejí šest bodů na patnácté Teplice.

„Byl to zápas blbec, ale má to své příčiny. Takovéhle zápasy jsou a musíte z nich vytěžit minimálně remízu. Samozřejmě první zápas po pauze zvlášť po zimě je odrazem do dalších zápasů. Musíme si to probrat a zjistit, proč zápas dopadl takhle. Konec té domácí série mě mrzí. Ale hlavně mě mrzí výkon a že jsme nedali gól,“ řekl na on-line tiskové konferenci trenér Slavie Jindřich Trpišovský, jehož svěřence čeká ve středu čtvrtfinále domácího poháru se Spartou. „Dlouho jsme nehráli ostré zápasy, takže je jen dobře, že přijde další utkání hned ve středu. Že se hraje derby, je také dobře. Bude to jiná typologie utkání,“ dodal.

Slavia nastoupila ve stejné základní sestavě jako v minulém týdnu při vítězné generálce s Ostravou (4:2). Karviné scházel klíčový útočník a nejlepší střelec Papadopulos, místo něhož na hrotu nastoupil Svoboda. Soutěžní premiéru v dresu Slezanů si odbyl brankář Bajza.

Pražané měli podle předpokladů od úvodu převahu, příliš gólových šancí si ale zpočátku nevytvářeli a hosté drželi čisté konto. V osmé minutě karvinský Bajza vytáhl Lingrovu střelu, po čtvrthodině hry po Ševčíkově centru hlavičkoval těsně nad Plavšič, kterého v zimní přípravě trenéři „předělali“ na levého beka. Chvíli nato hostující gólman vyškrábl Madsenovu patičku.

Karvinští, kteří v předchozích dvou vzájemných duelech remizovali, nečekaně trápili obrovského favorita i po přestávce. V 57. minutě dokonce měli Slezané i velkou šanci, střídající Durosinmi ale hlavičkoval jen do středu branky, kde stál Mandous.

V 64. minutě po Bajzově špatné rozehrávce vyrazili slávisté do brejku dvou na jednoho, který zakončil střídající Olayinka vedle. Přihrávajícího Masopusta ale zbytečně zatáhl Bartošák a rozhodčí Batík nařídil penaltu. Nigerijec Olayinka, který se před pár dny vrátil z afrického šampionátu, však z pokutového kopu trefil jen břevno.

Slezané to téměř ihned potrestali. Po Samkově ztrátě Čmelíkův centr z pravé strany prošel v 69. minutě až na zadní tyč, kde míč umístil do odkryté branky Durosinmi. Devatenáctiletý Nigerijec se dočkal premiérového gólu v české lize.

Slavia mohla rychle vyrovnat, ale velký závar v malém vápně vyřešil brankář Bajza, jenž poté v 75. minutě vytáhl Lingrovu hlavičku na břevno. Červenobílí mají s 51 góly nejlepší útok ligy, ale dnes se neprosadili. V rozkouskovaném závěru už Karvinští senzační tři body udrželi a připsali si jeden z nejpřekvapivějších výsledků v historii samostatné nejvyšší soutěže.

20. kolo první fotbalové ligy:
Slavia Praha - MFK Karviná 0:1 (0:0)

Branka: 69. Durosinmi. Rozhodčí: Batík - Paták, Antoníček - Adámková (video). ŽK: Schranz, Bah, Ousou - Čmelík, Jánoš, Látal, Durosinmi, Bartošák. Diváci: 1000 (omezený počet).
Sestavy:
Slavia: Mandous - Bah, Ousou, Kačaraba (60. Samek), Plavšič - Ševčík, Holeš - Schranz (80. Tecl), Madsen (46. Masopust), Lingr (76. Sor) - Krmenčík (60. Olayinka). Trenér: Trpišovský.
Karviná: Bajza - Látal, Buchta, Kobouri, Bartošák - Jánoš, Qose (79. Dramé) - Čmelík (74. Sinjavskij), Holík (46. Chvěja), Zorvan (90. Jursa) - Svoboda (46. Durosinmi). Trenér: Páník.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma