Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Golfisté chtějí pro hříšníka Singha trest. "Dopuje" ale i legendární Bob Charles

Golfisté chtějí pro hříšníka Singha trest. "Dopuje" ale i legendární Bob Charles
Vijay Singh | zdroj: Reuters

Chyboval a teď za to dost možná i zaplatí. Dopingová aféra kolem slavného golfisty Vijaye Singha odstartovala vlnu různých pohledů na věc. Zatímco někteří požadují pro hráče z Fidži trest, jiná golfová legenda Bob Charles už do světa prohlásil: Ten sprej používám řadu let taky.

Ti dva mají společné dvě věci: v golfových dějinách jsou zapsáni jako vítězové majoru. A také užívají sprej z jeleních parohů, v němž je obsažena zakázaná chemická látka IGF-1.

Tento týden vyšlo na povrch, že slavný Fidžan, jenž nyní startuje na Phoenix Open v Arizoně, užívá prostředek, který na seznamu PGA Tour patří mezi nepovolené. A také za to už sklízí vlnu kritiky.

Byť se kaje: "Když jsem to užíval, v žádném případě mě nenapadlo, že to obsahuje látku zakázanou v programu antidopingové politiky PGA Tour," citoval ho magazín Sports Illustrated. "Jsem z toho sám v šoku a jsem na sebe hodně naštvaný. Ale víc to zatím komentovat nebudu." Vedení PGA Tour už přislíbilo, že se bude věcí důkladně zabývat. Mohl si Singh opravdu výkonnostně pomáhat?

Sprej, který vyrábí společnost S.W.A.T.S. (Sports With Alternatives To Steroids), obsahuje přírodní anabolický hormon podporující růst svalové hmoty. A třebaže Singh připomíná, že si dosud nikdy ničeho podezřelého nevšiml, varování k tomuto produktu byla vydána už v minulosti.

O’Meara: Zakažte mu hrát na několik měsíců

Jeho užívání totiž přiznal v roce 2011 Mark Calcavecchia. Se 49letý Singhem však nejsou jediní. Ke spreji se hlásí i legenda z Nového Zélandu Bob Charles - vítěz British Open z roku 1963 ho dříve sám propagoval. "Překvapilo mě, že to porušuje golfové dopingové protokoly. Beru to už přes dvacet let."

Charles prý užívá dvě dávky denně. Jenže zatímco on oslaví za tři roky osmdesátku, Singh je ještě ve věku, kdy se může účastnit prestižních turnajů o spoustu peněz. Od svého dodavatele prý v listopadu za sprej a jiné produkty zaplatil zhruba devět tisíc dolarů. Ostatní to odsuzují.

Jako třeba dvojnásobný vítěz majorů Mark O’Meara, jenž soudí, že by bývalý první hráč světa Singh měl být potrestán na několik měsíců. "Nevím přesně, jaká dopingová pravidla PGA Tour má," konstatoval 56letý Američan, který momentálně hraje v Dubaji. "Byl jsem ale překvapený, když jsem slyšel, co Vijay řekl. Nemyslím si, že je to člověk, který potřebuje takovou nedovolenou výhodu," dodal.

Nekompromisní byl třeba i Bill Haas: "Jako byste od někoho opisovali na střední škole," nebral si servítky. "Podvádíte, i když vás učitel nevidí? Samozřejmě, že podvádíte."

Když se novináři ptali na názor Bubby Watsona, jen se ušklíbl s tím, že je na název "deer-antler spray" háklivý. "Je to něco, co nechci mít nikdy blízko sebe," řekl. A dal tím nepřímo najevo, co si o Singhovi myslí. V hořké kauze se pro Singha i golfový svět najde alespoň jedno plus: hříšník se přiznal sám.

Je však otázkou, jak silná je to útěcha. Zvlášť když před  několika dny golfisté ujišťovali, že sport na zelených fairwayích je naprosto čistý. To se v cyklistice zrovna odhodlal ke své zpovědi odhalený dopingový "král" Lance Armstrong.

vice-golfee zdroj: tisková zpráva

Zdroje:
http://www.golfee.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma