Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Fotbalisty vyprovodila stovka fanoušků, v Ostravě je tým zklamal

Fotbalisty vyprovodila stovka fanoušků, v Ostravě je tým zklamal
Na pražském Hlavním nádraží se 3. června 2012 konal brífink před odjezdem vlaku s českými fotbalisty do dějiště zápasů Mistrovství Evropy ve fotbale EURO 2012 v polské Wroclawi. Na snímku Roman Hubník (vlevo) a Tomáš Pekhart (vpravo). MILAN KAMMERMAYER / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Čeští fotbalisté dnes odjeli na mistrovství Evropy. V 11:11 vyrazili vlakem "Josef Masopust" z Hlavního nádraží v Praze do Vratislavi, kde sehrají všechny tři zápasy v základní skupině. Turnaj začnou v pátek proti Rusku, následně vyzvou Řecko a domácí Polsko. Rozloučit se s nimi přišla přibližně stovka fanoušků s transparenty "Držíme vám palce". V Ostravě na tým čekaly tři stovky zklamaných fandů. Reprezentanti totiž vlak neopustili a žádosti o podpis až na dvě výjimky odmítli.

Vedení týmu zvolilo pro cestu do 280 kilometrů vzdálené Vratislavi vlak, jelikož hráčům to umožnilo pohodlí v podobě volného pohybu. Zároveň se mohli při zastávce v Ostravě rozloučit také s fanoušky z Moravy. Příjezd do Ostravy byl naplánován na 14:18 a souprava zde víc než deset minut čekala na novou lokomotivu. Avizovaná možnost setkání s reprezentací se ale nekonala. Fotbalisté zůstali ve svých sedadlech. "Nechápu, proč to vůbec ohlašovali. Bylo to trapné. Ponižující pro lidi, kteří fotbalistům přišli vyjádřit podporu," řekl ČTK jeden z fanoušků, kteří na nádraží v Ostravě dorazili. Lidem tak nezbylo než si hráče fotografovat přes skla vagonů. Pouze dva reprezentanti volání vyslyšeli a ve dveřích podepsali několik podaných vlaječek. Do Vratislavi má vlak dorazit v 17:55. "Hráči i trenéři řekli, že než abychom čekali na letišti, kde by nás při kontrolách svlékali do naha, tak pojedeme vlakem. Budou mít maximální komfort," řekl předseda FAČR Miroslav Pelta. "Dnešním odjezdem pro nás doopravdy začíná Euro," uvedl manažer reprezentace Vladimír Šmicer. Pro fotbalisty vypravily České dráhy speciální soupravu "Josef Masopust" s lokomotivou v národních barvách. Hráči mají k dispozici jeden vůz 1. třídy, bistro vůz, lůžkový vůz, nákladní vůz a konferenční vůz pro promítání filmů nebo sestřihů ze zápasů soupeřů na ME. Po příjezdu do Vratislavi se fotbalisté ubytují v hotelu Monopol, který měl v uplynulých týdnech problémy s nebezpečnou bakterií legionellou ve vodovodním potrubí. "Bylo to začátkem dubna, od té doby to řešili. Poslední kontroly ukázaly, že už je to všechno v pořádku," řekl Šmicer. V pondělí reprezentanty čeká první trénink na tréninkovém hřišti v Oporowské ulici, který bude otevřený pro veřejnost. Trávník na Městském stadionu, který hostí zápasy mistrovství, si poprvé vyzkouší ve čtvrtek na předzápasovém tréninku. Po kolejích mohou na šampionát cestovat také fanoušci. Vlak z Prahy vyjede vždy v den zápasu v 9:00, zastaví v Kolíně, Pardubicích, Chocni, Ústí nad Orlicí, Letohradu a do Vratislavi dorazí ve 14:39. Zpět pojede přibližně dvě a půl hodiny po utkání. Druhá souprava vyráží z Brna v den zápasu v 9:02, pojede přes Vyškov, Kojetín, Přerov, Hranice na Moravě a Ostravu, do Vratislavi dorazí v 15:08. Zpět vyrazí rovněž dvě a půl hodiny po zápase. Veškeré informace jsou na webové stránce www.vlakemnaeuro.cz. Vlaky z Prahy pojmenované po fotbalových internacionálech Ladislavu Vízkovi (8. června), Antonínu Panenkovi (12. června) a Janu Bergrovi (16. června) s kapacitou 800 míst jsou již vyprodané. K dispozici jsou jen jízdenky z Ostravy, kde se napojí pět vagónů k vlaku z Brna pojmenovaných po Zdeňku Nehodovi, Miroslavu Kadlecovi a Pavlu Nedvědovi.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma