Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

V Silvestrovském derby fotbalových internacionálů rozdrtila Sparta rekordně Slavii 11:4

V Silvestrovském derby fotbalových internacionálů rozdrtila Sparta rekordně Slavii 11:4
Silvestrovské derby Sparta-Slavia se konalo po roční pauze | zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Fotbaloví internacionálové Sparty rozdrtili v Silvestrovském derby Slavii 11:4 a dosáhli na svoji nejvyšší výhru v historii. Letenští si v 35. ročníku tradičního klání pražských rivalů připsali teprve deváté vítězství, počtvrté za sebou ale neprohráli. Pěti góly se na umělé trávě v Edenu blýskl David Lafata, hattrick zaznamenal stále ještě ligový hráč Mladé Boleslavi Marek Matějovský. V utkání veteránů nad 45 let se týmy podruhé za poslední tři ročníku rozešly smírně 5:5.

Silvestrovské derby se konalo po roční odmlce, vloni se nehrálo kvůli koronavirové situaci. Vzhledem k opatřením proti šíření nemoci tentokrát nemohli do hlediště v areálu v Edenu dorazit diváci.

Sparta měla v derby internacionálů nad 35 let na 2x25 minut papírově silnější sestavu i s dvěma stále aktivními ligovými hráči Matějovským a jabloneckým Tomášem Hübschmanem. Letenští od začátku potvrzovali roli favorita a předvedli řadu pohledných kombinací a gólů.

Sparťanům fungovala především spolupráce mezi Matějovským a bývalým kanonýrem Lafatou. První jmenovaný se blýskl na konci úvodního dějství povedenou dalekonosnou ranou, kterou upravil na 5:2, po změně stran pak pobavil přítomné chytrým dloubákem přes gólmana Martina Slavíka, jímž zkompletoval hattrick.

Lafata dal tři branky v druhé půli, celkově se trefil pětkrát a byl vyhlášen nejlepším sparťanským hráčem utkání. Za Slavii stejné ocenění obdržel autor dvou gólů Tomáš Pešír. Sparta si připsala rekordní výhru v Silvestrovském derby, jejím maximem dosud bylo vítězství 9:4 z roku 2017. Slávisté v 90. letech dvakrát porazili rivala o sedm branek.

Starší kategorie veteránů se tradičně hrála na 2x20 minut. Bývalí kanonýři Marek Kincl s Vratislavem Lokvencem poslali v úvodu do dvoubrankového vedení Spartu, ale Slavia lépe kombinovala a do poločasu otočila stav. Prosadil se například trenér ligového Liberce Luboš Kozel. V kategorii internacionálů zase nastoupil za Spartu kouč Teplic Jiří Jarošík.

Slávističtí veteráni po změně stran zvýšili a zdálo se, že míří za celkově sedmým vítězstvím v historii. Sparta ale dvěma góly Lukáše Hartiga srovnala a v předposlední minutě vybojovala remízu. Veteráni se rozešli v derby smírně už podeváté z 18 ročníků. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma