Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Ghana vyhrála MS dvacítek, ve finále udolala Brazílii

Ghana vyhrála MS dvacítek, ve finále udolala Brazílii
zdroj: tisková zpráva

Fotbalisté Ghany poprvé v historii slaví triumf na mistrovství světa hráčů do 20 let. Mladí Afričané dnes ve finálovém duelu v Káhiře porazili Brazílií v penaltovém rozstřelu, když v normální hrací době ani v prodloužení branka nepadla.

Brazílie měla zisk trofeje na dosah, ale při penaltách selhali její tři poslední exekutoři. Bronz získalo rovněž po penaltách Maďarsko. 

Ghaňané se tak na šampionátu dvacítek konečně dočkali vítězství poté, co v letech 1993 a 2001 finále nezvládli. S mírně favorizovanými "kanárky" uspěli i přesto, že už od 37. minuty hráli v oslabení, když přišli o vyloučeného beka Adda. Naopak Brazilci promarnili šanci na svoji pátou výhru na juniorském šampionátu; naposledy turnaj ovládli v roce 2003. 

I s Ghanou měli trvalou převahu, ale doplatili na špatnou koncovku. Nic jim nebylo platné ani to, že hráli dlouhou přesilovku. Ghaňanům v oslabení vyšla sázka na pozornou obranu, úspěchu "obětovali" i nejlepšího střelce mistrovství Adiyiaha, který se dnes do hry prakticky nedostal a další gól k dosavadním osmi zásahům už nepřidal. 

Velkou možnost Brazilci spálili po změně stran, když Alan Kardec z malého vápna hlavičkoval nad. Ani v prodloužení neuspěli, když v jednom případě pohrdli velkou šancí dokonce dva hráči těsně za sebou. 

Závěrečný rozstřel se dlouho vyvíjel lépe pro Brazílii, jenže Souza, Maicon a Teixeira tlak neunesli a vítězství spadlo do klína Ghaně. Euforii v jejím táboře odpálil v šesté sérii úspěšným pokusem Badu. Po čtvrtém vzájemném finále na mládežnických světových šampionátech je tak bilance Brazílie a Ghany vyrovnaná. 

Češi skončili na mistrovství desátí poté, co vypadli v osmifinále na penalty s Maďarskem.

Výsledek:

Ghana - Brazílie 0:0 po prodl., pen. 4:3 

Penalty proměnili: Ayew, Inkoom, Adiyiah, Badu - Alan Kardec, Giuliano, Costa. Neproměnili: Mensah, Addae - Souza, Maicon, Teixeira. Rozhodčí: De Bleeckere - Hermans, Vromans (všichni Belg.). ŽK: Douglas, Teixeira, Souza (všichni Braz.). ČK: 37. Addo (Ghana). Diváci: 67.814.

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma