Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Fotbalisté už se připravují v Lichtenštejnsku na úterní zápas

Fotbalisté už se připravují v Lichtenštejnsku na úterní zápas
zdroj: tisková zpráva

Necelá hodina letu na letiště Alternhein poblíž švýcarského města St. Gallen, poté zhruba stejně dlouhý přesun do Vaduzu a v půl osmé společná večeře. Takový byl dnešní odpolední program české fotbalové reprezentace, která se přesunula do Lichtenštejnska, kde ji čeká v úterý večer třetí díl kvalifikace mistrovství Evropy.

Neobvykle časný přesun do dějiště utkání zvolilo vedení národního týmu kvůli tomu, že dnes mohli fotbalisté zvolit malé švýcarské letiště pro cestu speciálem s omezeným počtem osob, což v pracovní den nebude možné. "To bychom museli letět do Curychu a pak dvě hodiny autobusem. Tohle byla rozhodně méně namáhavá cesta," řekl manažer reprezentace Vladimír Šmicer. V letadle pro 130 pasažérů se však mohlo usadit jen 40 lidí, tedy hráči a realizační tým.

Letiště není nijak velké, ale speciál měl při přistání na krátké dráze nakonec ještě stometrovou rezervu. Fotbalisté proto v klidu nasedli do autobusu a vyrazili do poklidného a mlhavého Vaduzu, který rozhodně nijak nepřipomíná dějiště úterního mezinárodního zápasu.

"Pokud přijdou dva tisíce lidí, pak to bude jen zásluhou českých fanoušků, jinak ten zápas místní moc nebere. Navíc v úterý večer hraje doma také Švýcarsko s Walesem, a tak hodně rodilých Švýcarů bude fandit na úplně jiném zápase, případně u televize," konstatoval český emigrant Miroslav Bauer, jehož curyšská cestovní agentura pomáhá zajišťovat fotbalovému svazu pobyt pro reprezentaci i sponzory a fanoušky.

Na něm bylo, aby ve Vaduzu pro tým sehnal odpovídající hotel, což není vůbec jednoduché. Nakonec uspěl v Park hotelu Sonnehof ležícím poblíž knížecího paláce nad městem. "Zdejší lepší hotely nemají velkou kapacitu a tento byl tehdy obsazený. Naštěstí objednavatel včas svoji rezervaci zrušil a hned bylo místo pro české mužstvo," uvedl muž, jenž rodnou zemi opustil v roce 1971, aby se přes Ameriku dostal do Švýcarska.

A co by se stalo, pokud by se hotel neuvolnil? "Zřejmě bychom bydlení hledali dál od Vaduzu, nejspíš v rakouském Feldkirchu. Ani okolní lyžařská centra totiž nemají potřebnou kapacitu, ale mnohdy ani kvalitu," řekl Bauer.

Ani Sonnehof ale není na první pohled bez chyby. Okolí hotýlku vypadá trochu jako staveniště, protože Vaduz a jeho okolí finišuje s přípravami před zimní sezonou. Hráčům to nijak nevadilo. "Právě naopak, uvnitř na nás dýchlo doslova rodinné prostředí, naši adaptaci to hodně usnadnilo. Výprava se zde cítí moc příjemně," uvedl mluvčí týmu Petr Svěcený. Jako první kvalitu zdejší kuchyně vyzkoušel Jiří Štajner, který zde poobědval po příjezdu ze sobotní benefice v Hannoveru.

V pondělí už čeká hráče obvyklý předzápasový program jen s tím rozdílem, že si budou moci dopoledne přispat. Přes den se bude pilovat taktika, v podvečer vyrazí na oficiální trénink.

Kvůli složitému cestování se mění i obvyklý noční návrat po utkání. Fotbalisté ještě přespí ve Vaduzu a dopoledne se celá výprava vydá do Curychu, odkud odletí do Prahy. Ve speciálu ale už nebude řada krajánků, kteří se z mezinárodního letiště vydají za klubovými povinnostmi po celé Evropě.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma